• Haberler
  • Malatya
  • Dünya Su Günü'nde Çarpıcı Çağrı: 'Su Biterse Her Şey Biter'

Dünya Su Günü'nde Çarpıcı Çağrı: 'Su Biterse Her Şey Biter'

ASEA Yapı-İnş-Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akkurt, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada su krizinin artık geleceğin değil bugünün sorunu olduğunu vurguladı.

ASEA Yapı-İnş-Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akkurt, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında yaptığı açıklamada su krizine dikkat çekerek, küresel ölçekte artan su stresinin artık ertelenemez bir sorun haline geldiğini söyledi.

Akkurt, Dünya Su Günü’nün yalnızca bir farkındalık günü olmadığını belirterek, “Bugün kutlama değil, yüzleşme ve harekete geçme günüdür. Bilimsel veriler açıkça ortaya koyuyor ki su stresi artık uzak bir gelecek senaryosu değil, bugünün yakıcı bir gerçeğidir” dedi.

“Su sınırsız değil”

2026 yılı itibarıyla suyun sınırsız bir kaynak olduğu algısının tamamen terk edilmesi gerektiğini ifade eden Akkurt, iklim krizinin en sert etkilerinden biri olan kuraklığın birçok alanı tehdit ettiğini dile getirdi.

Akkurt, “Kuraklık ve su kıtlığı; gıda güvenliğimizden ekonomimize, sağlığımızdan toplumsal huzurumuza kadar her alanı doğrudan tehdit ediyor” diye konuştu.

Dikkat çeken veriler

Dünyadaki su kaynaklarına ilişkin çarpıcı verileri paylaşan Akkurt, toplam suyun yalnızca yüzde 2,5’inin tatlı su olduğunu, bunun da çok küçük bir kısmının erişilebilir durumda bulunduğunu hatırlattı.

Küresel ısınmaya da dikkat çeken Akkurt, sıcaklık artışının su kaynakları üzerindeki etkisine işaret ederek, “Küresel ısınmanın her 1°C artışı, yenilenebilir su kaynaklarında yaklaşık yüzde 20’lik azalmaya neden oluyor” ifadelerini kullandı.

“Sistem değişmeli”

Bireysel önlemlerin tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Akkurt, su yönetiminde sistemsel bir dönüşüm gerektiğini belirtti.

“Artık sadece musluğu kapatmak yetmez; sistemi değiştirmek zorundayız” diyen Akkurt, üç başlıkta çözüm önerilerini sıraladı:

Su Verimliliği Seferberliği: Sanayide suyun geri kazanımı ve tarımda damla sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması
Mavi Ekonomi Dönüşümü: Su ayak izini azaltan teknolojilere yatırım yapılması
Kolektif Bilinç: Su tasarrufunun bireysel bir sorumluluk haline getirilmesi
“2026 bir milat olmalı”

Akkurt, 22 Mart 2026’nın bir dönüm noktası olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, tüm kurum ve bireylere acil eylem çağrısında bulundu.

Açıklamasını çarpıcı bir mesajla tamamlayan Akkurt, “Su biterse her şey biter” dedi.

Bülten

Bakmadan Geçme