Malatya'da Toplu Ulaşıma Yüzde 10 Zam! Yeni Tarife 1 Ağustos'ta Başlıyor
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı toplantısında alınan kararla şehir içi ve ilçe toplu taşıma ücretlerine yüzde 10 oranında zam yapıldı. Yeni ücret tarifesi, MOTAŞ araçları ile M, H ve J plakalı toplu taşıma araçlarında 1 Ağustos 2026 tarihinden itibaren uygulanacak.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilen yükseköğretime ilişkin kanun teklifiyle, belirli istisnalar dışında üniversitelerle ilişiği kesilen veya kayıt hakkını kullanamayan öğrencilere yeniden eğitim hakkı tanınacak.
Teklife göre, yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil tüm sınıflarda öğrenim görürken ilişiği kesilen, kendi isteğiyle ayrılan veya kazandığı programa kayıt yaptırmayan öğrencilerden belirlenen şartları taşıyanlar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içinde başvuru yaparak bu haktan yararlanabilecek.
Ancak terör suçları, kasten öldürme, işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu imal ve ticareti, sahte belge kullanımı, akademik sahtecilik ve terör örgütleriyle bağlantı gerekçesiyle ilişiği kesilenler öğrenci affı kapsamı dışında tutulacak.
Düzenlemeyle azami öğrenim süresini dolduran son sınıf öğrencilerine de yeni haklar getiriliyor. Buna göre, mezuniyet için gerekli dersleri tamamlayamayan öğrencilere başarısız oldukları veya alamadıkları teorik ve uygulamalı dersler için iki ek sınav hakkı verilecek. Uygulamalı eğitim veya intörnlük sürecini tamamlayamayan öğrenciler de eksik eğitimlerini tamamlama imkanına kavuşacak.
Kanun teklifinde akademik sahteciliğe yönelik yeni yaptırımlar da yer alıyor. Başkaları tarafından hazırlanan tez, makale, kitap veya projeleri kullanarak akademik derece ya da unvan elde edenlerin bu unvanları geri alınabilecek ve öğretim mesleğinden çıkarılabilecek. Bu çalışmaları hazırlayan veya hazırlanmasına aracılık eden kişiler hakkında da adli para cezası uygulanacak.
Teklifle ayrıca, belirli şartları sağlayan öğretim üyelerinin emeklilik yaşından sonra 75 yaşını geçmemek üzere sözleşmeli olarak çalışabilmesine imkn tanınıyor. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik idari yaptırımlar da yeniden düzenlenirken, eğitim faaliyetlerini sürdüremeyecek duruma gelen kurumların öğrencilerinin devlet üniversitelerine aktarılmasının önü açılıyor.
Düzenlemenin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi halinde, öğrenci affına ilişkin hükümler yürürlüğe girecek. (İLKHA)