• Haberler
  • Genel
  • İçelli'den Çardak depreminin kaynağını kapsayan mekansal deformasyon modeli

İçelli'den Çardak depreminin kaynağını kapsayan mekansal deformasyon modeli

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri  Uzmanı Serkan İçelli sosyal medya kişisel sayfasından özellikle deprem bölgelerine 7,8  ÖDFZ Narlı ve 7,6 Çardak depreminin kaynağını kapsayan mekansal deformasyon modelini açıkladı.

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli yaptığı açıklamada; "7,8  ÖDFZ Narlı ve 7,6 Çardak depreminin kaynağını kapsayan mekansal deformasyon modeli hazırladım.
Tektonik plakaların nasıl hareket ettiği hakkında bilgi veren GPS verilerini kullanarak çeşitli modellemeler yapılabiliyor.
Gerinim ve deformasyon oranlarının nerede yüksek ve nerede az olduğunu inceleyelim.
Osmaniye'nin Kuzeybatısında Toprakkale fayı depremsellikten yoksundur ve devam eden gerilimi ya da kilitli olduğunu belirgin biçimde göstermektedir. Bölgedeki Sismik aktivite çevredeki diğer fayların  tam  olarak kilitli olmadığını gösteriyor...
ÖDFZ 7.8 lik depremin Amanos  segmenitini boydan 
 boya  yırtması ile Lazkiye ve  daha  güney ucunda basınç artışı gözlemlenmektedir.
Kuzeydoğuda ise  Türkoğlu/Gölbaşı komple deşarj olmuş ,Erkenek segmentinin  büyük bir  kısmı ve 2020 6,8 lik deprem ile rahatlayan Pütürge segmenin geri kalan kısmı rahatlamıştır.Bu enerji deşarjı aynı zamanda palu segmentine  doğru 2 bar civarı bir basınç artışına  yol açmış, yani stres transferi olmuştur.Gerilim aktarımı olan  faylarda pürüzler nedeniyle harekete karşı koyan bir sürtünme kuvveti vardır.
Bu elastik deformasyonun  kinetik enerjiye ne 
 zaman dönüşeceği günümüz teknolojisi ile belirtemesek bile  mevcut  olan  riskler çeşitli formüller  ve parametreler ile risk kestirimi yapılabilmektedir.
Hazırladığım haritada renk Gradyan geçişlerine göre olası deprem  büyüklükleri için kırmızı ve  kahve tonları kullanılmıştır. Olası bölgesel sismik risk haritasıdır." dedi.

Bakmadan Geçme