YKS ve LGS'ye sayılı günler kala kaygıya dikkat!
Uzman Psikolojik Danışman Fatma Kaya, sınav sürecinin son aşamasına girilen YKS ve LGS için öğrencilerin kaygıyı yönetmelerinin önemine dikkat çekti. Kaya, düzenli çalışma, moral desteği ve sınav öncesi son bir ayın etkili şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Uzman Psikolojik Danışman Fatma Kaya, sınav sürecinin son aşamasına girilen YKS ve LGS için öğrencilerin kaygıyı yönetmelerinin önemine dikkat çekti. Kaya, düzenli çalışma, moral desteği ve sınav öncesi son bir ayın etkili şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Liselere Giriş Sınavı ile Yükseköğretime Geçiş Sınavı için yaklaşık 1 ay süre kaldı. Yaklaşan sınav maratonunda sona gelinirken uzmanlardan da öğrencilere önemli tavsiyeler yapılıyor.
Son aşamaya girilen sınav sürecinde öğrencilerin dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Uzman Psikolojik Danışman Fatma Kaya, sınav kaygısının öğrenilen bilginin etkili şekilde kullanılmasını engelleyebileceğini ve başarıyı olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.
Sınav kaygısının, öğrenilen bilginin sınav esnasında etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan ve başarı düşüşüne yol açan yoğun bir kaygı türü olduğunu belirten Kaya, 'Sınav kaygısı; sınava yüklenen anlam, sınav sonrasında oluşabilecek imaj, elde edilecek kazanımlar, aile ve çevre beklentileri ile kişinin gerçekçi hedefler koymaması gibi nedenlerle ilişkilidir.' dedi.
Sınav kaygısının belirtileri nelerdir?
Kaya, 'Sınav kaygısının başlıca belirtileri; mide bulantısı, baş ağrısı, stres, hazımsızlık problemleri, kalp çarpıntısı, odaklanma güçlüğü, sıcak-soğuk basmaları, sınavla ilgili konulardan kaçınma ve uzun süre dersin başında kalamama şeklinde ortaya çıkabilir. Bu durum, öğrenciler için oldukça yorucu ve stresli bir sürece dönüşebilir. Özellikle aile baskısı, aşırı motive etme çabaları ve yüksek beklentiler, çocuklarda kaygıyı artıran önemli faktörlerdendir. Böyle durumlarda, çocuklara arkalarında olunduğunu, desteklendiklerini ve kendilerine güvenildiğini hissettirmek büyük önem taşır. Öğrenciyi sürekli sınav netleri ve başarısıyla ilgili sorgulamak ya da sıkıştırmak ise kaygının daha da artmasına neden olur.' diye belirtti.
'Sınavla ilgili düzenli bir çalışma periyodu oluşturun'
Sadece dersle ilgili beklentilere girmenin kişiyi kaygılandıran bir durum olduğunu belirten Kaya, 'Bu süreçte asıl önemli olan, sınavla ilgili düzenli bir çalışma periyodu oluşturmaktır. Kişinin kendini iyi hissedeceği alanlar yaratması da bu dönemi daha verimli hale getirecektir. Zaman zaman öğrenciler sosyallik açısından geri planda kalabilir. Derse aşırı odaklanıldığında ve bu alana fazla zaman harcandığında, özel ve sosyal hayat ikinci plana atılabilir. Bu da öğrencinin sıkılmasına ve motivasyonunun düşmesine yol açabilir. Bu noktada, öğrencileri kendilerini iyi hissettirecek etkinliklere yönlendirmek, onlara önemli bir destek olacaktır.' ifadelerini kullandı.
'Sınava bir ay kala bol miktarda soru çözmek oldukça faydalıdır'
İstediğimiz yönde sonuçlar gelsin ya da gelmesin, emeğin karşılığını alabilmek için sınavdan önceki son bir ayın etkili bir şekilde değerlendirilmesinde fayda olduğunu belirten Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:
'Son bir ayda kaygılar genellikle yoğun bir şekilde artmaya başlar. Çünkü sınav zamanı yaklaşmaktadır. Bazı öğrenciler bu dönemde pes etmiş olabilir. Ancak bu son ayda yapılacak hamleler, sınav sırasında bilgilerin hatırlanması açısından oldukça önemli olabilir. Bu süreçte, bilgileri sürekli tekrar etmekten kaçınmak gerekir. Çünkü sık tekrar edilen bilgiler zamanla ezber haline gelir ve bu, öğrenmeyi zorlaştırabilir. Oysaki öğrenilen bilgilerin zihnin uzun süreli belleğinde depolanması, sınav sırasında ihtiyaç duyulduğunda bu bilgilerin daha kolay hatırlanmasını sağlar. Bu nedenle sınava son bir ay kala bol miktarda soru çözmek ve deneme sınavları yapmak oldukça faydalıdır. Ayrıca yapılan denemeleri analiz etmek, eksikleri görmek ve gelişim sağlamak açısından büyük önem taşır.' diye konuştu. (İLKHA)