Özgür Cam

Ön tahlil ya da maçı iyi okumak

Özgür Cam

Köylünün biri sahip olduğu toprağa ne ekerse eksin yeterli ürünü alamadığından yakınıyordu. Hal böyle olunca da hem şansına veryansın ediyordu hem de tohum aldığı tohumcuya.
Komşunun ziraat okuyan tıfıl oğlu dayanamamış kendisini şansız sayan köylüyü ziyaret etmiş:
“Amca sen hele bir tarlanın ve bahçenin birkaç noktasından kavanozlara toprak doldur da onları birlikte tarım müdürlüğü laboratuarlarına götürelim. Bir incelesinler toprağı.”Önerisinde bulunmuş.
Köylü kem küm etse de sonunda:
“Bu oğlan okuyan yazan hem de toprak, ot, nebat okuyan.” Diyerek düşmüş oğlanın ardına kavanozlara doldurduğu toprağın tahlilini yaptırmış. Çıkan sonuç sonrası da şunu değil bunu ek bunu yetiştir diyen uzmanlara kulak vererek tarlasında, bahçesinde farklı ürünlerin tohumunu ekmiş. Sonuç yüzünü güldürmüş. Ve her ekin mevsiminde mutlaka uzmanlara danışarak geçmişte kaybettiği zararı gidermeyi başarmış.
*********
Her futbol takımı için kurtarıcı gözüyle bakılan teknik adamın kapısına dayanan küme düşmüş takımın patronları:
“Seneye bir üst lige çıkamazsak mahvoluruz. Bize yardımcı ol.” Demişler.
“Şartlarım var.” Demiş ve:
“Maç yapacağım takımların diğer rakipleriyle olan maçları için gözlemciler görevlendireceğim. Takımınızın taraftarları arasında sıkça anketlere başvuracağım. Futbolcularınız arasında eriyip giden birlik ve beraberliği yeniden yapılandırmak için yarından tezi yok uzun bir kamp çalışması planlayacağım. Ve en önemlisi bütün bunları yaparken içinizden birilerinin çıkıp işime karışmamasını ön koşul sayacağım.” Diye isteklerini sıralamış.
Patronlar çaresiz istenilenlere evet diyerek anlaşmayı yapmışlar.
Hocanın da gayretiyle takım iyileşmiş.
Sıra maç esnasında takımının rakip takımlarla oynadığı maçlar sırasında maçı iyi gözlemlemeye gelmiş. Hocanın zamanında yaptığı futbolcu değişimleriyle takımın galibiyetleri peş peşe gelmeye başlamış. Puanlar biriktikçe patronların da keyfi yerine gelmiş ve futbolcuların başarıları maç başı primlerle ödüllendirilmiş. Ve o sezon sonu o takım bir üst lige çıkmayı başarmış.
**********
Bakınız siyasi partiler de toprağa benzer… Ya da başındaki liderlerin işi şansa bırakmayan futbol hocaları gibi akılcı olmaya…
İyi analiz partinin temellerini sağlam kılar. Yol arkadaşlarını ilkeli insanlardan seçmeyi sağlar.
İyi bir lider sıfır hata ihtimaliyle yol alır.
İyi bir lider usta bir futbol hocası gibidir. İşi şansa bırakmaz. Önsezisi güçlüdür. Gözlem ve yorum konusunda şaşmaz iradesiyle aldığı kararları yaşamlaştırmadan önce kitlelerin beklentilerine, istemlerine kulak verir. Başarısızlık ve başarı onun için hayati değerdedir. İlkelerinden asla ödün vermez. Hedefi vurmak için küçük çıkar ilişkileri içine girmez. Partisinin değerlerinden zerre kadar ödün vermez. Tabandan gelen seslerle buluşur. Kolay öfkelenmez… Karalamaz… Üç beş oy daha fazla gelsin diye onur ve erdemlilikten uzaklaşmaz. Yol arkadaşlarını satmaz, karalamaz, eleştirmez.
Pazar gününden bu yana cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarıyla ilgili yapılan yorumları izledikçe; hangi partiler haklı, hangileri haksız sorulularına yanıt olsun diye aklıma bu yazdıklarım geldi.
Şu şunu yaptı…
Bu bunu yaptı…
Böyle yapsaydı bu olurdu artık boş lakırdı.
Gün mağlup olanların eteklerindeki taşları dökme günüdür.
Ve bazen beklenmedik yenilgiler büyük zaferler kadar yenilenlere tecrübe kazandırabilir… BU GUN OYNANAN SAMSUNSPOR MALATYASPOR MACINDAN DA MACI OKUMA ONA GÖRE MACA MUFAHALLE ETME KONUSUNDA GALIBA YENILEN ERKEN GOLLDEN DOLAYI ZIHIN SOK OLMUS AGIR BIR TRAMVA ALTINDA KALINMISTIR

Yazarın Diğer Yazıları