Geçici İşçilerin Kadroya Geçiş Sürecine Başlandı

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kütahya ziyareti kapsamında ildeki tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kütahya ziyareti kapsamında ildeki tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakan Kirişci sözlerine 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere kucak açan Kütahyalılara teşekkür ederek başladı. Deprem bölgesinde yaraları hızla sarmaya devam ettiklerini belirten Kirişci, bu şehirlerin kısa sürede ayağa kaldırılacağını söyledi.

Bölgede inşa edilen köy evlerinin anahtar teslimine başladıklarını hatırlatan Kirişci, "Bu vesileyle bütün depremzede kardeşlerimize, kalıcı konut bekleyen kardeşlerimize de ne yapabileceğimizi, nasıl yapabileceğimizi göstermiş olduk." ifadesini kullandı.

Kirişci, Bakanlık olarak sektör paydaşlarıyla sürekli bir araya gelerek değerlendirmeler yaptıklarını anlattı.

Planlı, sözleşmeli üretim ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne ilişkin yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi bir karış toprak boş kalmasın istiyoruz. Dolayısıyla bu bir karış toprağın boş kalmaması için de biz iki yıl üst üste boş kalan alanların ondan sonraki yıllarda mülk sahibine kirası ödenmek kaydıyla kiralanması uygulamasını getiriyoruz. Mülkiyet hakkıyla, kullanım hakkını da böylelikle ayırmış oluyoruz. Tabii ki yüzde 56 gibi önemli bir bölümü orman olan Kütahya'mızda çok sayıda orman köylümüz var. ORKÖY'den yararlanan vatandaşlarımız var. Bunların ne kadar zor şartlarda ormanlarımızı sahiplendiğini biliyoruz. Bu çerçevede de özellikle orman köylülerimizi ekonomik olarak rahatlatacak 4-5 adımımız var. Ormanı adeta muhafız gibi herhangi bir bedel almaksızın koruyan ve kollayan orman köylüsüne, ormandan elde edeceğimiz gelirin yüzde 10'unu vereceğiz. Yani önümüzde orman duruyor ve o ormandan ekonomik olarak istifade edemiyor veya yeterince istifade edemediğinizi düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir uygulamayla orman ürünlerinden elde edilen gelirin yüzde 10'unu o bölgedeki orman köylülerine vereceğiz."

Deprem Bölgesindeki Arıcılara Besleme Şekeri Desteği

Bakan Kirişci, orman köylülerinin kereste ihtiyaçlarının karşılanması ve kırsalda sosyal güvenliğin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirerek, orman kooperatifleriyle ilgili düzenlemeye değindi.

Özellikle salgın sürecinden sonra kırsaldan kente dönüşlerin yaşandığına işaret eden Kirişci, "Biz istiyoruz ki kırsal bu kez düzensiz olmasın. Daha düzenli, daha planlı olsun. Bundan dolayı da 'akıllı köy' adını verdiğimiz bir köy konsepti oluşturmaya çalışıyoruz." ifadesine yer verdi.

Kirişci, ülke genelindeki arazilerin damlama veya yağmurlama sulama sistemleriyle sulanmasını en geç 5 yıllık süre zarfında tamamlayacaklarını belirtti.

Geçici işçilerin kadro süreciyle ilgili gelinen noktayı aktaran Prof. Dr. Vahit Kirişci, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız bünyesinde geçici statüde, işçi statüsünde çalışan 26 bin 982 kardeşimizin sürekli işçi kadrosuna geçişleri, iş ve işlemlerini de başlatmış bulunuyoruz. İnşallah onlar bu kadroya geçtikten sonra mevcut hizmetlerini daha da artırırlar. Ülkemize, milletimize hayırlı hizmetler yapmayı, bu kardeşlerimize nasip eylesin. Sayın Cumhurbaşkanımıza da tabii ki bu kadroların verilmesi noktasında da bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Her branştan çalışma arkadaşımızın gayretleriyle inşallah Türkiye Yüzyılı'nı tarım ve ormancılığın da yüzyılı yapacağımızı da belirtmek istiyorum."

Bakan Vahit Kirişci, depremden etkilenen illerdeki arıcılara yardımlar yapıldığını ifade ederek, "12 ilimizdeki 10 bin 328 arıcı kardeşimize 1 milyon 339 bin 613 arılı kovan için 5 bin 358 ton besleme şekeri dağıtımına da bugünden itibaren başlamış bulunuyoruz. Rabb'im onların da üretimlerini bereketlendirsin." dedi.

Bakan Kirişci, konuşmasının ardından Kütahya'da hibe desteği alan üreticilere temsili çeklerini verdi. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Bakmadan Geçme