Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur!
Diş eti çekilmesinin başlıca nedeninin diş taşı birikimi olduğunu belirten uzmanlar, diş eti çekilmesinin aynı zamanda kemik kaybı anlamına geldiği konusunda uyarıyor.
Diş eti çekilmesinin başlıca nedeninin diş taşı birikimi olduğunu belirten uzmanlar, diş eti çekilmesinin aynı zamanda kemik kaybı anlamına geldiği konusunda uyarıyor.
Diş eti çekilmesinin, diş köklerinin açığa çıkmasına ve dişlerin sallanmasına neden olabileceğini ifade eden Güler, diş eti çekilmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Güler, 'Frenulum adı verilen kas bağlantılarının dişe yakın olması, agresif diş fırçalama ve ağıza yabancı cisimler alma gibi alışkanlıklar da diş eti çekilmesine katkıda bulunabilir.' dedi.
Düzenli hekim ziyaretlerinin diş taşına bağlı diş eti çekilmesini önleyebileceğini dile getiren Güler, uygun hastalarda diş eti çekilmesinin cerrahi olarak düzeltilebileceğini aktardı.
Diş diplerinde sarılık fark ediliyorsa çekilme olabilir!
Diş eti çekilmelerinin genel olarak diş taşlarına bağlı olarak oluştuğunu kaydeden Güler, 'Diş taşı birikimiyle birlikte diş eti itilmesi gerçekleşir. Frenulum dediğimiz ağız içerisinde bir takım kas bağlantıları vardır. Bu kas bağlantıları bazen dişe yakın yerden bağlandığı için dudağın her hareketiyle diş etinin çekilmesine sebep olur.' dedi.
Bu gibi durumlarda frenektomi denilen işlemle kas bağlantısının alındığını dile getiren Güler, 'Tırnakla diş etini geri itme ağıza kalem, anahtarlık gibi ürünler alma ve agresif diş fırçalama gibi durumlarda diş eti geri çekilebilir. Diş normalde daha beyaz kök ise sarı renklidir. Bakıldığında bu renk ayrımı anlaşılır. Sarılık fark ettiğimizde diş eti çekilmesi yaşanmış olabilir.' açıklamasını yaptı.
Diş eti çekilmesi kemik kaybının da göstergesi!
Diş etinin sadece kendisinin yalın olarak çekilmediğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, şöyle devam etti:
'Diş eti ile kemik arasında her zaman belirli bir mesafe vardır. Dolayısıyla diş eti çekildiği zaman kemikte çekilmiş, erimiştir. Yani kemik kaybı da vardır. Dişin kökünü kemik üzerinde tutan alveolitlerdir. Bunda erime olursa diş sallanmaya başlar, zamanla çekilmesi gerekebilir. Aynı zamanda diş eti çekilmesi olan dişte kök yüzeyi açıktadır. Kök yüzeyi çok pürüzlü bir yapıya sahiptir, mine gibi pürüzsüz değildir. Bu nedenle yemek artıklarının daha fazla oluşmasına neden olur. Temizlenmesi çok daha zordur. Temizlenmemesi durumunda da diş çürüklerine sebep olabilir.'
Diş etinin eski konumuna getirilmesi her hastaya uygulanamayabilir!
Diş taşı birikimiyle alakalı diş eti çekilmelerinin altı ayda bir diş temizliği yapılarak önlenebileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, 'Bunun dışında frenulum ile ilgili ya da kişinin kendi ağız içini etkileyen müdahaleleri ile diş eti çekilmesi durumunda onların tedavisi yapılmalıdır. Diş etinin yeniden eski konumuna getirilmesi her hastada yapılamaz. Ağız içi ölçümler uygunsa damaktan aldığımız parçalarla diş etinin çekilmesine cerrahi operasyonla müdahale edilebilir.' diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)