Gürhan Selan

Aceleye Hacet Yok!!!

Gürhan Selan

Liglerin sona ermesinin ardından tüm Malatya Süper Lige yükselen temsilcimiz Evkur Yeni Malatyaspor’un akıbetini, yapacağı icraatları, neyi yapabileceğini yada yapamayacağını, transferlerini, yeni stadyumu, yönetimi gibi gibi bir çok konuyu etraflıca takip eder oldu. Tabi doğal olarak haklılar Süper Lig dile kolay. Ancak ne hazindir ki son zamanlarda (Özellikle kongreden sonra) Evkur Yeni Malatyaspor ile ilgili pek te iç açıcı olmayan durumlar ve söylentiler ortaya çıkmaya başladı.

            Bu söylemlerin yapılan açıklamalara göre bir çoğu doğru görünüyor. Bunlardan bazıları yönetimin kongrede açıkladığı ve her ne hikmetse şeffaflıktan uzak bir hareket ile gelir gider tablosunu basın mensuplarına verilmemesi ya da yanlış bilgilendirme yapılması.

YENİ OLMAZSA ESKİ STADYUMDA OYNARIZ!

Bu derin konulara girmek yerine ben stadyum konusunu gündeme getirmek istiyorum. Bir Süper Lig kulübünün başkanı lig bitiminden itibaren ‘İnşallah yeni stadyumda oynarız’ dedi dedi, sonra da olmazsa eski stadımızda oynarız dedi. Nedendir bilinmez ağızlardan düşmeyen yeni stadyum olayı bir anda eski stadyumda oynarız şekline dönüştü. Ben açıklayayım: Çünkü yeni stadın o kadar fazla işi var ki bu hız ile 2. Yarıya bile yetişmesi zor görünüyor. Neden mi? İşte nedenler:

            1-Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)’nin resmi internet sitesinde yer alan “STADYUM ve GÜVENLİK KOMİTESİ TALİMATI” na göre birçok eksik var statta. Malatya basınında yer alan haberlere göre ve kulüp Başkanı Adil Gevrek’in açıklamalarına göre yeni stadyumda yer alan soyunma odaları 16 kişilik. Ancak TFF’nin stadyum Talimatnamesine göre ise bu sayı en az 25 olmalı. Öncelikle bu ciddi bir sorun ve çözülmesi lazım. Yönetmelikte soyunma odalarına ilişkin ayrıca 139. Maddede “Ev sahibi ve misafir takım için eşit standartlarda olmak üzere asgari olarak  aşağıdaki oda ve imkanlar sağlanmalıdır :

Her bir kulüp için (ev sahibi ve konuk takım) bir adet soyunma odası. Bu odada;

En az 25 kişilik oturma yeri

En az 25 kişilik giysi askısı veya dolaplar

5 adet duş

tuvaletler en az 2 adet  alafranga

1 adet pisuvar

1 adet masaj  masası

1 adet buzdolabı

1 adet taktik gösterme tahtası bulunmalıdır” deniliyor.

2- Bir diğer önemli sorun ise ulaşım. Stada bağlantı yapacak doğru dürüst bir yol yok şu anda. Bu sorun belki de Yeni Malatyaspor’u etkileyecek en önemli sorun. Talimatnameye göre “Kulüpler, hakemler ve diğer görevliler için aşağıdaki asgari otopark alanları sağlanmalıdır :

-Otobüsler için park alanları

-10 arabalık park alanları

Bu otopark alanları , tercihen soyunma odalarının dışında, kamu alanlarından ayrı ve stadyumun içinde veya yakınında olmalıdır. Oyuncular ve maç görevlileri, seyirciler ile karşılaşmadan araçlarından inip doğrudan soyunma odalarına girebilmelidir

Yukarıda  sayılan otopark  yerleri,  kamu  erişim  yollarından    ayrı,    stadyuma  doğrudan  ve kesintisiz giriş ve çıkış sağlayacak şekilde yerleştirilmelidir. Kamuya açık tüm park yerleri ise, seyircilerin stadyuma doğrudan  girişine olanak tanıyacak yerde olmalıdır.Araba ve otobüs park yerlerinde , her iki takım taraftarlarının ayrı park etme imkanı sağlanmalıdır.

Yukarıda sayılan tüm Stadyumun  etrafında  yer alan  muhtelif otopark  yerleri, stadyum ile bağlantı  kurularak  yön  gösterici işaretler   ile   belirlenmelidir. Yetkisiz  kişilerin  izinsiz girişlerine karşı koruma özelliğine sahip ,etrafı tel örgü veya başka bir sistemle belirlenmiş şekilde olmalıdır. Tüm araba park yerleri iyi aydınlatılmalı ,bölümlerin numara veya harfleri sabit  malzemeden  ve  anlaşılabilir  şekilde  işaretlenmiş  ve  izinsiz  girişlere  karşı  korumalı olmalıdır” bilgilerine yer veriliyor.

Hal böyle olunca ligin başlamasına artık kısa bir zaman kalmasına rağmen nasıl yetiştirilecek bunu anlamak ve inanmak zor görünüyor.

Yine Adil Gevrek’in açıklamalarına göre stadyumda 160 kalem eksik var. Benim yazımda belirttiğim ve dayanak olarak gösterdiğim STADYUM ve GÜVENLİK KOMİTESİ TALİMATI”ında da her ne hikmetse tamı tamına uyulması gereken, yapılması gereken ve olmazsa olmaz 161 madde var. Sayın başkanın açıklamalarındaki 160 madde eğer bahse konu talimat ise bu stadyum sanırım 2 yıla kadar açılmaz. Bu talimatname tam 23 sayfa. Ve o kadar çok dikkat edilmesi gereken satır başlıkları var ki, TFF hangilerine müsamaha gösterir bilmiyorum.

“PASSOLİG BÜYÜK SIKINTI”

Yeni Malatyaspor’u bekleyen bir diğer tehlike ise passolig sisteminin taşınması. Tabi taşınmasını kabul ederse TFF. Çünkü bu konuda da birçok detay var. En önemlisi “Stadyum ve Güvenlik Uygunluk Belgesi’nin alınması.

STADYUM VE GÜVENLİK UYGUNLUK BELGESİ

Madde 12

Stadyum ve Güvenlik Komitesi, Stadyum ve Güvenlik Sınıflandırma Kriterlerine

uyan kulüplere S&G Uygunluk Belgesi verir. Her yıl, sezon müsabakaları başlamadan evvel

kulüplerin bulundukları  lig  kriterlerini  içeren,  müsabakalarını  oynayacakları  stadyum  için, S&G Uygunluk Belgesi alması gerekmektedir. Stadyum ve Güvenlik Komitesi,  vermiş  olduğu S&G Uygunluk  Belgesi‟ni,  sınıflandırma kriterlerine  uygunluğun  yitirilmesi  gerekçesiyle,  aksaklığın  giderilmesi  için  verdiği  süre bitiminde geri alabilir. Yer  aldığı  sınıflandırma  kriterlerine  uyması  konusundaki  aksaklıklar  giderilene  kadar kulübe S&G Uygunluk Belgesi verilmez. S&G Uygunluk Belgesi olmayan stadyumda müsabaka oynanmaz veya koşullu şekilde müsabaka oynatılabilir. Kulüp yarıştığı kategorinin sezon müsabakaları başlamadan önce Federasyona, yer aldığı ligin S&G Uygunluk Belgesi bulunan ve müsabakalarını oynayacağı bir stadyum göstermek zorundadır. Uygun stadyumu bildirmeyen ya da mevcut şartlara göre Federasyonun belirlediği stadyumda oynamak istemeyen  kulüp  müsabakalara  katılamaz.  Yapılan uyarılara,  verilen süreye rağmen  stadyum  ve  güvenlik  ile  ilgili  stadyumdaki  eksiklikler  giderilmez  veya gösterilen stadyumda müsabakalar oynanmaz ise Federasyon kulübün tescilini silebilir.”

Bu belgenin alınıp alınmadığı, denetleme sonucunda nasıl bir rapor verildiği ise bilinmiyor. Bu maddeye göre işin en çetrefilli bölümü Passolig. Passolig sistemine geçiş sürecinde 2014 yılında Türkiye’nin köklü kulübü Fenerbahçe bile federasyonla başa çıkamamış ve kapısına kilit vurulmasına kadar gidecek olan süreçte eksikliklerini son anda tamamlamıştı.

 

Yazımda yer alan bilgi, belge ve dokümanlar Türkiye Futbol Federasyonu (TFF)’nun sitesinde yer alan http://www.tff.org/default.aspx?pageID=132  adresinden detaylı olarak görülebilir..

Yazarın Diğer Yazıları