'Hayatımız Sinema' Etkinliğinde Türk Sinemasının Dünü ve Bugünü Konuşuldu

​İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Çarşamba Sohbetleri

​İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından “Çarşamba Sohbetleri” adı altında “Hayatımız Sinema” adlı etkinlik düzenlendi.

Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dilar Diken Yücel moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe, Net Haber Gazetesi Köşe Yazarı Abdullah Ergün ve Habertürk Malatya Muhabiri Ferdi Durdu konuşmacı olarak katıldı.

Dijital platformların ön plana çıkmasıyla birlikte sinema salonlarının boşalmasına değinen Habertürk Malatya Muhabiri Ferdi Durdu, şunları ifade etti:​

“Dijital platformların ön plana çıkmasıyla sinema salonlarının dolmadığı dönemler yaşıyoruz. Türk sinemasında da gerçek anlamda bir geriye gidiş söz konusu. Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Yılmaz Erdoğan’ın filmlerinin de dijital ortama taşınması ve kaliteli filmlerin olmaması sinema salonlarının boşalmasındaki etkenlerdendir.”

Müzik olgusunun filmler için çok önemli olduğunu dile getiren Ferdi Durdu, filmlerden örnekler vererek müziklerin filme çok katkı sağladığını vurguladı. İnsanların, hayat hikâyelerine meraklı olduğunu ifade eden Durdu, yaptığı araştırmada Müslüm filminden sonra kasetçilerde artık eski kasetlerin yok sattığını söyledi.

Nuri Bilge Ceylan’ın söyleşisine katıldığını da dile getiren Ferdi Durdu, Ceylan’ın filmlerinin festivaller için çekildiğini anlatarak şunları kaydetti:

“Kısa film festivalleri yapan İnönü Üniversitesinde bu yıl 15. festival düzenlenecek. Bu festivaller sayesinde genç yönetmen arkadaşları görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Birçok arkadaşımızın da Nuri Bilge Ceylan’dan esinlendiğini tahmin ediyorum.”

Yapay zekâ ve teknolojinin sinemaya etkisi hakkında düşüncelerini dile getiren Abdullah Ergün, yönetmenin ortadan kalkması ve yapay zekânın sinemaya girmesiyle his ve duygulardan eser kalmayacağını ifade etti. 

Söyleşide konuşan Abdullah Ergün, 60’lı 70’li yıllarda izleyicilerin sinemaya gitmeden bir gün öncesinden hazırlık yaptığını söyleyerek, o dönemler ile günümüzdeki izleyici profilinin arasında oldukça fark olduğunu dile getirdi.

Sinema ve müzik anlamında geniş bir arşivinin olduğunu dile getiren Abdullah Ergün, araştırma yapacak olan öğrenciler için arşivinin her zaman açık olduğunu söyledi. Günümüz sinemalarında yönetmenin ve yönetmen yeteneğinin ön plana çıktığını ifade eden Ergün, eski filmler hakkında şunları dile getirdi: “Neşeli Günler” filmini izlediğimiz zaman kendimizden bir parça bulabiliyoruz. Dolayısıyla bizi anlatan filmleri biz daha çok seviyoruz.”

Söyleşi soru-cevap ile son buldu.

Bakmadan Geçme