Binaların Bir Yıl İçerisinde Güçlendirilmesi Gerekmektedir

Malatya Bağımsız Milletvekili Adayı Av. Tahsin Yaşar, yapılan hasar tespit çalışmaları ve bunlara idari yargıda itiraza ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Malatya Bağımsız Milletvekili Adayı Av. Tahsin Yaşar, yapılan hasar tespit çalışmaları ve bunlara idari yargıda itiraza ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Avukat Tahsin Yaşar süreç hakkında bilgilendirmede bulundu.
ORTA HASARLI BİNALARIN AZ HASARLIYA ÇEVRİLMESİ ya da AĞIR HASARLI’YA ÇEVRİLMESİ YARGI YOLUYLA MÜMKÜN DEĞİLDİR
Şehrimizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan son hasar değerlendirme sonuçları açıklanmış bulunmaktadır. Hasar tespiti ile orta hasarlı olduğu tespit edilen binaların idari yargı davası yoluyla az hasarlıya çevrilmesi ya da ağır hasarlıya çevrilmesi mümkün değildir. 
Burada idari yargının konusu olan asıl işlem YIKIM, HAK SAHİPLİĞİNDEN YARARLANMA-YARARLANMAMA şeklinde tanımlandığından, hasar tespit raporları idare mahkemesine götürülemez. Götürülmesi halinde dava ret olunur. Bu nedenle hasar tespiti sonuçları ile ilgili idari yargı yolu fiilen kapalıdır. Bundan sonra yapılması gerekenlere bakmak gerekir. Haricen uzman görüşü alma, bilirkişi raporu aldırma, tespit yaptırma vb. konular tamamen sömürü aracı haline gelmiştir. Bu konuda da yurttaşların kendilerini sömürtmemelerini öneririm. 
AZ ve ORTA HASARLI BİNALARIN 1 YIL İÇERİSİNDE TAMİR VE GÜÇLENDİRMESİNİN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR. 
Bu konuda kanuni dayanak 7269 sayılı yasa 13 vd. maddelerinde açıklanmıştır. Az ve Orta hasarlı binalar 1 yıl içerisinde güçlendirme ve tamiri yapılmak zorundadır. İtiraz ile 6 ay uzatma hali istisnadır. Aksi halde yıkımına karar verilir ve 3 günlük itiraz ve idari inceleme süresi kuralına bağlı olarak yıktırılır. Ayrıca hasar görmüş bu binalara ıslah yapılmadan girilmesi ve oturulmasına izin verilmez. 
Bu konularda lütfen komşunuz olarak avukatınız olarak bizden destek alın. Benim tek amacım insanlara faydalı olmaktır. Büromun kapısı “yardıma ihtiyacımız var” diyen herkese açıktır.  Bu anlamda hukuk hukukçuların işi bu işleri kendi başınıza yapmaya çalışmayın.

Yorumlar 1
Avukat 18 Mayıs 2023 18:35

7269 Sayılı Kanun kapsamında İtiraz Hasar Tespit sonuçlarına (nihai olan değerlendirmelere) dilekçe ile yapılan itirazlar kabul edilmemekte olup, itiraz için idari yargı yoluna başvurulması gerekmektedir.

Bakmadan Geçme