MEB'in Ortak Yazılı Sınav Sistemi 26 Ekim'de kullanıma açılıyor
Millî Eğitim Bakanlığının geliştirdiği Ortak Yazılı Sınav Sistemi ile ortaokul ve liselerde sınav hazırlama, değerlendirme ve öğrenci gelişimini izleme süreçleri ortak bir standartta yürütülecek
Millî Eğitim Bakanlığının geliştirdiği Ortak Yazılı Sınav Sistemi ile ortaokul ve liselerde sınav hazırlama, değerlendirme ve öğrenci gelişimini izleme süreçleri ortak bir standartta yürütülecek. Sisteme ilk aşamada yaklaşık 8 bin soru aktarılması hedefleniyor.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda yapılan yazılı sınavların hazırlanması ve değerlendirilmesinde ortak standartları güçlendirmek amacıyla geliştirilen Ortak Yazılı Sınav Sistemi (OYSS) Uygulama Kılavuzu'nu yayımladı.
Yeni Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden öğretmenlerin kullanımına sunulacak sistemle sınav planlamasından soru hazırlamaya, değerlendirmeden öğrenci ve sınıf analizlerine kadar bütüncül bir süreç yürütülecek.
Ortaokul ve liselerde uygulanacak
OYSS, 2026-2027 eğitim öğretim yılı birinci dönem birinci yazılı sınavlarından itibaren resmî ve özel ortaokulların 5, 6 ve 7'nci sınıfları ile liselerin 9, 10 ve 11'inci sınıflarında uygulanacak.
Ortaokullarda Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce dersleri sistem kapsamında yer alacak. Liselerde ise Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe ile İngilizce derslerinde uygulanacak. Ancak 7'nci ve 11'inci sınıf İngilizce dersleri kapsam dışında tutulacak.
Soru havuzuna yaklaşık 8 bin soru aktarılacak
Sınav hazırlıklarını desteklemek amacıyla sisteme, birinci dönem birinci ortak yazılı sınavları öncesinde yaklaşık 8 bin soru aktarılması planlanıyor. Her sınav döneminde de yaklaşık 8 bin yeni sorunun geliştirilmesi hedefleniyor.
Sınavlar, konu soru dağılım tablolarındaki ve alan zümre öğretmenlerince belirlenen senaryolara göre hazırlanacak. Öğretmenler, seçilen senaryodaki iki öğrenme çıktısına yönelik iki açık uçlu soru ve puanlama anahtarı hazırlayacak; diğer soruları sistemdeki havuzdan seçecek.
Soruların güçlük düzeyleri ve puan değerleri öğretmenler tarafından belirlenecek. Soru havuzundaki sorular sınavdan dört gün önce erişime açılacak.
Öğrencilerin gelişimi takip edilebilecek
Sınavların değerlendirilmesinin ardından öğrencilerin her sorudan aldığı puanlar e-Okul sistemine işlenecek. Böylece öğrenci, sınıf ve şube düzeyinde analizler yapılabilecek.
Öğretmenler, öğrencilerin hangi öğrenme çıktılarında başarılı olduğunu ve hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunu görebilecek. Öğrenciler de toplam puanlarının yanı sıra güçlü oldukları ve geliştirmeleri gereken alanlar hakkında bilgi edinebilecek.
Aynı ders kapsamında farklı zamanlarda yapılan sınavların sonuçları karşılaştırılarak öğrencilerin akademik gelişimleri de izlenebilecek.
Öğretmenler 26 Ekim'e kadar deneme yapabilecek
Sistemin kullanımına ilişkin bilgilendirme ve eğitimlerin 19-23 Ekim tarihlerinde tamamlanması planlanıyor. Öğretmenler, 26 Ekim'e kadar sistem üzerinden deneme uygulamaları yapabilecek.
Bu tarihten itibaren okul geneli ortak yazılı sınavlara ilişkin iş ve işlemler sistem üzerinden yürütülecek. 2026-2027 eğitim öğretim yılı birinci dönem birinci yazılı sınavları ise yayımlanan uygulama takvimine göre gerçekleştirilecek. (İLKHA)