Yeşilyurt CHP İlçe Teşkilatı Mahalle Gezilerini Sürdürüyor

Yeşilyurt CHP ilçe Teşkilatı olarak 10 Ocak 2017 günü dört mahalleyi,  12 Ocak 2017 günü üç mahalleyi ziyaret ettik. Muhtarlar ve vatandaşlarla sohbet ettik, mahallenin sorunlarını dinledik. Sorunlar çok fazla. Ancak iki gündür ziyaret ettiğimiz yedi mah

Yeşilyurt CHP ilçe Teşkilatı olarak 10 Ocak 2017 günü dört mahalleyi,  12 Ocak 2017 günü üç mahalleyi ziyaret ettik. Muhtarlar ve vatandaşlarla sohbet ettik, mahallenin sorunlarını dinledik. Sorunlar çok fazla. Ancak iki gündür ziyaret ettiğimiz yedi mahallenin en temel ortak sorunu içme suyu! Vatandaş çaresizlik içerinde, muhalefet partisi olarak bizden medet umuyor. Kimisi, abdest almakta kullanabileceğimiz temiz bir su yok, musluklarımızdan çamurlu su akıyor diyor; kimisi, sondaj suyu içmekten şikâyetçi; kimisi, su kesintinden; kimisi, fiyatın pahalılığından şikâyetçi. MASKİ Genel Müdürü, 28 Ekim 2016 günü Bakan Özhaseki’ye verdiği brifingde suyun kaynaktan musluğa gelinceye kadar “yüzde 70’inin kayıp kaçak olduğunu” söylüyor, Büyükşehir Belediye Başkanı ise “saniyede 1000 litre su kaybımız var” diyor. Bu sonuçlar ve bu ifadeler 14 yıldır iktidarda olan bir partinin mensuplarına ait. Bununla birlikte su sıkıntısı yaşatan belediye başkanı yaklaşık üç yıldır musluğun başında oturuyor. Birinci yıl hazırlık yapılıp ödenek talep edilseydi, ikinci yıl şebeke yenilenirdi, içinde bulunduğumuz üçüncü yıl (şu an) içme suyunu sorun olarak konuşmuyor olurduk. Su sorununu daha iyi analiz edebilmek için 03 Ocak 2017 günü MASKİ Genel Müdürlüğüne yazdığım yazıda aşağıdaki soruları sordum. Cevabını aldığımda halkımızın aydınlatılması için paylaşacağım.

  • Gündüzbey kaynaktan verilen su miktarı ne kadar?
  • Abonelere dağıtılan su miktarı ne kadar? Başka bir ifadeyle, verilen hizmet karşılığında parasını aldığınız su miktarı ne kadar?
  • Kayıp kaçak var mı?
  • Aylık tahsil ettiğiniz su parası kaç liradır?
  • Ekim 2016 içerinde Bakana söylenen yüzde yetmişlik kayıp kaçak giderilebildi mi?
  • Bakana ifade edilen kayıp kaçak önlenebilse, toplanan gelirde (parada) bir değişiklik olmadan, ton başına birim fiyatlar kaça düşer?
  • Bakana ifade edilen kayıp kaçak önlenebilse, ton başına tahsil edilen birim fiyat değişmediği durumda belediyenin elde edeceği su geliri ne kadar olur?
Mahallelerin ikinci öncelikli sorunları; -           Cevatpaşa Mahallesi için elektrik kesintisi, -           Topsöğüt Mahallesi için Malatya merkezden Topsöğüt’e giden yolun üst geçit yapımı nedeniyle kapalı olması ve belediyelerce çözüm üretilememesi, -           Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi için mahalle içinde bir hurdacıların varlığı, -           Yaka mahallesi için imar izninin verilmemesi, -           Yakınca Mahallesi için altyapı, -           Tecde Mahallesi için işsizlik, -           Bostanbaşı Mahallesi için çevre ve sokak aydınlatmasının yetersiz olmasıdır. 2017 yılı itibariyle Malatya’da kanalizasyon sorununu konuşuyor olmamız şehircilik adına bir hayli düşündürücüdür. Yeşilyurt Belediyesine bağlı mahalleleri ziyarete çevreden merkeze doğru başladık. Maalesef, sorunlar, şikâyetler, hayal kırıklıkları da çevreden merkeze doğru artıyor. İkinci tur ziyaretlere başladığımda, dış mahallelerde oturan vatandaşlara, durumlarının ne kadar güzel olduğunu anlatıp onlara teselli ve moral vermeye çalışacağım. Malatya’da yaşanan su sorunundan bir sonuç daha çıkarmak gerekir. Hatırladığım kadarıyla; Malatya halkı Ahmet Çakır’a değil, Başbakan Tayyip Erdoğan’a oy vermişti. Demek ki bu yaklaşım yanlışmış. Yerel yönetimi ayrı, devlet yönetimini ayrı düşünmek gerekiyormuş. Parti gözetmeksizin işi ehline vermek gerekiyormuş. Muhtarların ve vatandaşların şikâyetlerine konu olan sorunlar aşağıya mahalle mahalle çıkarılmıştır.
  1. Cevatpaşa Mahallesi muhtarı Selda Çilek (10 Ocak 2017):
- Nüfus dokuz bin civarında. - İçme suyumuz bulanık akıyor. Sularla çay bile yapamıyoruz. - Bazı sokaklarda, (örneğin Yavuz Sultan Selim sokak) iki günde bir su kesintisi oluyor. - Son zamanlarda mahallemizde elektrik konusunda da sorun yaşamaya başladık. Örneğin, içinde bulunduğumuz 20-30 günlük süre içerisinde en az on kez elektrik kesintisi yaşadık. - Bu mahallede, alt yapı için yatırım yapılmıyor. - Mahallemizde Aile Sağlık Merkezi yoktur. Bu ihtiyacı karşılamak için Adaflı’ya veya diğer mahallelere gidiyoruz. Bu ihtiyacımızın karşılanmasını talep ediyoruz.
  1. Topsöğüt Mahallesi muhtarı Mahmut Yiğit (10 Ocak 2017):
- Nüfus 15 bin civarında. - Bir numaralı sorunumuz, Malatya merkezden Topsöğüt’e gelen yolun, yapılmakta olan üst geçit çalışmaları (Ergenekon Köprüsü) nedeniyle Devlet Demir Yolları (DDY) tarafından kapatılıyor olmasıdır (Biz açıyoruz, onlar kapatıyorlar). Malatya merkezden mahallemize gelemiyoruz. - Bir belediye 50 metre yol yapamaz mı? Bu köprü yapılana kadar Belediye’nin gerekiyorsa çevredeki araziyi kiralayarak bir yol tahsis etmesi uygun olur. - Zaman zaman gayri resmi olarak açtığımız bir günde, bir arkadaşımızın kardeşi kalp krizi geçirdi. O gün yol açıktı ve hastaneye yetiştirebildik. Arkadaşımız “hele ki yolun açık olduğu bir günde kalp krizi geçirdi” diyerek konunun önemine vurgu yaptı. -  İçme suyu problemi yaşıyoruz. İçme suyu şebekelerimizden sondaj suyu akıyor. Bu su içilmiyor, bu su ile abdest dahi alamıyoruz. Çamur akıyor. Çözüm bulunması gerekiyor. - Doğal gaz çalışmaları nedeniyle yollarımız bozuk, yetililer doğal gaz çalışmasının bitimiyle birlikte yapılacağını söylediler.
  1. Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi muhtarı Orhan Ünalır (10 Ocak 2017):
- Nüfus 15 bin civarında. - En büyük sorunumuz mahallemizde bulunan hurdacıların varlığıdır. Buradan kaldırılmasını talep ediyoruz. Yıkanıp balkona serilen çamaşırlarımız sabaha kullanılamayacak şekilde simsiyah oluyor. - Mahallemizde kentsel dönüşüm istemiyoruz. - Yeşilyurt Belediyesi’nden hizmet alıyoruz, ancak Büyükşehir Belediyesi buraya bir çivi çakmamıştır. - İçme suyu sorunumuz var. Bize sondaj suyu veriyorlar. Bunun yanı sıra sık sık su kesintisi oluyor. Su kesilince burada felç oluyoruz. - MASKİ’ni yapmaya başlayacağını öğrendiğimiz alt yapı çalışmaları için ya Cumhuriyet mahallesinden ya da Hoca Ahmet Yesevi mahallesinden başlamasının uygun olacağını düşünüyoruz.  Bu çalışmaların başlangıç noktası için teklifimiz de budur. - TEDAŞ’tan sıkıntılarımız var. Elektrik kablolarının yer altına alınmasını istiyoruz. - Son olarak, dört blok apartmanın arasında kalan ve bu bloklarda yaşayan 240 kişinin malı olan 13 dönümlük alanın park yapılmasını talep ediyoruz.
  1. Yaka Mahallesi muhtarı Abuzer Yiğit (10 Ocak 2017):
- En büyük sıkıntımız, Yaka mahallesinin tarımsal alan olarak görülmesi, imar izninin verilmemesidir. - İmar konusunda bir formül bulunabilir. Ev yapmak için yerine göre üç kata kadar imar izni verilebilir. Oysa bugün, bu konuda birbirimize karşı hırsızlık yapıyoruz. - Kanalizasyon sorunumuz var. - Mahallemizin yüksekte kalan kesimlerine içme suyu çıkmıyor. Su kesilmiyor, ancak yetersiz geliyor. Ben, Malatya içme suyunun bizlere bilerek verilmediği kanaatini taşıyorum. - Sulama suyu konusunda da sorunlarımız var. Çat Barajı suyu yeterli gelmiyor. Bölgemizde iki adet sondaj var. Buradan elde edilen su da ancak kendi çevresinde kullanılıyor.
  1. Yakınca Mahallesi muhtarı Kadir İnan (12 Ocak 2017):
- Nüfus 30 bin civarında. - İçme suyu sorunumuz var. Malatya’nın her tarafı su, ancak biz içme suyu problemi yaşıyoruz. Binaların dördüncü katlarına çıkmıyor. - Bölgemizde kullanılan Davullu pınar suyunun içilebilir olduğu konusunda endişelerimiz var. Bu su ile ilgili iki adet rapor var. 03.01.2017 tarihli olanı suyun içilebilir olduğunu, oysa 14.07.2014 tarihli olanı içmeye uygun olmadığını gösteriyor. Bu iki rapordan birisi yanlış. İçilebilir denen rapor tek imzalı, içilemez denen rapor 5-6 imzalı. Bu suyu klorlayıp içilsin diye veriyorlar ancak biz rahatsızız. Kaynak temiz mi, değil mi öğrenemedik. - Kenar mahallelerin sokaklarında aydınlatma yok, Kanalboyu ve Fahri Kayahan’a alyans lambalar takılıyor. Bunu anlamıyoruz. - Şelale halka açıldı ancak paralı, Şelalenin devamında buluna boş arazinin piknik alanı olarak düzenlenmesini arzu ediyoruz. - Onbin Konutlar bölgesinin alt yapısı (kanalizasyon, içme suyu, elektrik kablolarının yer altına alınması) on bin konuta göre yapılmış, bölgedeki yapılanma ile birlikte mevcut alt yapı bölgeyi kaldırmaz duruma gelmiştir. Alt yapı çalışmalarının başlatılması gerekmektedir. - Anemon Oteli, bölgesinde bir üst geçit istiyoruz. Bu bölgede kaza olma olasılığı çok fazla. Tedbir alınsın istiyoruz. - MOTAŞ, aktarmalı taşımacılıkta ilave para alıyor. Bu uygulamanın iptal edilmesini istiyoruz. - MEGSAŞ’tan mahallemizin uygun bir yerine ekmek büfesi açmasını istiyoruz.
  1. Tecde Mahallesi muhtarı Ali Yiğit (12 Ocak 2017):
- Gündüzbey’den gelen sulama kanalın üstünde kalan evlerde içme suyu problemi var. Burada bulunan evlere su çıkmıyor. - Tecde’de hırsızlık olayı arttı. Hırsızlar, Tecde merkezde bulunan eski evlerin hemen hemen hepsine girdiler. - Mahallemizde işsizlik, özellikle gençler arasında, had safhada. Mutlaka tedbir alınması gerekiyor. Sohbete katılan bir vatandaş “Biz Suriye’nin yaşlı, çocuk ve kadınlarının Türkiye’de bulunmasına karşı değiliz. Ancak, gençlerini burada istemiyoruz. Gençlerin burada olmasına karşıyız. Bunlar ileride Türkiye’ye kötülük edecekler diye endişeliyiz, bunu kabullenemiyoruz.” dedi.
  1. Bostanbaşı Mahallesi muhtarı Faik Özbay (12 Ocak 2017):
- Malatya Büyükşehir kendisine yakışır şekilde uzun vadeli projeler yapması gerekirken, reklama yönelik kısa vadeli projeler peşinde. - İçme suyu sıkıntısı yaşıyoruz. Yaz boyunca sondaj suyu içtik. Sondaj suyu olmasına rağmen tonunu bize üç liraya satıyorlar. Normal su içmek istiyoruz. - Sokak lambalarımız yanmıyor. - Mahallemizde park olarak kullanılan yerlerin aydınlatması yoktur. Park alanları esrar çekme alanı olarak kullanılıyor. Buraların aydınlatılmasını ve kötü alışkanlığa sahip kişilerin buralardan uzak tutulmasını talep ediyoruz. - Kanalizasyon sorunu tamamen giderilmemiş durumda. Bazı sokakların atık suları araziye akıyor. Yaz olduğu zaman bölgede sinekten geçilmiyor. - Sineğin önlemesine yönelik olarak ilaç kullanılıyor. Biz, kanser ürettiğine inandığımız ilaçların bölgemizde kullanılmasını istemiyoruz. - Bostanbaşı’na gelen belediye otobüslerinin Çalık Devlet Hastanesine kadar gitmesini, yani son durağın Çalık Devlet Hastanesi olmasını istiyoruz. - Yolarımız çok bozuk. Bir an önce onarılmasını talep ediyoruz.

Bakmadan Geçme