Eğer bu gemi su alırsa, hep beraber batarız

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek ile sektörün sorunlarını masaya yatırdık

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek ile sektörün sorunlarını masaya yatırdık
Tarım alanlarının korunması, üretim girdilerinin azaltılması ve üretimin teşvik edilmesine yönelik görüşleriyle üreticiden yana kamuoyu oluşturulmasının önemini vurgulayan Başkan Çiçek, ’tarımdaki kötü gidişatla birlikte üreticinin üretim süreçlerinden kopmasının ziraat mühendislerine olan ihtiyacı da olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek,’’Ülkemizde tarımsal potansiyel anlamında bir sorun olmadığı, buna karşın mevcut potansiyelin hayvansal ve bitkisel ürün üretimi ve bunların verimliği anlamında yeterince ortaya konulamadığı görülmektedir. Bu amaçla çalışılmalı verimliliğimizi artırmalıyız. Biz Ziraat Mühendisleri diyoruz ki Türkiye’nin dışsatımı acil konu etmeli, iç pazar ve dış pazarda aynı kaliteyi yakalamalı bunun için sağlık koşullarına uygun kaliteli tarımsal üretim için ziraat mühendisliği istihdamının zorunlu olduğu gerçeğini unutmadan, gıda işletmelerinde, tarımsal işletmelerdeki üretimlerde, bitki koruma ürünü ve tohum bayilerinde, tarımsal danışmanlık hizmetlerinde, tohumculukta ıslah ve Ar-Ge çalışmalarında, pazarlamada kısaca tarım ve gıda ile ilgili her alanda her birimde Türkiye’nin konu ile ilgili tüm yönetim yapılarıyla işbirliği içerisinde çalışmalıyız. Yeni ziraat mühendisliği istihdam alanları oluşturmaya çalışarak eski iş alanlarını geliştirmeliyiz. Bu sadece ziraat mühendislerinin işlendirilmesi anlamına gelmemektedir. Türkiye’nin yeniden üreten, yeniden kalkınan ve yeniden bağımsızlığının devamını sağlayan bir ülke olabilmesi için de ön koşullardan biridir" şeklinde konuştu.
Başkan Çiçek “Tarımsal üretimin ve üreticinin bu kadar geri plana düştüğü ve üreticinin üretimden vazgeçip köyünü terk etmek durumunda kaldığı bir süreçte, eğer üreticinin sesi duyurulamıyor ve çare üretilemiyorsa, bu durum ne durumda olduğunu gösteriyor” diye belirtti.
Türk tarımındaki en büyük sorunu tarım alanlarının korunamaması olarak gören Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Tarımsal üretime sadece ticaret mantığı ile bakılmayarak, gıda güvenliğinin de göz önüne alınması gerektiğini belirtti. Çiçek,“ Bakanlığı, odaları, kooperatifi, üreticisi, bayisi, üniversitesi, özel şirketi ve birlikleri ile hepimiz aynı gemideyiz. Eğer bu gemi su alırsa hep beraber batarız. Bu sektör herkes için çok önemli. Biz oda olarak her kesime destek vermeye ve işbirliğine hazırız” dedi.
HABER: FİLİZ YAVUZKURT

Bakmadan Geçme