Göz tansiyonu kalıcı görme kaybına yol açabilir!
Göz içi basıncının artmasıyla birlikte gelişen göz tansiyonu, sinsice ilerleyerek kalıcı görme kayıplarına neden olabiliyor.
Göz içi basıncının artmasıyla birlikte gelişen göz tansiyonu, sinsice ilerleyerek kalıcı görme kayıplarına neden olabiliyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatma Soybaş, göz tansiyonunun erken evrede belirti vermediğini vurgulayarak, “Düzenli göz muayenesi, bu hastalıkta en etkili koruyucu yaklaşımdır” dedi.
Göz tansiyonu (glokom ) nedir?
Göz tansiyonunun, göz içinde üretilen sıvının yeterince dışa atılamaması sonucunda göz içi basıncının artması olduğunu belirten Soybaş, "Bu basınç zamanla görme sinirine zarar verebilir. Özellikle açık açılı glokom, hastalık ilerleyinceye kadar herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu durum, tanının çoğu zaman geç konulmasına neden olur." dedi.
Soybaş, "Göz tansiyonunun düzenli göz muayeneleri ile erken dönemde tespit edilmesi, hastalığın ilerlemesini önlemede etkilidir." diye ekledi.
Göz tansiyonunda tanı yöntemleri nelerdir?
Glokom tanısının kapsamlı bir göz muayenesiyle konulduğunu söyleyen Soybaş, "Bu süreçte kullanılan yöntemler, hem göz içi basıncını ölçmeye hem de görme siniri ve görme alanındaki hasarı değerlendirmeye yöneliktir." dedi.
Soybaş, şöyle devam etti:
"Tonometri yöntemiyle göz içi basıncı ölçülürken, görme alanı testi sayesinde hastanın görme yetisinde herhangi bir daralma olup olmadığı anlaşılır.
Oftalmoskopi, optik sinirin incelenmesini sağlar.
Pakimetri testi kornea kalınlığını ölçerek basınç değerlendirmesini daha sağlıklı hale getirir.
OCT (Optık Koherens Tomografi ) ise görme sinirinin kesitlerini alarak bilgisayar programı ile normal kişilerle karşılaştırır ve görme siniri hasarının erken evrelerde saptanmasını sağlar.
Tüm bu testlerin birlikte değerlendirilmesiyle glokom tanısı netleşir.
Göz tansiyonunun ilk basamak tedavisinde göz damlaları kullanılır. Bu damlalar ya göz içi sıvı üretimini azaltır ya da sıvının dışa atılımını kolaylaştırır.
Hastaların ilaçlarını düzenli kullanması ve doktor takibini aksatmaması tedavinin başarısı için önemlidir.
Göz tansiyonunun ilaç tedavisine rağmen düşmediği durumlarda cerrahi yöntemler uygulanabilir. Glokomun ilaçlı ya da tüm cerrahi tedavilerinde amacın, gözün mevcut durumunu korumak olduğu unutulmamalıdır. Hastalığın neden olduğu görme kayıplarının geri dönüşü olmadığı akılda tutularak rutin göz muayeneleri ihmal edilmemelidir.
Erken Tanı, görme kaybını önler!
Göz tansiyonu tedavi edilebilir bir hastalıktır, ancak geç kalındığında geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Hiçbir belirti olmasa dahi, özellikle 40 yaş sonrası herkesin yılda bir kez göz muayenesi yaptırması önerilir." (İLKHA)
Bakmadan Geçme




