• Haberler
  • Genel
  • Gazetecilik Mesleğinin Saygınlığını Korumak Hepimizin Görevi Olmalı

Gazetecilik Mesleğinin Saygınlığını Korumak Hepimizin Görevi Olmalı

Gazetecilik Mesleğinin Saygınlığını Korumak Hepimizin Görevi Olmalı

Sivas Belediye Başkanlığından gelen bir haberde; Sivas'da  yayın yapan bir haber sitesinde yer alan “Başkan Uzun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fotoğrafını Neden Kaldırdı?” haberine istinaden cevap verildi; haberde;

İlimizde yayın yapan bir haber sitesinde yer alan “Başkan Uzun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fotoğrafını Neden Kaldırdı?” başlıklı haberde Belediye Başkanlık makamı olarak kullanılan Tarihi Jandarma Binası’nda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının kaldırıldığı ifade edilmiştir.

Söz konusu habere dayandırılan gerekçe ise 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Başkanımız Dr. Adem Uzun’un yayınladığı mesajda gönderilen ve arka fonda sadece Atatürk’ün bulunduğu fotoğraf karesidir.

Yazılı mesajın konusundan da anlaşılacağı üzere günün anlam ve önemini ifade etmek adına fotoğrafın arkasında sadece Atatürk portresi yer almıştır. Zira bayram Atatürk’ü anma bayramıdır. Makam duvarında yer alan ilk ve son Cumhurbaşkanlarımızın fotoğrafları haberde geçtiği gibi kaldırılmamış, fotoğraf çekimi esnasında sadece bayrak ve flama yer değiştirilerek Atatürk fotoğrafı arka plana konumlandırılmıştır.

Hali hazırda makam odasındaki tablolar yerli yerindedir ve bu şekilde kalmaya devam edecektir.

19 Mayıs ruhunu yansıtacak bir fotoğraf karesi elde etmek adına yapılan yakın plan bir çekim üzerinden algı oluşturmaya çalışmak ve kamuoyunu gereksiz gündemlerle meşgul etmek gazetecilik etiğiyle bağdaşacak bir tutum değildir.

Eleştiri saygıyla karşıladığımız bir husustur ancak bu örnekte olduğu gibi olmayan bir haberi varmış gibi göstermek ve tamamen algı yönetimine hizmet etmek gazetecilik mesleğini hakkıyla yapan kişi ve kuruluşlar için de bir saygısızlıktır.

Söz konusu haberden duyduğumuz üzüntüyü ifade ederek bu ve bundan sonra yapılan asılsız haberlere ilişkin hukuki sürecin ivedilikle başlatılacağının bilinmesini istiyoruz.

Bakmadan Geçme