Cumhurbaşkanı Erdoğan Malatyalılar İle Buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 2 yılda yapımı tamamlanan 133 ayrı projenin açılışı için

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son 2 yılda yapımı tamamlanan 133 ayrı projenin açılışı için Malatya'ya geldi. Projelerin hizmete alımlarını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, meydanı dolduran yüz bini aşkın vatandaşa hitap etti.
 Büyükşehir Belediyesi yanında bulunan miting alanında toplanan vatandaşlara hitp eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaklaşık 2 yıllık bir aranın ardından tekrar Malatya’da sizlerle yüz yüze hasreti gidermenin hasreti içerisindeyim. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, muhabbetimizi daim eylesin. Malatya insanlığın kadim medeniyetlerinin yuvası. Anadolu’yu ebedi yurdumuz haline getiren büyük destanı yazdığımız şehirlerden biridir Malatya. Tarihe ismini Dar-ul Rifat yani seçkin insanların şehri, zat-ul himme, yani himmetli zatların diyarı diye yazdırmış Malatya, bugün de bütün parıltısı ile yoluna devam ediyor. Battalgazi’nin, Hüseyin Gazi’nin, Hasan Gazi’nin destanları ile büyümüş, Mevlana’nın, Sadrettin Konevi’nin, Somuncu Baba’nın, Niyazi Mısri’nin ilim, irfanı ile beslenmiş Malatyalı kardeşlerime de bu muhteşem coşku yakışır. Siz bizi yola çıktığımız günden bugüne hiç yanlık koymadınız. Hep bizimle beraber oldunuz ve dik durdunuz. Diklenmeden diklendiniz. Onun için birileri Malatya’yı çok kıskanıyor. Varsın kıskansınlar, biz yolumuza devam edeceğiz" dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Malatya İl Başkanlğı Binası açılışında yaptığı "Balak Gazi" gafına göndermeden bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Malatya bugün de göreni kendine hayran bırakan bir şehir. Harputlu Balak Gazi ile Malatyalı Battalgazi’nin farkını bilmeyenlere bunları anlatmak kolay değildir. Ama öğreteceğiz inşallah, biz öğretiriz." diye konuştu. 

Malatya'ya şimdiye kadar 33 Milyar TL'lik yatırımın yapıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Malatya’nın ülkemize her alanı gibi rahmetli Özal gibi yetiştirdiği siyaset ve devlet adamları ile de önemli hizmetleri var. Biz de geçtiğimiz 20 yılda ülkemizin tamamı ile birlikte, bu kadim şehrimize eser ve hizmetler kazandırmanın gayreti içerisinde olduk. Şimdi güneşin altın yumurtası Kayısının başkenti olan Malatya, tarımın yanında sanayisi, ticaretiyle, son dönemde gelişen turizmi ile de bölgesine ilham veren bir şehir haline geldi. Bakanlıklarımızın yatırımları bir yandan, Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin yatırımları,  diğer yandan Malatya’yı bir açık hava şantiyesi haline dönüştürmüştür.Büyükşehir Belediyemiz kendisinden katbekat bütçelere sahip olduğu halde parasızlıktan yatırım yapamadığını söyleyen beceriksizleri mahcup edecek çalışmalar yürütüyor. Elbette bu tablonun gerisinde Malatya’ya ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? 33 Milyar TL’lik yatırım yapmış olmamızın da büyük payı var. Seviyoruz Malatya’yı, yakışır Malatya’ya bu yatırımlar." ifadelerini kullandı. 

21 yıllık Ak Parti hükumeti döneminde Malatya'da yapılan yatırımları sıralayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yatırımlar eğitimde ve sporda; 5236 adet yeni derslik, 7848 kişi kapasiteli yükseköğrenim yurt binaları, 56 adet spor tesisi inşa ettik. Sosyal yardımlarda; Malatyalı ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza toplam 4,5 Milyar lira tutarında kaynak aktardık. Sizleri yalnız bırakmadık, bırakmayacağız ve bu yola böyle devam edeceğiz. Sağlıkta; 14’ü Hastaneden oluşan toplam 68 sağlık tesisi yaptık. TOKİ vasıtası ile Malatya’da ne kadar konut yatık biliyor musunuz? 17 bin 843 konut projesini hayata geçirdik. Malatya’mıza ilk evim kampanyamız kapsamında toplam 2501 konut ile ilk işyerim projemiz kapsamında 500 işyeri daha kazandırıyoruz. Ayrıca, 12 bin 500 konutluk arsayı da kendi evini yapmak isteyen vatandaşlarımıza sunuyoruz. Kuralar çekilecek ve herkes buraların sahibi olacak. Ulaştırmada; 36 kilometreden aldığımız Malatya’daki bölünmüş yol uzunluğunu 462 kilometreye çıkardık. Nereden, nereye… Geçtiğimiz günlerde canlı bağlantı ile çevreyolunu da biliyorsunuz hizmete açtık. Sivas – Malatya ve Malatya- Elazığ Hızlı Tren Projemizin etüt çalışmaları da devam ediyor. Tarım ve Orman’da; Malatya’ya 14 Baraj, 12 Sulama Tesisi, 48 Taşkın koruma tesisi ve 10 adet hidroelektrik santrali inşa ettik. 410 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Malatyalı çiftçilerimize toplam 1,8 Milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Sanayi ve Teknolojide; 1 Teknopark, 4 Araştırma-Geliştirme Merkezi ve 1 Tasarım Merkezi kurduk. Enerjide; 183 bin 500 doğalgaz abonesi olan Malatya ve 6 ilçesine doğalgaz arzı sağladık. Diğer ilçeler ile ilgili çalışmaları da sürdürüyoruz. Bunlarla kalmıyoruz. Bugün sizlerle hasret gidermenin yanında toplam maliyet tutarı 8 milyar lirayı geçen hatta güncel rakamla 19 milyar lirayı bulan 133 ayrı projenin resmi açılışını buradan yapacağız." dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdarolu ve İYİ Parti lideri Meral Akşenere ithafen "Bunlar buraya geldiklerinde her halde turist olarak geliyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'da yapımı tammalanan 133 yeni yatırımın açılışını yapacaklarını vurgulayarak, "Malatya’ya elimiz boş gelemdik. Yine dolu dolu geldik. Hani o birileri var ya birileri. Bay Kemal, Hanımefendi. Bunlar buraya geldiklerinde her halde turist olarak geliyor. Var mı bir yatırımınız yok. Ama biz yatırımların açılışı için geliriz." sözlerini kullandı. 

Malatya'da son  2 yıl içerisinde tamamlanan yatırımları sıralayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Açılış programları kapsamında eğitimde; Anaokulundan, Liseye 9 ayrı projeyi resmen hizmete sunuyoruz. Sağlıkta; 300 yataklı Battalgazi Devlet Hastanesini, 100 yataklı Doğanşehir Devlet Hastanesini, çeşitli ilçelerimizdeki sağlık yatırımlarını da bugün hizmete açıyoruz. Ulaştırmada; Malatya’yı Sivas’a bağlayan 104 kilometrelik Hekimhan yolunu güzergâhındaki 8 tüneli ve 2,4 kilometreyi bulan 14 köprüsü ile birlikte resmen hizmete alıyoruz. İhale bedeli 711 milyon lira, güncel rakam ile 2,6 milyar lira olan bu yol sayesinde güzergahtaki yolculuk süresi 35 dakika kısalacak. Malatya’ya bu yakışır. Daha kısa zamanda uzun yolları kısaltalım dedik. Aynı zamanda Battalgazi kavşağı yolu ile Hanımın çiftliği köprüsünü de bugün hizmete açıyoruz. Göç İdaremizin 400 kişilik geri gönderme merkezi başta olmak üzere çeşitli kurumlara ait hizmet binaları ile Kızılay’ımızın üretim üssünün resmi açılışlarını da bugün buradan yapıyoruz. TOKİ’nin Battalgazi, Pütürge, Doğanyol, Kale ve Yeşilyurt ilçelerinde tamamladığı 3482 konutu ve Ahırlı Köy Evini de hizmete açıyoruz. Yatırım bedeli 1 Milyar 94 milyon TL olan bu konutlarda hak sahiplerimizin sağlıkla, huzurla, esenlikle oturmasını diliyorum. Belediyelerimizin de tamamlanan çok önemli yatırımları var. Büyükşehir Belediyemizin 4 milyar 276 milyon lira yatırım ile çeşitli ilçelerimize kazandırdığı asfalttan çevre düzenlemesine, yoldan altyapıya, kayısı deposundan ekmek fabrikasına tam 30 ayrı eser ve hizmeti buradan bugün resmen açıyoruz. Yeşilyurt, Battalgazi, Kale, Yazıhan Belediyelerimizin tamamlanan yatırımlarının açılışlarını da yapıyoruz. Özel sektörümüzün, kamu tarafından desteklenen 73 milyon liralık 9 ayrı projesinin açılışını da buradan gerçekleştiriyoruz. Yine özel sektörümüz OSB’lerde güncel yatırım bedeli ile 4 milyar 700 milyon lira tutarında 19 ayrı fabrikayı ülkemize ve şehrimize kazandırdık. Tüm bu yatırımların Malatya’mıza hayırlı olmasını diliyorum. Şehrimize bu önemi yatırımları kazandıran Bakanlıklarımızı, Kurumlarımızı, Belediyelerimizi, Özel sektörümüzü tebrik ediyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde de hep birlikte Malatya’mızı geliştirmeye, büyütmeye devam edeceğiz." dedi.

Bakmadan Geçme