'Deprem Sonrası Ruhsal Sorunlar' Konulu Etkinlik

İnönü Üniversitesi personel ve ailelerine yönelik olarak

İnönü Üniversitesi personel ve ailelerine yönelik olarak “Deprem Sonrası Ruhsal Sorunlar” konulu psikososyal destek hizmeti etkinliği gerçekleştirildi.

Psikososyal Destek Hizmetleri Ekibi tarafından 3’üncüsü gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğü İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Çırak tarafından yapıldı.

Çevrim içi gerçekleştirilen etkinliğe; İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünal ile İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Çalışkan Demir konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlik öncesi Moderatör Dr. Yüksel Çırak tarafından Prof. Dr. Ahmet Ünal ve Doç. Dr. Arzu Çalışkan Demir’in özgeçmişleri hakkında bilgi verildi.

Etkinlikte ilk olarak söz alan Prof. Dr. Ahmet Ünal, “Deprem Sonrası Ruhsal Sorunlar” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Depremin ruh sağlığını derinden etkilediğini söyleyen Ünal “Sosyal yaşamımız gün geçtikçe normalleşiyor. Ruhsal olarak baktığımızda ise az ya da çok hepimiz bir şekilde depremden etkilendik. Deprem çok sayıda ruhsal soruna neden olmaktadır. Çünkü deprem insanlık için çok büyük bir travmadır.” dedi.

Travmalarda tedavinin önemine vurgu yapan Ahmet Ünal, şunları söyledi:

“Deprem oluşturduğu travma ile çok sayıda ruhsal bozukluğa neden olur. Bu bozukluklar, birlikte veya ardışık biçimde de ortaya çıkabilir. Bu bozukluklara ihtiyaca göre farklı tedavi planları yapılabilir. Tedavi ise hem ilaçlar hem psikoterapiler etkilidir. Çoğunlukla hastalar tedaviye başvurmada gecikiyor. Çok sayıda kişi yardım aramaktan çekindiği için, depremi hatırlamak istemediğinden ya da umutsuzluğundan dolayı yardım arayışında bulunmuyor. Sorunların farkına varıp bir an önce tedaviye başvurmak önemlidir. Bu hem mevcut sorunun çözülmesini hem de hastalığın kronik nitelik haline gelmesinin önüne geçecektir.”

Ünal sunumunda ayrıca deprem sonrası yaşanan travmaya bağlı olarak stres bozukluğunun belirti ve tedavisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Ünal’dan sonra söz alan Doç. Dr. Arzu Çalışkan Demir de “Deprem Sonrası Çocuklarda Görülen Ruhsal Sorunlar” konulu bir sunum yaptı. Arzu Çalışkan Demir, deprem sonrası çocuklarda görülen ruhsal sorunlardan bahsederek, bu sorunların tedavisi hakkında bilgi verdi.

Deprem sonrası çocuklarda gelişen travmalara dikkat çeken Demir, şunları ifade etti:

“Travma yaşamış çocuğa nasıl davranılmalı? Öncelikle çocuğun duygu ve düşüncelerini sizinle paylaşmasını sağlayınız. Çocuk olay hakkında bir şey anlatmak istiyorsa; bırakın anlatsın. Çocuğun zihninde belirsizlikler var ise yaşına uygun kısa ve net bir şekilde çocuğa bilgi verilebilir. Yine ‘Güçlü ol’, ‘Korkma’, ‘Ağlama’, ‘Sen erkek adamsın ağlanmaz’ gibi ifadeler yerine daha çok ‘Evet üzüldüğünü biliyorum’ ya da ‘Aslında ben de senin gibi korktum’ gibi ifadelerle yaklaşılırsa çocuğun duygusal aktarımını en azından paylaşılmış olunur. Çocuğun yaşadıklarını resim yaparak ya da oyun oynayarak ifade etmesi sağlanmalıdır.  Çocuk, kendini ifade etmek istiyorsa mutlaka destek verilmelidir.”

Demir, öte yandan travma yaşayan çocukların desteklenmesinde ailelere ve öğretmenlere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Etkinliğin sonunda konuşmacılar Prof. Dr. Ahmet Ünal ve Doç. Dr. Arzu Çalışkan Demir dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Bakmadan Geçme