Çevreye en az zarar verecek şekilde bunları bertaraf etmeye çalışacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, deprem sonrası enkaz çalışmaları ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Karahan,” Sayın Bakanımızın bize talimatı bu. Çevreye en az zarar verecek şekilde bunları bertaraf etmeye çalışacağız.” Dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından büyük hasar gören Malatya’da enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Enkazlar çevreye en az zarar verecek şekilde bertaraf edilecek.

Enkaz kaldırma işlemleri ilk olarak Yeşilyurt İlçesinde bulunan Hayat sitesinden başlandı. Enkaz kaldırma çalışmalarını yerinde inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, bertaraf süreci hakkında bilgi verdi.

Genişletilmiş atık yönetim planı ile enkazların berataraf sürecinin bölgede ilk olarak Malatya’da başlatıldığını belirten Karahan, ”Öncelikle hepimizin başı sağ olsun. Afetten sonra süreci yönetirken bu enkazların, atıkların yönetimi noktasında sayın Bakanımızın talimatıyla bir çalışma yaptık. Zaten var olan bir atık yönetim planımızı yeniledik, yapıya uygun bir hale getirdik, bütün deprem bölgelerinde enkazın nasıl kaldırılacağı, çevreye hasar vermeden çalışmanın nasıl kaldırılacağı  noktasında bir çalışma ortaya koyduk. Bölgelerde öncelikle koordinatör Valilerimizin belirlediği enkaz döküm alanları belirledik. Bu alanlar da çeşitli özelliklere sahip. Doğaya, çevreye zarar vermeyen, yeraltı sularına, yağmur sularının geçece bileceği bir yapıya sahip olan alanları belirledik.  Bu döküm alanlarını belirledikten sonra enkazın kaldırılma işlemlerini şehirlere zarar vermeden geçici döküm alanlarına önceliğin gitmesini sağlıyoruz. Bu döküm alanlarında da güvenlik tedbirleri de alarak çevreye zarar vermeden bu yağının ortaya koyulmasını sağladık. Bu alanlarda öncelikle enkazların vatandaşın var olan, enkazın içerisinde alması gerekenlere müsaade ederek yapının vahşi bir şekilde değil, tekniğe uygun bir şekilde alana ulaşmasını sağlıyoruz. Bu alanlarda da daha sonra geri dönüşümü ile ilgili, bu enkazların ekonomiye kazandırılması ile ilgili bir çalışma balattık. Buralarda komperörler kurarak içerisindeki metalinden, tuğlasına kadar, betonundan borusuna kadar aklınızda gelebilecek bütün atıkların nasıl yönetileceği noktasında bir plan belirledik Bu plana göre de geri dönüşümleri sağlayacağız.

Enkazlarımızın kaldırılması Valilerimizin koordinesinde hızlı bir şekilde devam ediyor. Biz Malatya özelinde hızlı bir şekilde başladık, diğer deprem bölgelerinde de enkazların hızlı bir şekilde kaldırılma işlemleri de devam ediyor.  Biz daha çok bunun çevreye zararını aza indirecek bir yapıyı kurmaya çalışıyoruz.  Sayın Bakanımızın bize talimatı bu. Çevreye en az zarar verecek şekilde bunları bertaraf etmeye çalışacağız. Enkazların biran önce acil yıkılacak binaların çevreye zarar vermeyecek şekilde yıkılması, daha sonra da bu enkazların belirlenen alanlara hızlı bir şekilde iletmemiz gerekecek. Bakanlığımızın daha önce var olan bir ayrıştırma prosedürü var. Bu prosedürlere daha ilave tedbirler alarak hızlı bir şekilde alanlara giderek bir an önce ayrıştırılmasını sağlacak sistemler kurulacak. Ekonomiye geri dönüştürülmesini sağlayacağız. Yine bunların içerisinde olabilecek tehlikeli atıkların geri dönüştürülmesini ve kontrollü bir şekilde geri dönüştürülmesini sağlayacağız.” Dedi.

Enkaz altında kalan değerli eşyalarını almak isteyen vatandaşların kolluk kuvvetleri eşliğinde yapabileceklerini vurgulayan Karahan, ”Kolluk güçlerimizin kontrolünde hem enkazın bulunduğu alanlarda, hem de depolama yerlerinde vatandaşlarımızın değerli eşyalarını almaları sağlanacak.” Diye konuştu.

Bakmadan Geçme