Doğal taş sektörü AMORF ile katma değer yaratıyor

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması'nda finale doğru

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması ödülleri Efes Antik Kenti’nde sahiplerini buluyor

 

 

Türkiye’nin doğal taş ihracatında lider konumda olan, ihracatının yüzde 80’inini işlenmiş ürün olarak ihraç eden Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle bu sene 3’üncüsünü düzenlediği AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda finalistler 14 Ekim’de açıklanıyor.

 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Katma değerli ürün ihracatını artırmak amacıyla, doğal taş sektöründe mimarlar ve tasarımcılar arasında köprü görevi gören AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmamızı bu yıl 3’üncü kez düzenliyoruz. Profesyonel kategoride 237, öğrenci kategorisinde 168 ve sınırsız kategorisinde 15 başvuru olmak üzere 400’ün üzerinde başvuru aldığımız yarışmamızın ödül törenini 14 Ekim’de yine Efes Antik Kenti’nde sektörümüzün gala gecesi olarak geniş bir katılımla gerçekleştireceğiz.” diye konuştu. 

 

Alimoğlu, “Öğrenci, Profesyonel ve Sınırsız kategorilerdeki katılımcı portföyünden de anlaşılacağı üzere, yarışmamız klasik bir mimarlık yarışması değil, tasarımla ve üretimle ilgili tüm branşlara açılmış, doğaltaşı hayatın her alanında kullanılmasına yönelik tasarımlara ulaşmanın hedeflendiği bir yarışmadır. Modern, yeni nesil dış mekan ve iç mekan mobilya, aksesuar ve uygulamalarıyla ilgili proje ve tasarımların yer almasının yanı sıra bu sene daha kreatif, fonksiyonel, bir bileşeni tüm alanlarda kullanabilecekleri tasarım projelerinin yer alması için skalamızı genişleterek AMORF Modüler’i de ekledik.” dedi. 

 

AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda yer alan tasarım projelerinde dünyanın yeni dinamiği sürdürülebilirliği de gözettiklerini vurgulayan İbrahim Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü.

 

“Mermer artıklarının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması, çevre dostu olma ve çevre normlarına uygunluk sağlaması da bizim için çok önemli bir kriterdi. Geçen sene dereceye giren yarışmacılarımız tasarımlarını EİB desteğiyle ürettirme fırsatı elde ederken, dünyanın önde gelen okullarında yurtdışı eğitim bursu şansı yakaladı. Nakdi ödüllerden ziyade yurtdışı eğitim bursu ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü ödülleri yarışmacılarımızın gelecekleri için çok önemli. Finale kalan projeler arasından seçilen bir projeye 1 yıllık ürün ve iş geliştirme mentörlüğü sağlıyoruz. Tecrübe aktarımı hem networklerini genişletmelerini sağlayacak hem de kariyerlerinde onlarca adım ileri taşıyacaktır. Bugün ülkemizi dünyada temsil eden Türkiye’nin gururu olan tasarımcılarımız bu yarışmalarımızdan çıkıyor. Tasarıma yaptığımız yatırımlarla doğal taş ihracatında işlenmiş ürün payını Türkiye genelinde yüzde 80’e, Ege Bölgesi’nde de yüzde 90’a çıkarmayı amaçlıyoruz.” 

 

2020 yılında işlenmiş ürün ihracatımız ilk kez 1 milyar doları aştı. 2021 yılında yüzde 21’lik artışla 1 milyar 283 milyon dolara çıktı. 2021 yılında Türkiye’nin doğal taş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 61’e yükseldi. 

 

2022 yılı Ocak-Eylül döneminde Türkiye geneli doğaltaş ihracatı yüzde 2,7 artışla 1,6 milyar dolar olarak gerçekleştirildi. İşlenmiş ürün ihracatı ise 9 aylık dönemde yüzde 16 artışla 1 milyar 59 milyon dolar olarak gerçekleşti. İşlenmiş ürün ihracatının payı yüzde 66 olarak gerçekleşti. 

 

Ocak-Eylül döneminde Türkiye’nin doğaltaş ihracatında yüzde 9 artışla 375 milyon dolarla ABD ilk sırada yer alırken, Çin ise 323 milyon dolarla ikinci ticaret ortağımız. Hindistan’a yüzde 51,8 ivmeyle 93 milyon dolar, İsrail’e yüzde 22 artışla 82 milyon dolar, Fransa’ya yüzde 3 artışla 79 milyon dolar ihracatımız var.

 

-Yarışma ile ilgili tüm bilgilere “www.amorf.org” web sitesinden ulaşılabiliyor.

-Instagram: amorfyarisma

 

Doğal Taş Gala Gecesi ve 3’üncü AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması Ödül Töreni 

 

Yarışma final gecesi “Doğal Taş Gala Gecesi” temasıyla genişletilerek bir sektör toplantısı şeklinde düzenlenecek olup, organizasyon kapsamında en fazla ihracat yapan firmalara, katma değerli ürün ihracatçısı firmalara ve yeni pazarlara ihracat yapan firmalara ödül verilmesi, böylelikle sektör firmalarının başarılarının ve ihracata katkılarının devamlılığının sağlanması amaçlanmaktadır. 

 

Bu kapsamda 14 Ekim 2022 Cuma günü saat 19:00’da Efes Antik Kentinde Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmamızın ödül töreni ve Doğal Taş Gala Gecesi gerçekleştirilecektir.

 

AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması hakkında

 

Katılım kategorileri; 

 

Öğrenci Kategorisi

Profesyonel Kategorisi 

Sınırsız Kategorisi 

 

Ödüller neler?

 

1) Para Ödülleri

 

Öğrenci Kategorisi

•          Birincilik Ödülü 25.000 TL

•          İkincilik 20.000 TL

•          Üçüncülük 15.000 TL

 

Profesyonel Kategori

•          Birincilik Ödülü 50.000 TL

•          İkincilik 40.000 TL

•          Üçüncülük 30.000 TL

 

Sınırsız Kategorisi

•          15.000 TL – Sadece 1 Tasarıma ödül verilecektir.

 

2) Üretim Desteği

 

3) Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü

 

4) Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü

 

Jüride kimler var?

 

Bilge Altuğ (9016 Mimarlık, Mimar)

Miray Arslan (Batı Ege Mermer, Yönetim Kurulu Üyesi)

Ömer Selçuk Baz (Mimar, Yalın Mimarlık)

Abdurrahman Çekim (Baraka Mimarlık, Mimar)

Sertaç Ersayın (Dünya Tasarım Örgütü (WDO) YK Üyesi, End. Tasarımcı)

Gökhan Karakuş (Tasarımcı, Kuratör)

Tanju Özelgin (TO STUDIO, Tasarımcı)

Reyhan Sezgin (Sezgin Mermer A.Ş., Kurucu Ortak)

Dürrin Süer (M artı D Mimarlık, Mimar)

Heval Zeliha Yüksel (Öğretim Görevlisi, Mimar)

 

 

-Üretim Desteği ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü ödülleri final gecesinde kazananlar açıklandıktan sonra kazananlar ile yapılacak mülakatlar sonrasında sahiplerini bulacaktır. 

 

 

Bakmadan Geçme