Ağır Hasta Bakım Merkezi Projesi, hayata geçirilmek için hayırsever iş insanlarının desteğini bekliyor

İnönü Üniversitesi tarafından projelendirilen Ağır Hasta Bakım Merkezi Projesi

İnönü Üniversitesi tarafından projelendirilen Ağır Hasta Bakım Merkezi Projesi, bütçe aşamasında sorunlar yaşıyor. Sivil Toplum Kuruluşları ve hayırsever iş insanlarının desteğinin beklendiği projenin tamamlanması ile birlikte Malatya’da yaşayan 16 bini aşkın hastaya hizmet verilecek.

Projelendirilen ağır hasta bakım merkezi, Türkiye’nin örnek sosyal sorumluluk projelerinden biri olacak. Ağır Hasta Bakım Merkezi projesi İnönü Üniversitesi ve paydaşları için prestij projelerinden biri olacak.

Ağır hasta bakımı gerektiren hastalara Tıp Merkezinden ayrı bir yerde bakılarak enfeksiyon riski ve hastane stresi gibi etkenlerden uzak kalacak.  Hastaların tıbbi bakım ihtiyacı Üniversite Hastanesi tarafından karşılanacak.

Ağrı hasta bakım merkezindeki hastaların hizmeti İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı öğrencileri tarafından uygulamalı eğitim kapsamında verilecek. Hemşirelik Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri için bu merkez uygulama alanı olacak. İhtiyaç hisseden yaşlılara İlahiyat Fakültesi akademik personeli manevi destek verecek.

Ağır Hasta Bakım Merkezi Projesi ile birlikte Geriatri (Yaşlı Tıbbı), Gerontoloji (Yaşlılık Bilimi), Sağlık Bakım Hizmetleri, Palyatif Bakım Merkezi, Yaşlı Bakımı ve Rehabilitasyon Merkezi, HOSPİS (Ağır Hasta Bakım Merkezi) alanlarında hizmet verilecek.

MALATYA’DA YAŞLILIK

Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü verilerine göre son 10 yılda; 16 bin 524 kişi engelli evde bakım ücreti almak için müracaat etti. Yıllara göre 65 yaş üzeri kişi sayısı verilerine göre, 2019 yılında 81 bin 995 yaşlı vatandaş bulunuyor. Bu sayısının 2060 yılında 190 bin, 2080 yılında 250 bin kişi olması gerekiyor.

AVAN PROJE

Ağır Hasta Bakım Merkezinin Avan Projesine göre tesis 2 ayrı bina ve 6 bloktan oluşuyor. Toplamda 14 bin 680 metrekare kapalı alan sahip olan merkezde, 100 hatsa odayı bulunuyor. Dev tesisin A ve B bloğunda Palyatif Bakım için 32 yatak, C bloğu Geriatri Servisinde 16 yatak, D Bloğunda Hospice Bakı için 20 oda, E bloğunda günlük bakım için 16 yatak, F bloğunda Yaşlı Bakım için 16 oda bulunuyor.

Bakmadan Geçme