Adalet Bakanı Tunç: Darbecilerin yazdığı bir anayasayla hala yönetiliyoruz!
Malatya Bölge Adliye Mahkemesi temel atma töreninde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 'Bu Türkiye'nin, milletimizin hak etmediği bir durum.
Malatya Bölge Adliye Mahkemesi temel atma töreninde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Bu Türkiye'nin, milletimizin hak etmediği bir durum. İnşaAllah Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir uzlaşma sağlanır ve terörsüz Türkiye yolunda başta anayasa olmak üzere hep beraber uzlaşma içerisinde terörden arınmış huzurlu bir Türkiye'yi inşa ederiz." dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bölge Adliye Mahkemesi temel atma törenine katılmak için sabah saatlerinde Malatya'ya geldi. İlk önce Malatya Valiğini ziyaret ederek Vali Seddar Yavuz'dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Tunç, daha sonra Büyükşehir belediyesine geçti.
Yapılan ziyaretlerin ardından Yeşiltepe'de inşası devam eden Malatya Adliye Sarayı inşaat alanında incelemelerde bulunan Bakan Tunç, daha sonra Yeşilyurt ilçesi Ankara yolu üzerinde inşa edilecek Bölge Adliye Mahkemesi Temel Atma törenine katıldı.
Temel atma töreninde konuşan Bakan Tunç, 6 Şubat 2023'te yaşanan depremlerin büyüklüğüne dikkat çekerek "Asrın felaketi diyoruz ama bu bile hafif kalır; dünya tarihinin en büyük deprem afetiyle karşı karşıya kaldık." ifadelerini kullandı. Malatya'da 1.264 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Tunç, depremde kaybedilen tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.
"Malatya Bölge Adliye Mahkemesi inşaatı önümüzdeki yıl tamamlanacak"
Tunç, Malatya'da yapımı süren bölge adliye mahkemesi inşaatının önümüzdeki yıl tamamlanacağını belirtti. Mevcut merkez adliye binasının da aynı zaman diliminde hizmete açılacağını açıklayan Tunç, depremden zarar gören 15 adliye binası ve 12 ceza infaz kurumu için hızlı şekilde proje ve ihale süreçlerinin sürdüğünü söyledi.
Malatya Adliye Binası'nın 91 bin metrekare, Bölge Adliye Mahkemesi'nin ise 20 bin metrekareye yakın kapalı alanıyla büyük ölçekli projeler olduğunu belirten Tunç, müteahhit firmaların gösterdiği hassasiyetle projelerin aksatılmadan yürütüldüğünü vurguladı.
2.6 Trilyon TL'lik deprem yatırımı
Bakan Tunç, deprem bölgesine bugüne kadar 2.6 trilyon TL'lik yatırım yapıldığını, sadece bu yıl için 584 milyar TL’lik ödenek ayrıldığını ifade etti. Tunç, 42 bin 449 dava dosyasından 38 bin 255'inin karara bağlandığını, diğer soruşturmaların da hızlı şekilde sürdürüldüğünü dile getirdi.
Tunç, 2025 yatırım programında Malatya dâhil deprem bölgesinde; 21 adliye binası, 12 ceza infaz kurumu, 3 Adli Tıp hizmet binası, 29 mahallede 880 adliye personeli için konut planlandığını bildirdi.
Bakan Tunç "Malatya'da 240 dairelik konut projesi, Akçadağ, Arapgir, Darende, Doğanşehir, Pütürge ve Hekimhan ilçelerini kapsıyor." dedi.
Malatya'ya bölge idare mahkemesi müjdesi
Malatya'ya sadece bölge adliye değil, aynı zamanda bölge idare mahkemesi kurulacağını da duyuran Tunç, bu kararın özellikle Malatya milletvekilleri, başsavcısı, baro başkanı ve yargı mensuplarının yoğun talebiyle alındığını belirtti.
Adaletin etkinliği için alternatif yollar: Arabuluculuk ve dijitalleşme
Tunç, arabuluculuğu bir barış projesi olarak gördüklerini, bugüne kadar yaklaşık 5 milyon uyuşmazlığın arabuluculuk yoluyla çözüldüğünü, bu sistemin hem yargının iş yükünü azalttığını hem de dava kalitesini artırdığını ifade ederek, Yargının dijital dönüşümüne özel önem verdiklerini kaydetti.
2026'ya kadar tüm projelerin tamamlanması hedefleniyor
Malatya Adalet Binası'nın yüzde 40'ının tamamlandığını açıklayan Tunç, bu yapının 2026 adli yılına yetiştirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Aynı dönemde Bölge Adliye Mahkemesi'nin de tamamlanarak açılacağını söyledi.
Ayrıca inşaat süreci takip edilen Adli Tıp Binası'nın 16 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını ve bölge başkanlığı düzeyinde hizmet vereceğini kaydeden Tunç, Akçadağ ve Arapgir'deki adalet binalarının da hükümet konaklarıyla birlikte inşa edildiğini söyledi.
"Yeni yapılacak Bölge Adliye Mahkemesi binası 17 bin 151 metrekare kapalı alan, 83 hâkim ve savcı odası, 250 kişilik konferans salonu, 6 duruşma salonu, 142 araçlık açık otopark, 5 ceza ve 5 hukuk dairesi ve 2 bodrum, zemin ve 4 kattan oluşacak." Diyen Tunç, hayırlı olsun dileğinde bulundu.
İl Müftüsü Ramazan Dolu'nun yaptığı duanın ardından, Bakan Tunç ve protokol üyelerinin butona basması ile temelin ilk betonu dökülerek inşaat çalışması başladı.
Törene; Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Milletvekilleri ile yargı, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı. (İLKHA)
Bakmadan Geçme





