'Gelenekten Geleceğe Âşıklarımız' Konferansı Düzenlendi

İnönü Üniversitesi Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülcan Kızılözen

İnönü Üniversitesi Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülcan Kızılözen tarafından “Gelenekten Geleceğe Âşıklarımız” konulu konferans düzenlendi.

Süreyya Aybar Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Âşık Mürteza Aksüt ile Âşık Ali Doğan konuk olurken programın moderatörlüğünü Prof. Dr. Gülcan Kızılözen yaptı.

Akademisyenlerin ve öğrencilerin katılım sağladığı konferansta Prof. Dr. Gülcan Kızılözen “Geldiğimiz elektronik çağda âşıklık geleneği yine olduğu yerde kalmadı. Kendini güncelledi, elektronik ortamda da devam edip sanatlarını icra ediyorlar. Son yıllara gelindiğinde özellikle yetmişli yıllarda âşık terimi bunun yanında bizim o eski ozan terimi yeniden sahneye çıkıyor ve hatta günümüzde halk ozanı şeklinde de kullanılarak gidiliyor.” şeklinde konuştu.

Âşık Mürteza Aksüt, şiirden bahsederken şunları söyledi: “Şiir kaynağı tanrı katında bulunan bir sanattır. Şairin tanrısal bir yardım almadan, kusursuz bir şiir söylemesi zordur. Ayrıca ‘Kumru’ kitabında, şiirin değerini şöyle anlatıyor: ‘Şiir pahalı bir incidir. Her kelimesi dünyalar değeri marifeti olgunlaştıran şiirdir. Âlemlerin meclisini şiir süsler, şiir cennetten gelen bir çeşmedir.”

Âşık Ali Doğan “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.” diyerek öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: “Ne mutlu sizlere ki bir ilim deryasında yürüyorsunuz. Bu deryada yüzerken mutlaka ilminize önem verin. Ne kadar çok kitap okursanız o kadar çok ibadet yapmış olursunuz. Size tavsiyem, ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.”

Konferans Âşıkların kendi yazdıkları deyişleri ile “Uyan Sunam ” adlı türkünün söylenmesiyle devam etti.

Konferans plaket takdimi ve soru-cevap ile son buldu.

Bakmadan Geçme