• Haberler
  • Malatya
  • 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabul Edildiği Günü Ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabul Edildiği Günü Ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Mesajı

Aydın BARUŞ Malatya Valisi

Türk Milletinin bağımsızlık bildirisi olarak tescil edilen İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda milli marş olarak kabul edilmesinin 100. Yıldönümü münasebetiyle, 2021/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile “2021 Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” olarak kabul edilmiştir.
Bağımsızlık ruhunu özgür vatan toprakları üzerinde yaşatmak isteyen aziz milletimiz istiklal ve istikbali uğrunda tarih boyunca büyük bedeller ödemiştir.  Yeryüzünde en çetin savaşlarda bağımsızlık uğruna ezelden beri hür yaşamış milletimizin bağrından her zaman ve her koşulda mukaddesatını çiğnetmemek için kendi varlığını düşmana siper eden liderler ve fikir adamları çıkmıştır. Hayatını vatanına adayarak milletin gönlünde taht kuran bu müstesna karakterlerin hafıza ve yüreklerde bıraktıkları izler her daim taze kalacak, asla unutulmayacaktır.
 Türk Milleti, yetiştirdiği ve tarihte silinmez izler bırakan mümtaz şahsiyetler göz önüne alındığında; başka milletle kıyaslanamayacak derecede saygın bir millettir. Necip Milletimiz Alp Arslan Gazi, Fatih Sultan Mehmet Han, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi tarihe damga vuran devlet adamlarını; Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlâna, Ak Şemseddin gibi ilim, irfan ve gönül erlerini ve daha nice büyük isimleri yetiştirmiş, bu eşsiz şahsiyetlerin miras bıraktığı değerleri tüm insanlığa armağan etmiştir. 
Şanlı tarihimizde milletçe yaşadığımız en zor dönemlerden biri olan Kurtuluş Mücadelesi yıllarında, memleketin dört bir köşesinde yaptığı hitaplar, dile getirdiği mısraları ve fikirleriyle bağımsızlık düşüncesini ateşleyen Mehmet Akif; vatanın, bayrağın, mukaddesatın ve özgürlüğün sözcüsü olarak milletimizin gönlünde taht kurmuştur. Her daim ve her yerde fikir, şiir, vaaz ve söylemleriyle vatanın içinde bulunduğu vahim durumu haykırmış, topyekûn bir mücadele için milletimizin düşmana karşı kenetlenmesine katkıda bulunmuştur.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921’de defalarca ayakta alkışlayarak Milli Marş olarak kabul ettiği, her mısraında milletimizin kahramanlığını ve mukaddes değerlere olan güçlü imanını, hürriyet ve bağımsızlık aşkını dile getiren eşsiz ifadelerle dolu olan İstiklal Marşı’nı; “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’’ duası ile Türk Milletine armağan etmiştir.
İstiklal Marşımız, yüreği millet sevgisiyle dolu bir şairin, umudun, özgürlüğün, mukaddes değerler uğrunda şehit olmanın yüce manasını, vatan, bayrak ve ezan aşkının coşkusunu engin bir maneviyatla haykırdığı muazzam bir sesleniştir. Milletimizin ruhuna işleyen değerlere tercüman olması, iradesini esaret altına almak isteyen işgal güçlerine karşı Milletimizin kutlu kıyamını eşsiz mısralarla resmetmesi bakımından İstiklal Marşı Milletimizin bağımsızlık umdesi olmuştur. Kaleme alındığı işgal yıllarında, vatanımıza ve istiklalimize yönelik hayasız saldırılar karşısında milletimizde uyanışın, direnişin, sembolü ve güç kaynağı olmuştur. Milletimiz, İstiklal Marşının her mısraında dile getirilen manevi değerleri, vatan ve bayrak sevgisini, hürriyet ve istiklal arzusunu yüreğine kazımıştır. İstiklal Marşı yazıldığı günden bugüne kadar bağımsızlığımıza kasteden her türlü girişimde, askerimizin ve güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesinde ve 15 Temmuz 2016 tarihinde ihanet odaklarına karşı Milletimizin şanlı kıyamında ilham kaynağımız olmuştur ve olmaya da devam edecektir.

 
Merhum Akif'in "Asım'ın Nesli" diyerek umut bağladığı genç nesillerimizin, O’nun şiirlerinde dile getirdiği Kahraman Ecdadımızın şanlı mücadelesini asla unutmadan mukaddes değerleri yaşatma şuuru bugün ve  gelecekte en büyük güvencemiz olacaktır. Atalarımızın büyük bedeller ödeyerek bizlere miras bıraktığı bu kutsal değerlere gençlerimizin sahip çıkacağına olan inancımız ve itimadımız tamdır. Bu kutlu vazifelerinde Asım'ın Nesli Türk Gençliği ’ne üstün muvaffakiyetler diliyorum.

Bu müstesna gün vesilesiyle; İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif ERSOY’u ve başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Milli Mücadelemizin Şanlı Kahramanlarını, tarihin derinliklerinden günümüze kadar canlarını ve kanlarını Vatan toprağına hediye eden Aziz Şehitlerimizi, ebediyete irtihal eden Şanlı Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor; Al Bayrağımızın göklerden, İstiklal Marşımızın yüreklerden eksik olmamasını diliyor, Muhterem Malatya Halkına ve Aziz Milletimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. 
                                                                      
Aydın BARUŞ
Malatya Valisi
 

Bakmadan Geçme