20 yıllık zorlu yolculuk

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirme aşamaları ve Baykar'ın insansız hava aracı geliştirme yolculuğunu

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme aşamaları ve Baykar’ın insansız hava aracı geliştirme yolculuğunu anlatan "Hedef KIZILELMA" belgeselinin ilk bölümü, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenen özel gösterimle izleyiciyle buluştu. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen galaya iş, sanat, siyaset, medya ve spor dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Kongre merkezinde 3 ayrı salonda yapılan gösterimi aynı anda yaklaşık 5 bin kişi izledi.

20 yıllık zorlu yolculuk

Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayiinde yeni bir dönemin kapılarını açan ve tüm dünyada büyük ses getiren Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) geliştirme serüveni “Hedef KIZILELMA” belgeselinin gösteriminde konuşan Selçuk Bayraktar, “ Ülkemize milli ve özgün insansız hava araçları kazandırma mücadelemizin 20 yıllık hikâyesini anlatan Hedef KIZILELMA belgeselinin ilk gösterimine gelerek bizleri yalnız bırakmadığınız, heyecanımıza ortak olduğunuz ve dualarınızı esirgemediğiniz için hepinize şükranlarımı sunuyorum. KIZILELMA yolculuğu tarihimizde de olduğu gibi asla kolay olmadı.

İnişleri ve çıkışlarıyla, acısıyla tatlısıyla hayatın kendisi gibi zor ama azimle, gayretle, dostlukla ve iyi ahlakla güzelleşen yoğun bir serüven yaşadık.

Bizlerin en önemli gördüğü husus, dostlarımız ve yol arkadaşlarımız ile birlikte menzile varmak için verdiğimiz dosdoğru mücadele oldu. Yol arkadaşlarımızın bir kısmı fani dünyadaki vakitlerini tamamlayarak ahirete irtihal etti. Bugün artık aramızda olmayan ama hatıraları hep hafızalarımızda yer alan, ebediyete irtihal etmiş tüm yol ve dava arkadaşlarımızın isimlerini bir kez de sizlerin huzurunda minnet ve rahmetle yâd etmek istiyorum.

Şehit Yarbay Melih Gülova, Mehmet Aygün, Muhammed Şehmus Ersöz, Mert Bayraktar, Şehit Korgeneral Osman Erbaş, Tarık Kesekci, Hüseyin Özay, Erhan Arapoğlu, Hüseyin Doğan, Muammer Çetindağ… Mekânınız cennet, ruhlarınız şad olsun...

Bayraktar KIZILELMA uçtukça adlarınız semalarımızda her daim yaşayacak. Yine KIZILELMA’ya varabilmemizi mümkün kıldığı için milletimizin bir evladı olarak şükranlarımı iletmem gereken nice isim ve kurum var. Hatta bir kısmının temsilcileri de aramızda.

En başta 20 sene önce tam bağımsız milli savunma sanayi vizyonunu hedef olarak koyan ve ona liderlik eden T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a en kalbi şükranlarımı iletiyorum.

Sahada bu teknolojiyi ülkemizin savunma ve güvenliği için kullanan, gelişmesi için adeta omuz omuza mücadele verdiğimiz; İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıklar ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerimi sunuyorum.

Tam bağımsız milli savunma sanayi vizyonunu uygulayan ve yine ilk günden itibaren ülkemizin savunma teknolojilerinde bağımsız olması için ter döken, emek veren Savunma Sanayi Başkanlığına ve Başkanımıza şükranlarımı iletiyorum.

Teknolojiyi geliştirirken sahada ve hatta bazen cephede yol arkadaşlığı yaptığımız, milli kamera sistemlerini, dünyada muharebe paradigmasını değiştirmemize vesile olan mühimmatları geliştiren ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK, ve TÜBİTAK-SAGE’ye şükranlarımı iletiyorum.

Bizimle yol arkadaşlığı yapan nice özel sektör kurumuna ve alt yüklenicilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum.

Gecesini gündüzüne katıp büyük fedakarlıklarla menzile hep birlikte koştuğumuz ekip arkadaşlarıma ve ailelerine en içten şükranlarımı iletiyorum.

Ve son olarak; tam bağımsız milli savunma vizyonuna, Gök Vatan’da bağımsız ve hür olacağım diyerek desteğini, duasını ve iradesini esirgemeyen aziz milletimize de şükranlarımı iletiyorum.

Bu akşam sizlerle, ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA'nın ilk uçuşundan sonra, KIZILELMA’nın uçuş kontrol bilgisayarının içine yazdığım mesajı paylaşmak istiyorum. Bu mesajı elbette uçan bir robot olan KIZILELMA anlayacak değil. Bizlere ve gelecek nesillerimize tarihin bu noktasında KIZILELMA’nın hangi ruhla ve ne maksatla bu mücadelenin verildiğini hatırlatmak için tarihe düşülmüş bir not olması için yazıldı.

Şimdi o notu okuyorum.

Sevda Kuşun Kanadında…

Bu mesaj ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA’nın ilk uçuşundan sonra, tarihe ve gelecek nesillere not düşmek için KIZILELMA’nın uçuş kontrol bilgisayarının içine yazılmıştır. KIZILELMA, adı gibi milli İHA mücadelemizin en başından itibaren 20 senedir hayalini kurduğumuz, varmayı hedeflediğimiz bir menzildi. Yaklaştıkça uzaklaşan, uzaklaştıkça bizleri ve gayretimizi kamçılayan bir hedef. Rabbimize şükürler olsun Bayraktar AKINCI'nın ilk uçuşundan üç yıl sonra bu menzilin ilk durağına varmış olduk. Bizler bu mücadeleyi rahmetli Babamız Özdemir Bayraktar’ın hayatını ve ruhunu adadığı gibi ülkemizin ve ordumuzun etrafındaki teknolojik kuşatmayı kırmak, semalarımızda hür ve bağımsız olalım diye yürüttük.

Anamız Canan Bayraktar’ın bizlere nasihatinde ''Süt Hakkımdır'' diyerek ifade ettiği gibi bu mücadelemizi her nefesimizde, her adımımızda Hakk bildiğimiz dosdoğru yoldan ayrılmadan, tüm engellere rağmen ahlaktan, doğruluktan bir milim dahi taviz vermeden yürüttük. Ecdadımızın tıpkı Ergenekon Destanı’nda demir dağları eriterek, dağın içinden yol açıp yeni bir dünyaya yürüdüğü gibi KIZILELMA’nın ilk uçuşuyla, bizler de geleceğin hava muharebesini kuşatacak yeni bir dünyanın kapılarını açmış bulunuyoruz. Menzilin kapısını aralamış olsak da menzil ilk mücadeleye başladığımız gün kadar uzakta. Azimle, gayretle, inançla tepilecek yollar, eritilecek nice çelik zırhlı engeller var.

Bayraktar KIZILELMA, kapılarını açıp ilk adımımızı attığımız bu yeni dünyada, tıpkı Bayraktar TB2 SİHA'mızın dünya muharebe paradigmasını değiştirdiği gibi artık takipçi değil oyun kurucu, kural koyucu olduğumuzu perçinleyen bir müjde.

Ülkemizin milli teknoloji serüvenindeki KIZILELMA'sı ise TEKNOFEST'te milyonlarca gencimizle buluşan teknolojide tam bağımsızlık ülküsünün zirveye çıkartılmasıdır. Milli teknoloji geliştirme tutkusunun tüm alanlara yayılıp, muasır medeniyetlerle yarışır halde her alanda lider olma iddia ve gayretiyle gelecek nesillere aktarılmasıdır.

Son olarak Bayraktar KIZILELMA'ya;

Zalimin hasmı, mazlumun dostu ol.

Biz seni çok bekledik, sabırlı ve azimli ol.

Adın gibi kararlı, menzile varmak için adımlarında sabit ol.

Hakk yolda dosdoğru ve korkusuz ol.

Seni Allah'a ısmarladık KIZILELMA...

Bu mücadeleye adım atmamıza vesile olan Milli Teknoloji Hamlesi idealinin öncü ismi;

Babamız, Önderimiz, Rehberimiz, Dostumuz Özdemir Bayraktar...

Mekânın cennet, Ruhun şad olsun...

12 Aralık 2022

Uçuş Kontrol Bilgisayarı Kalıcı Hafıza Birimi

İnsanlar doğarlar, yaşarlar ve muhakkak ölürler...

İyi niyetlerle, iyi amellerle hayatını kutlu bir davaya, azimle, gayretle vakfedenlerin ruhları ise, o mücadeleyi sürdürenlerle birlikte yaşamaya devam eder… Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sağlıcakla kalın. Allah’a emanet olun.

Çekimleri aylar sürdü

Baykar tarafından tamamen öz kaynaklarla milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme hikâyesi ile Baykar’ın yaklaşık 20 yıldır devam eden yüksek teknolojiye sahip milli ve özgün insansız hava aracı geliştirme yolculuğu “Hedef KIZILELMA” belgeselinde yer alıyor.

Yönetmenliğini AKINCI belgeselini çeken Altuğ Gültan ve Burak Aksoy’un yaptığı belgesel için İstanbul’da bulunan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi ve Bayraktar KIZILELMA test faaliyetlerinin yürütüldüğü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde aylarca süren çekimler yapıldı. Şubat 2022’de başlayan belgesel projesi yaklaşık 9 ayda tamamlandı.

İki bölüm olacak

İki bölüm olarak yayınlanacak belgesel, Bayraktar KIZILELMA’nın 14 Aralık 2022 tarihindeki ilk uçuşuşuna kadar geçen sürede yaşananları ve Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını geliştiren firması Baykar ile Bayraktar ailesinin dünden bugüne yaşadığı zorlu süreci konu alıyor. Hedef KIZILELMA belgeselinin ilk bölümü Baykar'ın YouTube kanalında da yayınlanıyor. Devam eden post prodüksiyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından kısa bir süre sonra belgeselin 2. bölümü de yine Baykar’a ait YouTube kanalında gösterime girecek.

Selçuk ve Haluk BAYRAKTAR anlatıyor

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, kendileriyle gerçekleştirilen röportajlarda KIZILELMA’yı ve Baykar’ı çocukluklarından başlayarak bugüne kadar perde arkasında kalan gerçeklerle anlatıyor. Hedef KIZILELMA belgeseli ile tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünü Bayraktar insansız hava araçlarının hikâyesi de seyirci ile buluşuyor.

Askerler, mühendisler ve gazeteciler

Hedef KIZILELMA belgeselinde Baykar’ın yüksek teknoloji geliştirme serüvenine tanıklık eden emekli askerler, mühendisler ve gazeteciler süreci kendi pencerelerinden anlatıyor. Aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Oramiral Ergin Saygun ve emekli Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük’ün de bulunduğu emekli askerler, Bayraktar Ailesi ile yollarının nasıl kesiştiğini ve Baykar’ın geçtiği zorlu yolu kendi şahitlikleri ile aktarıyor. Milli Teknoloji Hamlesi idealinin öncü ismi merhum Özdemir Bayraktar’ın kardeşi Ömer Bayraktar, çeşitli engelleme girişimlerine rağmen azimle ve pes etmeden yürütülen mücadele sayesinde başarıya ulaşan serüveni, Bayraktar KIZILELMA Belgeselinde ilk ağızdan izleyicilere anlatıyor.

Havacılık tarihinde ilklere imza attı

Şimdiye kadar iki prototipi başarıyla üretilen Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı, 27 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen TEKNOFEST 2023’te taarruzi insansız hava aracı Bayraktar AKINCI, insanlı savaş uçakları SoloTürk ve Türk Yıldızları ile defalarca filo konseptinde kol uçuşları gerçekleştirerek havacılık tarihinde ilklere imza attı. Havacılıkta yeni bir çağın kapılarını açan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme ve üretim faaliyetleri devam ediyor. Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor.

TCG Anadolu’dan ilk uçuş 2025’te

Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu’nun 10 Nisan’da gerçekleştirilen envantere kabul töreninde uçuş güvertesinde yerini aldı. Törende üretilen ikinci prototipi sergilenen Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı’nın 2025 yılında TCG Anadolu gemisinden uçuş testlerine başlaması hedefleniyor. İstanbul ve İzmir’de ziyarete açılan TCG Anadolu Gemisi, Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA’yı şimdiye kadar yüz binlerce vatandaşımız ziyaret etti.

Rekor sürede uçtu

Baykar’ın yüzde yüz öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021’de başladı. 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikal etti. Burada yer testlerini süratli bir şekilde başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar KIZILELMA bir yıl gibi rekor bir sürede gökyüzü ile buluştu.

Akıllı filo otonomisiyle görev

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava-yer görevleriyle beraber yapay zekâ kabiliyetiyle hava-hava muharebesi icra edecek. Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı düşük radar kesiti sayesinde sahip olacağı düşük görünürlük ile Türkiye için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine ile muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenerek Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik görevler yapacak. 8.5 ton kalkış ağırlığı, 1500 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olan Bayraktar KIZILELMA, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak. Milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak olan Bayraktar KIZILELMA, akıllı filo otonomisi ile görev yapabilecek.

Harp sahasında dengeler değişecek

İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Türkiye’nin caydırıcılığında çarpan etkisi yapacak. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Bakmadan Geçme