Başkan Özcan'dan, Kılıçdaroğlu'na zehir gibi mektup

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, seçimi kaybetmesi sonrası Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren bir mektup yazdı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, seçimi kaybetmesi sonrası Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren bir mektup yazdı. Yazdığı mektubu kamuoyu ile paylaşan Başkan Özcan, “Şimdi herkes başını kuma gömmüş bekliyor. Ben başımı kuma gömmüyorum. Başarısız olduk, değişim şart ve kral çıplak. Önce genel başkanımızın bu mektuba vereceği tepkiyi merak ediyorum” dedi.

 

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Mayıs’ta gerçekleşen ikinci turunda, Recep Tayyip Erdoğan’ın gerisinde kalarak, kaybetti. Kamuoyunda Kılıçdaroğlu’na karşı “istifa” çağrıları gündeme gelmeye başlarken, en sert çıkış yapan isimlerden birisi Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan oldu. Başkan Özcan, Kılıçdaroğlu’nu sert dille eleştiren bir mektup da kaleme aldı.

 

“BEN BAŞIMI KUMA GÖMMÜYORUM”

 

Mektubunu kamuoyu ile paylaşan Özcan, Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesi gerektiğini dile getirerek, “Şimdi herkes başını kuma gömmüş bekliyor. Ben başımı kuma gömmüyorum. Başarısız olduk, değişim şart ve kral çıplak. Önce genel başkanımızın bu mektuba vereceği tepkiyi merak ediyorum. Ondan sonra gerekirse değerlendirmeleri yaparız. Ama şunu söylüyorum. Bu yazdığım mektup belki bana siyasi olarak zarar verecek. Bunu önemsemiyorum ama ileride bu söylediklerimin anlamı ve değeri daha da öne çıkacak. Milyonlarca benim gibi düşünen insan olduğunu biliyorum. Ama artık birilerinin koltuk sevdasını bir kenara bırakıp, ‘Evet, Tanju Özcan doğru söylüyor, değişim şart.’ Sayın Genel Başkanımızı da güzelce emekli edip, saygıyla kendisini uğurlayalım istiyorum” dedi. Sert eleştirilerin yer aldığı mektupta şu ifadeler yer aldı:

 

“YOL ARKADAŞLARINIZ SİZİN VE PARTİMİZİN İŞİNİ ZORLAŞTIRMIŞTIR”

 

“2010 yılında bu partinin başına son derece iyi niyetlerle ve başarılı olmak üzere geldiğinizden hiç kuşku duymamaktayım. Ancak gelinen süreçte aldığınız kararlar, tutarsız söylem ve politikalar, kalmayan kırmızıçizgiler partiyi rayından çıkarmış, kimliksiz, siyasi duruşu belirsiz bir yapı haline getirmiştir. Tabi ki tamamını kast etmemekle birlikte ‘Az olsun bizim olsun’ zihniyetini benimseyen, kendi kişisel ihtiras ve heveslerini parti menfaatlerinin önüne koyan seçtiğiniz yol arkadaşlarınız da sizin ve partimizin işini zorlaştırmıştır.”

 

“11 GENEL SEÇİM, YEREL SEÇİM VE REFERANDUMLARDA BAŞARILI OLAMADIK”

 

“Göreve geldiğiniz 13 yıldan bu yana toplam 11 genel seçim, yerel seçim ve referandumlarda başarılı olamadık. ( 2019’da göreceli olarak kısmi bir başarı söz konusudur.) Partiyi birinci parti yapma söyleminiz hiçbir zaman gerçekleşmemiş 7 Haziran 2015 ve 18 Mayıs 2023 seçimleri haricinde partimiz, rakip yapıdan 2 kat fark yemiştir. Bu süreçte aynı şeyleri yaparak, toplumdan kopuk benzer insanlarla çalışarak, aynı cümleleri kurarak oyumuzu artırmayı umduk ama olmadı. Demokrasiyi hiç ağzınızdan düşürmediğiniz halde, hiçbir kayıp seçimden sonra koltuğunuzu yeni, daha genç birine bırakmayı düşünmediniz veya kendi koltuklarını korumak için tabanın genel kanaatini yansıtmayan sizi seçecek kurultay delegelerinin seçimine bile isteye destek verdiniz.”

 

“İNANDIRAMAMAK BANA DAHA VAHİM GELİYOR”

 

“AKP’den farklı olarak çiftçi için, orman köylüsü için, balıkçılar için, iş insanları için, emeği ile yarı aç yarı tok yatağa giren emekçi kardeşlerimiz için neyi, nasıl yapacağımızı topluma anlatmadınız. Belki de anlattınız ama inandıramadınız. Bu konularda politikanız yoktu demiyorum. Var olsa bile anlatamamak veya daha kötüsü inandıramamak sonucu değiştirmiyor. Hatta inanılmamak, inandıramamak bana daha vahim geliyor.”

 

“AKP’DEN DIŞLANMIŞLARLA YOLA ÇIKTINIZ”

 

“Son olarak 21 yıllık karanlık, ülkeyi açlıkla imtihan eden, yolsuzlukta sınır tanımayan, yaptığı iyi işleri kendisine, yaptırdığı kötü işleri devlete yıkan yıpranmış despot yapıyı yenemediniz. Sizi kandıranların dolduruşuna gelip, başta Sayın Meral Akşener olmak üzere gerçek vatanseverlerin uyarılarını dinlemeden kendinizi aday ilan ettirdiniz. İYİ Parti dışında, toplamı %1 bile etmeyen, Demokrat Parti hariç AKP’den dışlanmışlarla yola çıktınız. 5 Parti başkanına Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve birer bakanlık garanti edince kendinizi onlara Cumhurbaşkanı adayı ilan ettirdiniz. ‘Ben ne yapabilirim liderler karar verdi.’ Demek suretiyle aklımızla alay ettiniz.”

 

“BU KONUDA ENDİŞELERİM ÇOK BÜYÜKTÜR”

“Bu da yetmezmiş gibi, adaylığınızın garantisi karşılığında AKP’den koltuk kaybı yüzünden ayrılmış, dışlanmış insanların kurduğu bu partilere 40’a yakın milletvekili kontenjanı vermeniz, partimize yıllardır maddi manevi emek veren parti emekçilerini fazlasıyla üzmüş ve küstürmüştür. İnşallah CHP oyları ile seçilen bu 40’a yakın milletvekili kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri aleyhine Cumhur İttifakı ile işbirliği yapmaya kalkışmazlar. Bu konuda endişelerim çok büyüktür.”

 

“BU MEKTUPTA YAZILARIN TAMAMI”

 

“Bu mektupta yazıların tamamının doğru olduğunu siz dahil herkes biliyor. Ben elimden geleni yapıyorum, çalışıp çabalıyorum diyebilirsiniz. Çalışkanlığınızı takdir eden bir parti emekçisi olarak söylüyorum, insanlar sizi maalesef samimi ve inandırıcı bulmuyor. Tutarsız buldukları içinde oy vermiyorlar. Bir de tüm bunlara, çevrenizdeki 3-5 yakın çalışma arkadaşlarınızın boş konuşması, toplumda karşılığı olmayan söylemler geliştirmeleri, akçeli işlerde adlarının sürekli geçmesi CHP’ye ve size olan güveni azaltıyor.”

 

“NET BİR DURUŞ GÖSTERMEMENİZ KAYBETMEMİZE YOL AÇMIŞTIR”

 

“Tüm samimiyetim ile söylüyorum, 14 Mayıs 2023 seçimleri ‘Recep Tayyip Erdoğan’ gitsin mi kalsın mı? Sorusunun sorulduğu bir seçim olsa, toplumun en az %60’ı gitsin cevabı verir idi. Ancak adaylık süreciniz, oyu olmayan partilere verdiğiniz çok sayıda milletvekillikleri, PKK ile kolkola yürüyorlar algısını çürütememeniz, sığınmacılar konusu gibi toplumun çok önemsediği konularla ilgili net bir duruş göstermemeniz kaybetmemize yol açmıştır. ‘Ne yapayım, ben bunları anlattım ama toplum anlamak istemedi.’ Diyorsanız, seçmeni değiştirme şansımız olmadığına göre, seçmene bunları anlatamayanların değişme vakti gelmiş demektir.”

 

“PRAGMATİK BİR LİDER OLDUĞU İÇİN O KOLTUKTA 21 YILDIR OTURMUYOR”

 

“Recep Tayyip Erdoğan yenilemeyecek bir lider değil. Ayrıca, çok zeki, başarılı, pragmatik bir lider olduğu için o koltukta 21 yıldır oturmuyor. Açık konuşalım, RTE, toplumu çok iyi tanıdığı için, hassasiyetlerini bildiği için, tüm bu başarısız yönetimine karşın orada oturuyor. Biz de toplumdan kopuk, arkasında halk desteği olmayan, halkın diliyle konuşmayanlarla siyaset yaparak, suni gündemlerin peşine takılarak, RTE’nin ekmeğine yağ sürüyoruz. Yani “Adam kazanmadı” maalesef “bizi adama kazandırdık.”

 

“CİDDİYE ALMANIZ BENİ ÇILDIRTIYOR”

 

“CHP’nin beş parti olarak girdiği seçimlerde aldığı oy sizi tatmin ediyorsa söyleyecek sözüm yok. Tüm ülke muhalefeti arkanızdayken alınan %47,8 sizi yeterli geliyorsa yine sözüm yok. Ama %25 oy almak, üflesen yıkılacak Erdoğan’ı yenememek bana yeterli gelmiyor, hatta hazmedemiyorum. Halen sizin yanınızda ‘Efendim tarihi bir oy aldık.’ Diyenleri dinlemeniz ve hatta ciddiye almanız beni çıldırtıyor. ‘Sana ne oluyor, bunları yazıyorsun?’ hatta ‘Senin ne haddine, otur oturduğun yerde.’ Diyor da olabilirsiniz. Hatta mektubu okuyunca ‘Bu adamı bir daha aday yapmayın.’ Diye talimat vermenizde muhtemeldir. Olsun canınız sağolsun. Tek dileğim odur ki, tarih beni haklı çıkarmasın!”

 

“3-5 KİŞİNİN LAFLARINA KULAK ASIP, ‘KOLTUĞA YAPIŞTI’ DEDİRTMEYİN”

 

“Ben bu partide İlçe Başkanlığı, İl Başkanlığı, Milletvekilliği, Parti meclis üyeliği, Belediye Başkanlığı yaptım. Son girdiğim 5 seçimden de alnımın akıyla çıktım. Beni bazı belediye başkanları ve milletvekilleri ile karıştırmayın. Mevzu vatan ise koltuk teferruattır benim açımdan. ‘Benim bu işte menfaatim ne olacak?’ ‘Koltuk elden gitmesin de ne olursa olsun.’ diye düşünenler ile yürüdüğünüz için kaybettik. Sizi partiyi yönetememekle ilgili çok eleştirdim, çok mektup yazdım, mail attım. Ciddiye hiç alınmadım. Ama sizin hakkınızda insani yönlerinizle ilgili hiç olumsuz sözüm olmadı. İyi bir insansınız, iyi bir abisiniz, iyi bir baba, iyi bir eş, iyi bir dedesiniz. Ama başarılı bir siyasetçi olamadınız. O yüzden bırakınız inadınızı, sizin varlığınızdan beslenen 3-5 kişinin laflarına kulak asıp, ‘Koltuğa yapıştı’ dedirtmeyin.”

 

“CHP’Lİ BAŞARILI POLİTİKACILAR OLDUĞUNU UNUTMAYINIZ”

 

“Başta evladım dediğiniz, Sayın İmamoğlu dahil onlarca Genel Başkanlık yapabilecek CHP’li başarılı politikacılar olduğunu unutmayınız. Gücünü sizden alıp, bunu suiistimal edenlerin başarı hedefleri kalmamıştır. Onlar sizi Yerel Seçim sonuna kadar koltukta tutup ‘Kupon Belediyelere’ menfaatleri doğrultusunda Belediye Başkanı atamaktan başka hedef ve hayalleri kalmamıştır. Geldiğimiz noktada, halen 6 okumuz, yani 6 ana ilkemiz mevcuttur. Bu ilkelerin en önemlilerinden biri de MİLLİYETÇİLİKTİR. Atatürk’ün tanımladığı milliyetçilik ‘Ne mutlu Türküm Diyene’ sözü ile ete kemiğe bürünmüş üst kimlik milliyetçiliğidir. Atatürk ‘Ne mutlu Türk doğana’ dememiştir. Bu sebeple üst kimlik, ulus devlet milliyetçiliği Anadolu’da yaşayan bütün etnik kimlikleri farklı insanların ortak paydasıdır.”

 

“MEZHEPÇİLİĞE CHP’DE GEÇİT VERMEMELİ”

 

“Ama son birkaç yıldır, partimiz içinde söylemlerde Atatürkçülüğü, Türk Milliyetçiliğini öne çıkarmak suç olmuş, partide nereden geldiği belli olmayan, sağdan soldan toplama yardakçıların ‘Faşist’ suçlamalarının ana gerekçesi haline getirilmiştir. Etnik milliyetçiliğe ve mezhepçiliğe CHP’de geçit vermemeli, ama üst kimlik olan ‘Türk Milliyetçiliği’ ve ‘Atatürkçülük’ten vazgeçilmemelidir. Ayrıca, terör örgütlerine tepkinizi bilmekle birlikte, partiyi terör sevicilerden uzak tutmakta, yanlış algıların oluşmaması bakımından fayda görüyorum.”

 

“YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ PARTİLİLERİ BÜYÜK ÖLÇÜDE RAHATLATIR”

 

“Bu mektup size yazdığım son mektuptur. Memleketinizi sevdiğinizi, çocuklarımızın geleceğini düşündüğünüzü biliyorum. Bu durumda, Türkiye’nin önünü açınız. Kongreler takvimini hemen başlatıp kurultayda aday olmayacağınızı açıklayınız. Bunu yapar iseniz milyonların hayır duası ile birlikte tarihte saygın yerinizi alırsınız. Bu yönde bir açıklamanız yerel seçimler öncesi partilileri büyük ölçüde rahatlatır. Değişim heyecanı, mücadele ruhunu ve iradesini yeniden yüceltir. ‘Ben Cumhurbaşkanı seçilir isem, herkes beni rahatça eleştirebilir.’ Sözünüze istinaden bu mektubu yazdım. Gönlünüzü kırdıysam özür dilerim. Niyetim kötü değil. Memleketimiz, partimiz ve kendiniz için hayırlı olan kararları almanızı, saygılarımla arz ederim.” (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Bakmadan Geçme