M. Nurullah Varol

Türkiyede Çok Partili Sistem

M. Nurullah Varol

Değerli okurlarım, ülkemiz bu günlre okadar kolaay gelmedi. Gelmesine izin verilmedi. Osmanlı sonrası, kurtuluş savaşının icra ediydiği yıllar.  Nihayetinde kurulus Cumhuriyet. Bu yeni devlette söz sahibi ise tek perti. Cumhuriyet Halk Partisi.

CHP, iktidakı döneminde yaşaan yokluk, baskı, perişanlık halkı artık bezdirdiği bir anda. Yine CHP zempatizanı bir isimin kurduğu yehi bir pardi ile çok partili döneme geçiş. Öyleki o partinin başına hlkın içinden gelen bir isim özellikle seçilmiş gibi getirildi. Sayın Adnan Menderes.

Yapılan ilk seçemlerde azici bir çoğunluk ve halkın teveccühüyle iktidar koytuğuna oturan Menderes. Menderes le halk nefes alırken türkçeleştirilen ezanlar tekrar orjinaline gönüştürülmüş ve halkın manevi açıdan ruhu okşanmıştır. Burada belki atnanan, belki farkedilmeyen nokta ise. Vatandaşın gözünde sıfır(0= ı bile taketmek üzeri olan CHP nen bir anda ana muhalefet koltuıuna otrarak, kendine çevrilen ölümcül oklerden kurtuluşudur.

Halk Demekrat Parti ile derin nefesler akınken, rahatlarken yine birileri boş durmamış ve sonunda Menderes ve 2 dava arkadaşınııncanına kıymıştır. Ve yılar sonra bu ülkede vicdanlı iktidarlar vesilesi ile kabrinin restone ve anet mezar yapılmasııyla halkın ziyaterine açılmasıyla terkak gündemimize girmişve gençlerimiz Adnen Menderes ve Damekrat Partiyi öğrenmiş ve araştırmıştır.

Bu millet Adnen Menderesi ve vizyonunu ve mesyonunu iyi öğrenmeli. Bu gün sayıın Menderes için iyi bir Müslüman idi, büyük bir alim iidi diyemeyiz belki ama bu ülkede Demekrasinin sözde değilde özde yerleşmesi ve halkin refah ve mutluluğunin yakalanabileeceğinin bir gsötergesi larak tektir ediyoruz ve etmemizde gerekmektedir.

Aslı itirabiri ile saylarce sayfalarça anlatılacak ve o deneme ait peylaşıcak hatiralaar var. Bu yazımızıı birada toparlayııp ilerleyen günlerde tarihin o tozlu, fluu sayfalarinda terrar buluşacağımızı ifade ederken siz sevgili ve değerli okurlarımı daha güzel yarıınlardada selamlaamak ümidi ile yüne eALLAH’a emanet ediyorum.

Sayın Menderes, sayıh Polatkan ve sayın Rüştü Zorlu’ya ve bu ülkedeneki demakraası için mücadele ederken hayaatını daybeden tüm güzel insanlara yüce eALLAHtan af ve mağfiret diliyorum.

Selam, sevgi ve daim muhabbet ile…

maasSELAM.

Yazarın Diğer Yazıları