İstanbul, milli güvenlik meselesidir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul, bizim için bir milli güvenlik meselesi" dedi.

 

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'nda başvurularda son rakamın sorulması üzerine Bakan Kurum, "Şu ana kadar 63 bin 600 binamız başvuru yaptı ve 367 bin bağımsız bölüm. Bu dörtle çarparsanız yaklaşık 1 milyon 200 binin üzerinde insana tekabül ediyor." bilgisini paylaştı.

 

Bahçelievler, Bağcılar, Avcılar, Fatih, Üsküdar, Maltepe, Kartal, Ataşehir ve Kadıköy'den yoğun bir başvuru olduğunu aktaran Bakan Kurum, en çok başvurunun ise yaklaşık 42 bin bağımsız bölümle Bahçelievler'den yapıldığını, bunu 22 bin 800 bağımsız bölümle Avcılar'ın takip ettiğini söyledi.

 

"Metrekare kaybı olacak mı?" sorusunu yanıtlarken Bakan Kurum, parsele ve vatandaşın talebine göre projeler çizeceklerini, 2+1 ve 3+1'lerin standart olduğunu, metrekare değişikliğine göre maliyetin artıp azalabileceğini, yine yarısını devletin karşılayacağını kaydetti.

 

TOKİ'nin 1984'te kurulduğunu ve 2002'ye kadar 18 yılda 143 bin bağımsız bölüm ürettiğini, 2002'den bu yana ise 1 milyon 200 bin konut ürettiğini aktaran Bakan urum, şöyle devam etti:

 

"Şimdi bize bir tane örnek gösterebilir mi? 'Bu sosyal konutlarda sırtı kalınlar oturuyor, zenginler oturuyor.' diyor. O yüzden mi 5 milyon alt gelir grubu vatandaşımız, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyasına başvuruyor? O yüzden mi milletimizin afet bölgesinde 143 bin konutta burnu bile kanamadı."

 

"Türkiye'de son bir asırda yaşanan depremlerde 130 bin can yitirildi"

 

Türkiye'nin nüfusun yüzde 70'ten fazlasının da deprem bölgelerinde yaşadığını belirten Bakan Kurum, ülkede son bir asırda yaşanan depremlerde 130 bin canın yitirildiğini, bunun için hem İstanbul'u hem de ülkeyi dirençli hale getirmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'nın farklı şehirlerde de yapılıp yapılmayacağı sorusunu da Bakan Kurum, "Şu an bizim tüm Türkiye'de devam eden 270 bin kentsel dönüşüm konutumuz var. Biz sözümüzü tutuyoruz, gidiyoruz. Orada acil öncelikli yerler nerelerse, oralardaki işlerden başlamak suretiyle dönüşümü yürütüyoruz. Şimdi yarısı bizden İstanbul için geçerli ama sonrasında biz 7 bölgemizde bu uygulamayı yapmayı planlıyoruz." şeklinde yanıtladı.

 

İstanbul Finans Merkezi

 

Bakan Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin nasıl özelliklerinin bulunduğunun sorulması üzerine, şunları aktardı:

 

"Hepimizin böyle gururla bakacağı, övüneceği bir proje. Yaklaşık 1 milyon 300 metre kare ofis alanımız var burada. 100 bin metre kare ofislerde çalışan vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını gidereceği, bölgenin ihtiyacını gidereceği alışveriş alanları var. 2 bin 100 kişi kapasiteli kongre merkezimiz var. Anadolu Yakası'nda kongre merkezimiz yoktu. O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız dedi ki buraya bir kongre merkezi yapalım. Projeyi hem Türk hem de dünyanın en iyi firmalarıyla planladık. İddia ediyorum ne Avrupa'da ne de Amerika'da bunun benzeri yok. Yani o kadar güzel, nitelikli bir proje oldu."

 

Buranın finansın kalbi olacağını aktaran Bakan Kurum, hem yerli hem yabancı finans kuruluşlarının burada yer alacağını söyledi.

 

Bakan Kurum, finans merkezinin altında 26 bin 500 araç kapasiteli otopark bulunduğunu kaydederek, "Metro istasyonunu projenin altına koyduk. Burada çalışan kardeşlerimiz herhangi bir yoğunluğa sebebiyet vermeyecek şekliyle ofisten aşağı inecekler. Eğer Büyükşehir Belediyesi metroyu bitirirse, bitmeyen bir metro da orada var." şeklinde konuştu.

 

"Onu da siz yapacaksınız galiba" sorusuna Bakan Kurum, "Yani yapmazlarsa biz yapmaya hazırız. Çekmeköy'ün metrosu bekliyor. Sancaktepe metrosunun açılan temelinin üstüne hafriyat doldurdular. Tuzla bekliyor, Esenyurt bekliyor. Yapmazlarsa bize yazsınlar. Sayın Cumhurbaşkanımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da İstanbul'un, İstanbullu kardeşlerimizin ne ihtiyacı varsa yapar." yanıtını verdi.

 

Deprem bölgesindeki son durum

 

Bakan Kurum, deprem bölgesindeki son duruma ilişkin soruya da ekiplerin bir seferberlik anlayışında çalışmaları yürüttükleri yanıtını verdi.

 

Bütün ekiplerle ve ilgili kurumlarla 11 ildeki süreci yakından takip ettiklerini kaydeden Bakan Kurum, "İnşaat sürecin de planladığımız gibi 125 bin konuta geldik. Hem köy konutlarımız hem merkezde. Bir kısmını rezerv alanlarda yapacağız. Bir kısmını da şehrin merkezinde, şehrin dokusuna yapısına uygun bir şekilde yapacağız." diye konuştu.

 

Bakan Murat Kurum, enkaz kaldırma sürecinde yüzde 80'lere geldiklerini, ağır hasarlı binaların da itiraz sürecinin tamamlanmasına müteakip enkazlarının kaldırılacağını, ardından da şehrin içinde o dokuya uygun yapıların inşaatlarının başlayacağını belirtti. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Bakmadan Geçme