- Haberler
- Kültür-Sanat
- Dünyanın ilk mağara kütüphanesi
Dünyanın ilk mağara kütüphanesi
Malatya'da, 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen Levent Vadisi'nde enstalasyon sergisi açıldı, dünyanın ilk mağara kütüphanesi oluşturuldu.
Malatya'da, 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen Levent Vadisi'nde enstalasyon sergisi açıldı, dünyanın ilk mağara kütüphanesi oluşturuldu.
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Levent İskenderoğlu, Akçadağ ilçesinde bulunan Levent Vadisi'nde sıra dışı bir sergiye imza attı.
Dr. Öğretim Görevlisi Levent İskenderoğlu'nun hazırladığı "Mağara 2.0" isimli kişisel enstalasyon sergisinin açılışı, Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş ile İnönü üniversitesinden birçok hoca ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Üç aşamalı sergide; Paleolitik çağda mağara duvarlarına resim yapan ilk sanatçıların yaklaşımları ve 21 tasarımdan oluşan yol enstalasyonu, 20. yüzyılın başından itibaren müzeler ve sanat galerinin sanat üzerindeki katı ve kontrolcü tutumunu eleştiren "beyaz küp" metaforu ve kendisine ait olan "sarı sanat" kavramsallaştırmasından hareketle üretilen küp enstalasyonu ile sanatın bir enformasyon biçimi olmasından hareketle üretilen bilgi enstalasyonu yer aldı.
Akçadağ ilçesine bağlı Küçük Kürne Mahallesi'nde bulunan ve kütüphaneye dönüştürülmesi planlanan mağara hakkında önemli açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Görevlisi Levent İskenderoğlu, Levent Vadisi’nin jeolojik, kültürel ve sanatsal açıdan büyük bir değer taşıdığını belirterek, bölgenin UNESCO Uluslararası Jeopark Ağı'na dahil edilmesi için yürütülen projeye destek verdiğini ifade etti.
65 milyon yıllık tarihi ve kültürel miras
Anadolu'nun en eşsiz jeolojik alanlarından biri olan Levent Vadisi, 45 kilometrekarelik bir alanda yer alan ve 28 jeo-sitesi barındıran önemli bir bölge. 2009 yılından beri UNESCO Jeopark Adayı olarak değerlendirilen vadinin, paleolitik ve neolitik çağlardan itibaren insan yaşamına sahne olduğu biliniyor.
Dr. İskenderoğlu, vadinin jeolojik yapısı açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Levent Vadisi, 65 milyon ile 45 milyon yıl arasında oluşmuş tektonik bir vadi olarak tanımlanıyor. Bölgedeki jeomorfolojik yapı, dünyada çok az rastlanabilecek örneklerden biri. Küçük Kürne Mahallesi'nin kenarında bulunan bu alan, mağaralar ve doğal teraslarla çevrili olup, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır."
Sanat ve bilgi enstalasyonları ile bölgeye katkı
Güncel sanat çalışmalarıyla bölgenin tarihini sanatsal bir bakış açısıyla ele aldığını belirten İskenderoğlu, bölgede ideogramlar, yol tabelaları, küp enstalasyonları ve bilgi enstalasyonları ile vadinin kültürel yapısını ön plana çıkardığını ifade etti.
İskenderoğlu çalışmaları şu şekilde sıraladı:
"Yol Enstalasyonu: İnsanlık tarihinin önemli dönüm noktalarını simgeleyen bir sanat eseri. Küp Enstalasyonu: Modern sanata eleştirel bir bakış açısı getiren 15 sarı ve beyaz küpten oluşan tasarım. Bilgi Enstalasyonu: Paleolitik çağ sanatçılarının eserlerine atıfla tasarlanan ve sanatın bir enformasyon türü olduğu fikrine vurgu yapan enstalasyon."
İskenderoğlu, bölgenin korunan alan statüsüne zarar vermeden sanatsal üretim yapmayı amaçladığını belirterek, 15 yıllık koruma sürecindeki hassasiyetini vurguladı.
Dünyanın ilk mağara kütüphanesi için hazırlıklar başladı
Bölgedeki mağaranın kütüphaneye dönüştürülmesi için Türkiye genelinde kitap toplama kampanyası başlatılacağını belirten İskenderoğlu, kitap kampanyası sayesinde mağaradaki sanat eserinin kütüphaneye dönüşmesini hedeflediklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
"5,5 metre yüksekliğinde ve 7,5 metre derinliğindeki doğal bir mağara. Bu alanı kalıcı bir kütüphaneye dönüştürmek için Türkiye'nin farklı noktalarından kitaplar toplayacağız. Akçadağ Belediyesi ile iş birliği yaparak hem bölge halkının eğitim ve kültürel farkındalığını artırmayı hem de bu alanı bilgi ve sanat merkezi haline getirmeyi planlıyoruz."
UNESCO Uluslararası Jeopark Ağı'na dahil olma süreci
Levent Vadisi'nin UNESCO Uluslararası Jeopark Ağı'na dahil edilmesi için yürütülen bilimsel projede araştırmacı olarak yer aldığını belirten İskenderoğlu, İnönü Üniversitesi tarafından yürütülen bu projenin tamamlanmasının UNESCO sürecini hızlandıracağını ifade etti.
"Levent Vadisi şu anda doğal ve kültürel açıdan büyük bir cazibe merkezi. Ancak hedefimiz, bu bölgenin UNESCO Uluslararası Jeopark Ağı'na dahil edilmesini sağlamak." diyen İskenderoğlu, "İnönü Üniversitesi olarak yürüttüğümüz jeopark projesi tamamlandığında, bu sürece bir adım daha yaklaşmış olacağız." ifadelerini kullandı.
İskenderoğlu, Levent Vadisi'nde sanat, bilim ve kültürün birleştiği projeler yürütüldüğünü belirterek, bölgenin dünya çapında tanınırlığını artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti. (İLKHA)
Bakmadan Geçme




