Bünyamin Karaçorlu

Futbolcu Nerede Yetişir

Bünyamin Karaçorlu

Soru: Futbolcu aşağıdakilerden hangisinde yetişir?
a)Havada, b) Tarlada, c) Denizde, d) Ağaçta, e) Hiçbiri
Evet 10 puanlık uzman sorusu gibi, cevabı olmayan bir soru,
cevaplamakta çok zorlanıyoruz.
Aslında çok basit ALT YAPIDA.
Nedense her sezon başında, her kongrede yöneticiler ve teknik heyetler alt yapıya çok önem vermek gerektiğini söylerler. Transferler yapılır lig başlar verilen vaatler unutulur.
Küreselleşen dünyada futbol diğer spor dallarına göre ön plana çıkıyor. Rant olarak aslan payı alan, seyirci olarak büyük bir kitleye sahip olan, yatırımlarda başı çeken futbol Türkiye’de nereye gidiyor, neler oluyor?
Asıl soru şu;
Sorun liglerde uygulanan yabancı oyuncu serbestliği mi? Yoksa alt yapı koordine eksikliği mi?
Geçen sezon TFF 1. Lig ekiplerinden Altınordu’da hiç yabancı oyuncu yoktu, sonuna kadarda mücadele ettiler, tebrik ediyor kutluyorum. Bu takımın dışında var mıydı bilmiyorum, varsa onları da tebrik ediyorum.
Yabancı oyuncuya karşı olduğum için değil, bir sınır olmalı diye düşünüyorum. Çünkü Türkiye yabancı oyuncu çöplüğüne döndü. 
Alt yapı dediğimiz kavramın temelinde sokak futbolu vardır, çocuklar burada başlar. Brezilya futbolda söz sahibi bir ülke ise sokak futboluna borçlu ve burada her sokağa saha yaparlar.
Türkiye’de tam tersi bir durum var çocukların mahaller arasındaki oyun alanlarına beton binalar yığıldı sokak futbolu bitti. Çocuklar bu kez amatör takımların alt yapılarına yöneldi, son zamanlarda biraz değer verilmeye başlandı fakat burada da sorunlar devam ediyor. Amatör, benim çilekeş amatörüm, onun sorunlarını başka bir zaman yazacam.
Alt yapıdan adam çıkmaz niye mi?
Çünkü gelen yönetim ve teknik kadrolar adam yetiştirmeyle uğraşamazlar, onlarda tek gerçek vardır;
“Hazır adam ve günü kurtarma”
Evet hazır adam alıyoruz dışardan, milyonlarca Euro’yu sokağa atıyoruz, gelende son transferini Türkiye’ye yapıyor.
FİFA sıralamasında Milli takım 25. Sıradan 33. Sıraya geriledi. Buradan soruyorum, aylık 900 milyar alan Milli takımlar teknik sorumlusu Fatih Terim ve TFF Başkanı Sn.Demirören bunun sebebi nedir? Bu kadar potansiyeli olan ülkemizde niye oyuncu yetişmez?
Galatasaray 2000 yılında UEFA kupasını aldığında 7 yerli oyuncu vardı. Diğer takımlarda da yerli fazlaydı ve Milli takım 2002’de Dünya kupasında 3. Oldu. Acaba tesadüf mü yoksa yerli oyuncuya ve alt yapıya önem verilmesi miydi?
Bu yıl Beşiktaş süper lig şampiyonu oldu 9 yabancı oynatarak, diğer takımlarda aynı, 2018 dünya kupasında 3. Sıradayız gidip gidemeyeceğimiz kesin değil, bu örneklerin neyle ilgisi var acaba?
Dünya’dan sadece bir örnek vereyim, Almanya’da bir takımın alt yapısında yetişen ve yeni kaleci Neuer diye adlandırılan 7 yaşındaki Bobby’in değeri daha şimdiden 15 milyon dolar.
İşte alt yapı özde olmaz sözde kalırsa, futbolcu yetişmezse, 9 tane yabancı oynarsa, bir oyuncu ben milli takımdan istifa ediyorum dediğinde yer yerinden oynarsa ve Milli takımın üstüne çıkarsa demek ki alt yapı olarak büyük bir sorun var.
Haa sahi biri alt yapı mı dedi!??

Yazarın Diğer Yazıları