Gürkan, 'Vatandaşlarımız binaları tam tescil etmeden kapılarını, pencerelerini söktürmesinler'

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin Nisan Ayı I.Birleşimi Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığında saat 14.00'de Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin Nisan Ayı I.Birleşimi Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığında saat 14.00’de Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. 
Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı 1. Birleşiminde mazeret dilekçelerinin okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler oylanarak karara bağlanırken, bazı maddeler de bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelendi.
Gürkan, “Milletimizin de ailelerimizin de başı sağ olsun”
Meclis Toplantısında bir konuşma yapan Başkan Gürkan, “İstanbul Bağcılar Belediyesi personelleri Malatya’daki görevleri tamamlandıktan sonra İstanbul’a dönerken Sivas’ın Gürün ilçesini geçtikten sonra Pınarbaşı mevkiinde elim bir kaza geçirdiler. Kaza sonucunda Bağcılar Belediyesinde çalışan 3 arkadaşımız hakkın rahmetine kavuştu. Şehit oldular. Ölenlere Allah’tan rahmet diğer 18 yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Milletimizin de ailelerimiz de başı sağ olsun. Allah buna benzer felaketleri hiçbirimize göstermesin. 
Gürkan, “Bütüncül bir plan yapacağız”
Zaman zaman toplum içerisinde değişik spekülasyonlar yapılıyor. Bizim yıkılan şehrimize bakış açımız şu dur; bütüncül bir plan yapacağız. Yeni deprem yönergesi esas alınarak bütüncül plan yapılanmasını yapacağız. Tabii bütüncül plan var eskiyi yıkacak mıyız? Hayır, eskiler yıkılmayacak çünkü bu da bir milli servettir. Eski yapılarda sayısallaşarak yerinde duracaklar ve bütüncül plana 5-10 sene sonra adapte edilecekler. Uygulamamız bu şekilde olacaktır. Bir diğer husus yerinde dönüşümü esas alıyoruz. Kat yüksekliği ne kadar olursa olsun yerinde dönüşüm. Tarım arazileri, ticari alanlar maalesef konuta açılmış, keşke zamanında açılmasaydı. Biz çok direndik ve Battalgazi’de açmadık ve şu anda da o bölgede yaşayan vatandaşlarımız bizlere dua ediyorlar. 
Gürkan, ‘Vatandaşlarımız binaları tam tescil etmeden kapılarını, pencerelerini söktürmesinler’
Şimdi Malatya’da şunu görüyorum. Evlerin pencereleri sökülmüş, vinçle binaların içerisine giriliyor. Bu evlere baktığımızda az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı. Sonra bir adama 10 bin lira veriyorlar kapılar, bacalar, kalorifer, petekler, avizeler, su bataryaları sökülüyor ve bütün bunlara 10 bin lira veriliyor. Bu durumla alakalı biz, geçtiğimiz hafta içerisinde Ortadoğu Teknik Üniversitesinden ve Bilkent Üniversitesinden bir grup hocalar getirdik. 25 yerde 9 lokasyonda inceleme yaptırdık. Onların bize verdiği raporu söylüyorum; ağır hasarlı olanların yüzde 50’sinin kurtarılabileceğini ifade ettiler. Bazı binalarda duvarlar patladığı için korkudan girilmemiş ve eve ağır hasarlı demiş çıkmış. Bu bir milli servettir. Bunların hak ve hukukunu korumak gibi belediye olarak yükümlülüğümüz var. Bu anlamda Meclis Üyelerimiz bulundukları belediyelerde ve temsil ettiğiniz belediye sınırları içerisindeki vatandaşlarımızla konuşun ve binaları tam tescil etmeden kapılarını, pencerelerini söktürmesinler. Yazıktır. Adam dişinden tırnağından artırmış, yememiş, içmemiş,  giymemiş, gezmemiş, kredi ile ev almış ve tüm emeklerini 10 bin liraya vermek zorunda kalıyor. Bunları doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Vatandaş itiraz ettikten sonra ağır ve orta hasarlı olduğu tescillenirse, o zaman binaların yıkılmasını kabul ederim ama yaptığımız araştırmada ağır hasarlıların sağlam olduğunu gördük” dedi. 
Gündem maddeleri arasında yer alan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Özlem Pelitoğlu’nun Meclis Üyeliğinden istifası oy birliğiyle kabul edildi. Özlem Pelitoğlu’ndan boşalan Meclis Kâtip Üyeliğine ise Yapılan Yedek Meclis Kâtip Üyeliği seçimiyle Hasan Karakaş seçildi. 

Ayrıca Büyükşehir Belediye Meclisinde Komisyon üyeleri seçimi de yapıldı. Buna göre,
İmar ve Bayındırlık Komisyonuna; Vahap Erdem, Süleyman Bayram, Selim Pilten, Habip Ahmet Şahin, Nevzat Aslan, Mustafa Umut Yalçın, Günnur Tabel,
Plan ve Bütçe Komisyonuna; Selim Pilten, Mustafa Umut Yalçın, İbrahim Aydoğan, Mahmut Özbaysar, Hasan Demez, Rüstem Çatlı, Emin Kılıçaslan,
Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna; Kemal Deniz, Hulusi Kaya, Emrah Sevimli Nedim Çeker, Kadir Yoldaş, Hasan Avşar, Mustafa Karaman, 
Ulaşım Komisyonuna; Süleyman Bayram, Zafer Kırçuval, Bekir Şeker, Selim Gültekin Mehmet Emin Bölükbaşı, Turan Çalışgan, Basri Yılmaz, 
Hukuk İhtisas Komisyonuna; Mustafa Umut Yalçın, Vahap Erdem, Selim Pilten, Hasan Demez, Mehmet Çolak, İbrahim Fehmi Kütan, 
Encümen Üyeliğine; Hasan Demez, Mehmet Çolak, Nevzat Aslan, İbrahim Aydoğan, Selim Gültekin seçildi. 
Büyükşehir Belediye Meclisi’ninNisan Ayı II. Birleşimi ise 14 Nisan saat 14.00’de yapılmasına karar verildi. 

Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel yaptığı konuşmada;

O yıkıcı, öldürücü felaketin üzerinden iki aydan fazla bir zaman geçti.
Bu süreçte şehrimizin yaklaşık yarısı başka kentlere göç etmek zorunda kaldı. Özellikle teknik elemanlar, öğretmenler, doktorlar, hukukçular ve üniversitelerimizdeki öğretim üyeleri bu gidişin büyük çoğunluğunu oluştururken, bunun yanında Malatya’mız için çok önemli olan sanayi ve tarım gibi diğer iş kollarında çalışanlarda göç etti. Bu göçü geriye döndürmek ve durdurabilmek amacıyla, şehrimizdeki eğitim kurumlarının açılması ve eğitime başlaması çok önemlidir. Basından gördüğümüz kadarıyla; diğer depremzede kentlerde eğitim az da olsa başlarken, ilimizin merkezinde bu açıdan hiçbir çabanın olmaması bizi üzmektedir. Bir an önce şehir merkezimizin enkazını kaldırıp, ağır hasarlı binalardan kurtularak, daha önce buralarda yaşayan insanların, en azından geçici barınma sorunlarını çözemezsek, bu giden hemşerilerimizin geri dönmesi ve şehrimizin canlanması bir hayal olacaktır. 
Şehrimizin kent merkezinin yeniden planlandığını, ancak bu yeni dönüşüm planlamasının Ankara’daki tek bir merkezden yapılacağını öğrendik. Biz bu aşamada bu yıkımı bir fırsata çevirme şansımız olduğunu düşünüyoruz. Bu fırsatı hem çok acele etmeden ve hem de çok geç kalmadan, hassas bir dengede değerlendirmeliyiz. Bu yeni şehir planlamasının şehir plancıları, yer bilimciler, mimar ve mühendis odaları ve şehirde yaşayanları temsil eden STK’ların görüşleri alınarak yapılması hataların önüne geçecektir. Çünkü bu planlama, kadim şehrimizin yüzyıllar boyu geleceğine yansıyacaktır.  Bu plan; kentimizin kimliğini ve geçmiş hafızasını koruyan ve gelecekteki gereksinimlerini göz önüne alan; sadece barınma değil, çalışma, ulaşım, eğitim ve dinlenme gibi çağdaş kentsel işlevlere uygun çözüm yollarını bulan bir yapıda olmalıdır. Hiç olmazsa, kentin kadim geçmişine ve kültürüne hâkim, eskiden beri var olan sorunlarını iyi bilen ve bu kentte yaşayan kişilerden oluşturulacak bir komisyonun önerilerini, şehrimizi planlayanlara iletmek mecburiyetindeyiz. 
En basit kentsel yaşam gereksinimlerinden ikisi temiz içme suyu ve temiz havadır. İçme suyumuzla öğündüğümüz Malatya’mızda iki ay boyunca musluklardan bırakın içmeyi, temizlikte bile kullanılamayacak olan çamurlu su akması bir yana, ne acıdır ki, ulusal basında Türkiye’nin havası en kirli olan beş ilinden birisinin de Malatya olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.
Bu süreçteki diğer çok önemli bir konuda yıkılan yapılardan sadece mimar ve mühendislerin sorumlu tutulmasıdır. Bu çarpık ve can alan yapılaşmanın imarını düzenleyen, bunu yaparken de verimli tarım arazilerini imara açan, hatta buralarda kat yüksekliğini serbest bırakan, odaların denetim yetkisini kaldırarak, tüm aşamaların denetlenmesinden sorumlu olan belediyelerimizin hiç mi suçu yoktur. 
Yarın afet konutları temel atma töreni planladığınızı söylüyorsunuz. Nereye, ne şekilde, hangi planlarla, bu artçılar devam ederken mi temel atacaksınız merak ediyoruz. dedi.
 

Bakmadan Geçme