Asbestle mücadelede Mersin'de tarihi bir gün yaşandı

ASBEST ne bizim ne Türkiye'nin meselesi değil, TÜM DÜNYANIN MESELESİDİR.

Son günlerde Asbest içeren Brezilya donanmasının Fransız yapımı NAe Sao Paulo gemisinin sökümünün İzmir Aliağa’da gerçekleştirileceği bilgisi üzerine Asbest’ in halk ve çevre sağlığına verdiği zararlar hakkında farkındalık her geçen gün daha da artmaktadır.

Mersin Yenişehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) ile Asbestle Mücadele ve Binaların Yıkımı Hakkındaki Yönetmelikte Belediyelerin Rolü ve Sorumluluğu” konulu düzenlenen seminer ASUD Başkanı Sayın Mehmet Şeyhmus ENSARİ tarafından verildi.. Seminere Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir, Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Mezitli, Gülnar, Bozyazı ve Adana/Seyhan belediyeleri ile TMMOB Mersin MİMARLAR,İNŞAAT,ÇEVRE,KİMYA  Mühendisleri meslek odaları Şube  yetkilileri ve iş güvenliği uzmanları katıldı. Belediyelerin tüm ilgili daire başkanlıkları ile MESKi genel müdürlüğü, ilçe belediyelerinin imar ve Şehircilik, Yapı kontrol, Fen işleri, Atık Şube, Çevre Koruma Kontrol, Kentsel Dönüşüm müdürlüklerinden oluşan 115 yetkili kişi katıldı.

İki bölümden oluşan seminerin öğleden önce olan bölümünde Asbest farkındalığı için;

Asbest Nedir? Türleri Nelerdir? Asbestin İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir? Tehlike ve Risk Nedir? Meslek Hastalığı Nedir? Asbest İle İlgili Mevzuat Nelerdir Asbest İçeren Ürünler Nelerdir? Binalarda Asbest Nerelerde Bulunur? Deprem ve Kentsel Dönüşümde Asbest? Kontrolsüz Yıkım Kavramı nedir? Belediyelerde Asbest Envanter Raporu ve Yapılan Uygulamalar, Bina Yıkımı Sonrası Hafriyat Atıklarının Durumu

Öğleden sonra bölümünde ise;

Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik Kapsamında Asbestle Mücadelede Belediyelerin Sorumluluğu

Katılımcıların ilgi ile izledikleri seminerde; Güneş panellerinde asbest var mı? Türkiye asbestle mücadelede samimi mi? Belediyelerin yetkileri nelerdir? gibi pek çok soru soruldu.

Seminere katılan katılımcılar arasında özellikle iki belediye operatörü dikkat çekti. Yaptıkları işte hangi tehlikelere maruz kalacakları, bu maruziyetten ailelerinin etkilenip etkilenmeyecekleri hakkında bilgi toplayarak farkındalık yaratıldı.

Seminer sonunda değerlendirmede bulunan ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus ENSARİ asbest sorununun mücadele etmek yerine görmezden gelinerek geçiştirilmek istenen bir tehlikeye dönüştüğünü, böyle devam ederse telafisi mümkün olmayan daha büyük halk sağlığı sorunu olacağını ve maliyetinin ülkeye ağır olacağını belirtti ve topyekün mücadele için meşaleyi Mersin’den yaktık dedi.

Mersin’de seminere destek veren Yenişehir Belediyesi Başkanı Abdullah Özyiğit’e, Başkan yardımcısı Berna Dinç’e ,ilgi ve katılım gösteren tüm bürokrat ve belediye çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyoruz, Bir sonraki seminerin Adana Seyhan Belediyesi ev sahipliğinde Adana’da gerçekleşmesi için talep aldık. Ancak tabiri caizse bu tip etkinliklerin öncelikle “Asbest” ateş hattında olan İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilmesi gerekirdi dedi.

Ayrıca Ülkemizde kırsalında asbest olan; Elazığ,Malatya,Sivas,Erzincan,Eskişehir gibi birçok ilde asbest farkındalığının artması ve önlem alınması gerekmektedir.

Unutmayalım ki ASBEST ne bizim ne Türkiye’nin meselesi değil, TÜM DÜNYANIN MESELESİDİR.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği

                                                          Yönetim Kurulu

Bakmadan Geçme