Ağbaba,'On Ayın Sonunda, 103 Bin Konuttan 3 Bini Bile Hazır Değil'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, deprem sonrası Malatya'nın boynu bükük beklediğini belirterek, 'On ayın sonunda, 103 bin konuttan 3 bini bile hazır değil' dedi.

TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, deprem sonrası Malatya’da yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Eskiden cıvıl cıvıl olan caddelerde, maalesef, toz bulutundan yürüyemiyorsunuz, her taraf toz duman” ifadelerini kullandı. Ağbaba, hem avukatların hem de yurttaşların yaşadığı dağınık adliye çilesine son verilmesi için düzenlenen ‘Tek Çatıda Adliye’ yürüyüşü ile ilgili de konuştu.
“Malatya boynu bükük ağlamaya devam ediyor”
“6 Şubat depremini yaşadık, ben de iki günden beri Malatya’daydım. Malatya, maalesef, hâlâ boynu bükük bekliyor” diyen Ağbaba, “Resmen şehrin psikolojisi bozulmuş, insanların psikolojisi bozulmuş. Eskiden cıvıl cıvıl olan caddelerde, maalesef, toz bulutundan yürüyemiyorsunuz, her taraf toz duman. Malatya âdeta bir tarlaya dönüşmüş ama yapması gerekenlerin vaatlerini tutmadığını da söylemek istiyorum. Malatya, maalesef, talihsiz bir il. Sırf iktidar üzülmesin diye sanki Malatya’da deprem yaşanmamış gibi bir hava vermeye çalıştılar, AFAD az hasarlı illerin başında saydı Malatya'yı. Ama Malatya yerle bir olmuş durumda, Malatya'da ne ticaret var ne esnaf var. Malatya boynu bükük ağlamaya devam ediyor.” Dedi.
Konteyner yok, konteyner yok, konteyner yok
Ağbaba konuşmasının devamında  “2023’ün sonuna kadar 14 bin ev teslim edeceğiz.” dendi, hâlâ teslim edilebilmiş değil. Malatya'da 103 bin konut yapılması gerekiyor, ihalesi gerçekleştirilen konut sayısı 14 bin maalesef. On ayın sonunda, 103 bin konuttan 3 bini bile hazır değil. İnsanlar neyi bekliyor? Damı olan, bacası tüten, başını sokacağı bir ev bekliyor. Hâlâ telefonlar alıyoruz “Konteyner yok, konteyner yok, konteyner yok.” Maalesef, insanlar konteyner bulamıyorlar. Konteynerde hava şartları nedeniyle yaşam zor gözüküyor.” Dedi.
Malatya yaşam olmayan boynu bükük bir kent olarak kalacak
İkizce bölgesinde yapımı devam eden konutların altyapılarının kağnı hızıyla ilerlediğini belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Depremden dolayı Malatya hâlâ acıyı çekmeye devam ediyor. Esnaf sıkıntılı, alışveriş yapılamıyor. İnsanlar alışverişe nereye gidiyor? AVM'lere gidiyor, dışarıdan gelen firmalar para kazanıyor, Malatya esnafı onları izlemeye devam ediyor, esnafın durumu sıkıntılı. Maalesef bununla ilgili de bir çözüm üretilebilmiş değil. Eğer böyle giderse , Malatya yaşam olmayan boynu bükük bir kent olarak kalmaya devam edecek. İktidar partisi de bunu görmezden geliyor” şeklinde konuştu.
Ağbaba, “çiftçinin Ziraat Bankasına olan borçları ertelenmeli, esnafın borçları ertelenmeli, BAĞKUR primleri ertelenmeli, destek olunmalı, Malatyalı ekmeğe muhtaç kalmış durumda.”Dedi.


Adliye binası temeli Kasım’da atılacaktı, şimdi ‘Ocak ayı’ diyorlar
CHP Malatya Mililetvekili Veli Ağbaba, geçtiğimiz günlerde Malatya’daki, barodaki avukatlar bir eylem gerçekleştirdiğini belirterek, “tek çatıda adliye” yürüyüşü gerçekleştirildi. Malatya’da 7 ayrı binada adalet dağıtılmaya çalışılıyor. Depremden önce de adliye binası ilçe adliyelerinden daha kötü durumdaydı. Adalet Bakanı açıklama yaptı, Kasım ayı sonunda “temel atacağız ” dedi, hâlâ temel atılabilmiş değil. Şimdi “Ocak ayı” diyorlar. Avukatlarımız ve yurttaşlarımız mağdur olmuş durumda.” İfadelerini kullandı
 

Bakmadan Geçme