Filiz Yavuzkurt

18 Yaşında Kayıp Hayatlar

Filiz Yavuzkurt

Bilindiği üzere , çeşitli nedenlerle aileleriyle birlikte yaşama imkânı olmayan çocukların koruma altına alınması Sosyal devletin vazgeçilmez görevidir.

18 yaş ,  bazı gençler için  varlık içinde bedbahtlık, bazıları  için yokluk içinde mutluluktur. Kimi elindeki değerlerin kıymetini bilmezken, kimi daha bebekken sahipsiz bırakılıp, sevgiye,merhamete ,hayata yenik başlamaya mahkum edilmiş savunmasız fidanlar.

Yasalara göre, yurtlarda kalan çocukların koruma kararı 18 yaşına kadar devam ediyor. 18’ini geçenlerin liseye devamı halinde 20 yaşına kadar, üniversiteye gidenlerin 25 yaşına kadar, okumuyorsa meslek sahibi edilip 20 yaşına kadar koruma kararları mahkemece uzatılabiliyor. Ancak, yasaların her zaman hayata geçmediği, aksine, korumadan ayrılan gençlerin tümünün kamuda istihdam edilmediğini biliyor ve yasada olmasına rağmen uygulama da yetersiz olduğumuzu görüyoruz.

Yurtlarda barınan çocukların , beslenme, giyim,harçlık  gibi ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra , onları toplumdan ayıran tüm uygulamalara da son vermek gerekiyor. Çocuklara yönelik , fiziksel, cinsel ve duygusal şiddetin tamamen yok edilmesi noktasında önlemler alınması gerekiyor. Yurtlarda kalan çocuklara yönelik şiddetin, toplumda suç işleme alışkanlığını tetiklediğini biliyoruz. Bu noktada yurtlarda kalan çocuklarımızı hayata tam anlamıyla hazırlamak zorunda olduğumuzu görüyoruz. Henüz hayata tam anlamıyla hazır olmayan ve uyum sağlamakta zorlanan  savunmasız fidanların bir çok riskle karşılaştığını , zaten sevgi ve güvenden yoksun gençlerin daha 18 yaşında tek başına bırakılması kayıp ve kaybolan hayatlara yenilerini eklemektir.

18 yaşında hayatlar kaybolmasın, kayıp hayatlara yenileri eklenmesin diye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı İl müdürlükleri tarafından, eğitim ve sosyal hayata hazırlama konusunda gerekli birimler oluşturulup,18 yaşından sonra da  hayata tam manası ile hazır oldukları tesbit edilinceye ve istihdam sağlanıncaya kadar  koruma altında olmaları  gereklidir.

FİLİZ YAVUZKURT

 

Yazarın Diğer Yazıları