Nurdan Havlucu

Kuponlu Yıllar

Nurdan Havlucu

Boş geçen saatlerin arasında bilgisayarın başına oturup ne yazabilirim diye düşünürken, gözüm masadaki çiçekli bir tabağa ilişti.

Çekmecelerde servis tabağından çorba kâsesine kadar devamı bulunan yemek takımının tabağı… Kupon biriktirilen yıllar geldi aklıma.

Sanki evde hiç tabak yokmuş da kuponla tabak çanak almışız ve o kadar çok sevmişiz ki çok kullanılmaktan artık çiçek desenleri yavaş yavaş solmaya başlamış.

İlk kupon bugün.

Herkese bedava.

90’lı yılları hatırlıyor musunuz?  Gazetelerin, ürün dağıtımı için birbirleriyle kıyasıya yarıştığı, eksik kupon olduğunda strese girdiğimiz, fırsat kuponu ya da mega kupon haberini duyduğumuzda heyecanlandığımız yıllar ve halen evimizin bir köşesinde duran kuponlu hediyeler…

Kuponu biriktirip alacağımız ürüne kavuşmak kolay değildi...

Yaysat denilen bayiinin önünde, upuzun bir kuyruk bizi beklerdi.

Birçoğumuz mutlaka kupon biriktirme çılgınlığına kapılarak, sabahın erken saatlerinde uzun sıralara girerek ürünümüzü almışızdır.

Yemek kitapları, bazıları kuşe kâğıt baskılı Ansiklopediler, Ana Britannica, Meydan Larousse, Büyük Larousse ilk akla gelenler ve halen vitrinlerin başköşelerinde durur.

Sonra sofralarımıza Arcopal Yemek Takımları geldi. Kırılmaz yemek takımına kavuşmanın mutluluğu içindeydik.

Tabak, çatal bıçak, müzik seti, telefon, televizyon, buzdolabı, hatta otomobil kampanyasıyla sonlanan dönem. Kuponla araba… Yazarken bile inanamıyoruz. Hatta kuponla Umre kampanyası başlatıldı dedeler, amcalar büyük sevinç yaşadılar.

İnsanlar her gün gazete alarak araba alacaktı.   

Acaba araba alan oldu mu? Bu kampanya sanki indirim tarzı kampanyaydı. Ara ödemeleri olan ya da belli bir ödeme daha yapıldıktan sonra alınabiliyordu.

Bizler yeni ürün almanın mutluluğu içindeyken, gazeteler kuponlar aracılığıyla satışlarını artırmayı hedeflemekteydi. Satışları artıran bu uygulama, rekabet koşulları içinde diğer gazeteler tarafından da uygulanmaya başlanıldı. 

Ve gazetelerin ana sayfalarını dolduran kuponlar sayesinde haber okumak artık imkânsız hale geldi.

Ne günlerdi!

Hediye kampanyasının, insanların düzenli olarak gazete satın alma davranışlarında etkili olduğu kesindir. Ancak, hediye için gazetesini değiştiren ya da aldığı gazeteyi okuyan kişi sayısını merak edip araştırmak lazım.

Yorumlar 1
Salih 15 Temmuz 2020 20:24

Bizi geçmişe götüren harika bir yazı, teşekkürler.

Yazarın Diğer Yazıları