Güneş Tutulması İnönü Üniversitesi Gözlemevi'nden İzlendi

25 Ekim tarihinde Türkiye'den de izlenebilen parçalı güneş tutulması gerçekleşti.

25 Ekim tarihinde Türkiye’den de izlenebilen parçalı güneş tutulması gerçekleşti. İnönü Üniversitesi Gök Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde güneş tutulmasını izlemek için gözlem etkinliği düzenlendi.

Gözlemevi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Özdemir’in yürüttüğü etkinliğe; Malatya TED Koleji İlkokulu, Mustafa Kemal Atatürk Ortaokulu, Battalgazi Lisesi, Mehmet Aydınlar Fen Lisesi, Öğretmenler Okulu öğretmenleri ve öğrencileri ile İnönü Üniversitesi Astronomi Topluluğu,  Uzay ve Havacılık Topluluğu üyeleri de katıldı.

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Birçok şehirden izlenen doğa olayı, İnönü Üniversitesi gözlemevinden de izlendi. Saat 12.48’de başlayan parçalı güneş tutulması 15.19’da sona erdi. Yaklaşık 2,5 saat süren tutulma, renkli görüntüler oluşturdu.

Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Özdemir, parçalı güneş tutulmasıyla ilgili “Bugün gerçekleşen parçalı güneş tutulması için gözlem etkinliği düzenledik. Şu anda Ay, Güneş diskinin önünden geçiyor ve gölgesinin düştüğü bölgelerde parçalı Güneş tutulması oluyor. Ay, Güneş diskinin yaklaşık en fazla yüzde 46’lık bir kısmını kapatacak ve tutulma bitecek.” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme