Hekimhan'da Kış Yarısı Etkinliği Düzenlenecek

Basak Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Şaşırmaz,

Basak Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Şaşırmaz, “kış yarısı“ geleneğinin bu yıl 28 Ocak 2023 tarihinde düzenleyeceklerini belirterek,” Kültürümüzü yaşatıyoruz. Emek harcayan herkese şimdiden teşekkür ediyoruz. Her yıl geleneksel olarak kutlanan kış yarısını bu yılda 28 Ocak 2023 cumartesi günü yapılması için çalışmalara başladık. 28 Ocak cumartesi günü tüm gurbette ki ve köyde yaşayan köylülerimizi bu etkinlikte birlik ve beraberlik içinde görmek ten mutluluk duyarız. Gurbet te yaşayan köylülerimiz Kurban veya katkı sunmak isterlerse iletişim sağlayabilirler” Dedi.
KIŞ YARISI GELENEĞİ NEDİR?
Malatya’da yüzyıllardır süre gelen bu gelenek ile kışın ortasında soğuğun en çok hissedildiği dönemlerde yapılan bir etkinliktir. Davul ve maniler eşliğinde toplanan hediyeler ve gıdalar, her yaştan vatandaşın katıldığı etkinlikte, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılıyor.
Yöre halkı üstlerine dilenci, cadı, gelinlik, damat giysileri gibi değişik ve komik giysiler giyerek gece vakti mahallenin kapılarını çalarak evlerine misafir oluyor. Misafir olunan evde maniler söylenerek bir yandan eğlenilirken bir yandan da o evin maddi durumu gözlemleniyor. Maddi durumu iyi ise ev sahibi gelen misafirin heybesine un, yağ, bakliyat gibi malzemeler koyuyor. Eğer ev sahibinin durumu iyi değil ve yardıma muhtaç ise misafir fazla beklemeden çıkıyor.
Yine bütün mahalle davul ve zurna ile dolaşıldıktan sonra toplanan gıdalar ve yardımlar belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere tekrar ziyaret gerçekleştirilerek teslim ediliyor.
Malatya’nın birçok ilçesinde yüzyıllardır süren bu gelenek ile hem kışın sert soğuğu eğlenceli bir şekilde geçiriliyor, hem de ihtiyaç sahibi vatandaşlara erzak yardımı yapılış olunuyor.

Bakmadan Geçme