Antandros'ta 'Paris'in Kararı'

Balıkesir-Edremit/Altınoluk beldesinde bulunan Antandros

Balıkesir-Edremit/Altınoluk beldesinde bulunan Antandros, önemli bir Troas kentidir. Yurt içi ve yurt dışından pek çok ziyaretçinin ilgi odağı olan Antandros Antik Kenti; geçtiğimiz günlerde Antandros Derneği bünyesinde gerçekleşen etkinliklerinden biri ile yine büyük beğeni topladı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi ve Antandros Antik Kenti kazı Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat ve Doç. Dr. Yasemin Polat; TGA’nın desteği ve Equinox Turizm’in işbirliği ile ABD’den bölgeyi ziyarete gelen bir grup medya temsilcisine Antandros Antik Kentini ve Roma villasını tanıttılar. Antandros Antik Kenti ile bağlantılı mitolojik hikayelere ve özellikle Aeneas’ın yolculuğuna büyük ilgi gösteren konukların pek çok sorusu oldu.

Geziden sonra dernek merkezi olan Abdullah Efendi Konağı’na gelen konukları Antandros Dernek Başkanı Gülçin Cömert ve üyeler karşıladı. Dernek üyesi Halime Özay Kocaoğlu yönetiminde sunulan, antik çağ coğrafyacısı Strabon’a göre Kaz Dağı (İda)’da geçtiği rivayet edilen Paris’in hakemlik ettiği belki de dünyanın ilk güzellik yarışmasını konu alan (3 Güzeller mitosu) “Paris’in Kararı” (Judgement of Paris) adlı İngilizce mini tiyatro oyunu olarak Fikriye-Mehmet Elberk Anadolu lisesi öğrencileri tarafından başarıyla sergilendi. Mini oyun konuklar tarafından oldukça beğenildi ve bolca alkış aldı.

KONUKLAR ANTANDROS’TA UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI

Ziyaretçiler Antandros’ta antik çağ lezzetlerini tattı ve dernek üyesi Şef Nurdan Çakır Tezgin tarafından kendilerine antik çağ reçeteleri anlatıldı. Konuklara Abdullah Efendi Konağı ve mozaik atölyesinin tanıtılmasının ardından ABD’li misafirler, konak bahçesinde sikke bastılar ve anı olarak yanlarında götürdüler.

ÜÇ GÜZELLER YARIŞMASI

Mitolojide, iki İda Dağı’ndan bahsedilir. Biri Girit’te, diğeri ise Edremit’teki Kaz Dağı. Mitolojiye göre Zeus; Girit, İda Dağı’ndaki mağarada doğmuş ve Hera ile İda’da evlenmiş. İda Dağı, Homeros sayesinde mitoloji kaynaklı pek çok efsaneye konu olmuş. Mitolojiye göre Troya Savaşı’nın Kaz Dağı’nda yapılan “3 Güzeller Yarışması”nda Paris’in Afrodit’i “en güzel” seçmesi sonucu olduğunu biliyor muydunuz?

Bakmadan Geçme