Ali Haydar Koyun

Vakit Kaybı Olmasın

Ali Haydar Koyun

19 Ağustos da AK Parti Denizli Genişletilmiş İl Danışma Meclis Toplantısına katılmak için Denizli’ye giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılamaya bedensel engelli AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun’da gider.

Toplantı öncesi valiliği ziyarete giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılayanlar arasında bulunan bedensel engelli AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun kullandığı akülü tekerlekli sandalye ile valiliğin protokol girişinin engellilerin kullanımına uygun erişilebilir olmaması nedeniyle Cumhurbaşkanının korumaları tarafından taşınarak içeri alınır.

Konuyla ilgili çekilen görüntüler ile açıklamalar medya organlarında yer alır almaz engelliler tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Sosyal medya hesaplarında konuyu paylaşarak tepki gösteren binlerce engelli vatandaş bedensel engelli AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun’un kendini korumalara taşıtacağına valiye tepki göstermesi gerektiğini dile getirdiler.

En hassas olduğum konuların başında engellilerle/engellilikle ilgili konu ve sorunlar geldiğinden (kendimin de engelli oluşunun etkisiyle) haberi görür görmez sosyal medya hesabımdan kısa bir paylaşımla tepkimi göstermiştim. Yaptığım kısa paylaşımda şunları dile getirmiştim.

“Erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik yasasını uygulamayan valinin hakkından geleydin artık... 2005 yılından beri yasayı şeylerine bile takmayan valiler, belediye başkanları, müdürler, idareciler, siyasetçiler o kadar çok ki... Engellilerin meclisteki temsilcisi olarak gerekeni yap diyeceğim de sizin engelliliğiniz dışında engellilerle ortak bir yönünüz yok ki... Onların sesi soluğu olamadınız... Tek kelime ile yazık artık... Ben bir engelli milletvekili olsam o valiyi ve valiliği protesto ederdim ve o merdivenleri de çıkmazdım... Ancak siz ve sizin gibi olanlar 'ben' değilsiniz o nedenle çıkarsınız...” diye yazmış ve paylaşmıştım.

Sosyal medyada engelli camiası tarafından büyük tepki çeken olay basın organlarında da yer alınca Denizli Valiliği konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 19.08.2017 tarihinde ilimize teşriflerinde Valiliğimizi ziyareti sırasında Sayın Cumhurbaşkanımızın programlarını takip etmek için ilimizde bulunan bedensel engelli Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Valiliğimize girişi sırasında, engelli rampalarının bulunduğu belirtilmesine rağmen kendi isteği ile vakit kaybı yaşamamak adına koruma polislerinden yardım istemiş ve polislerin yardımı ile Valiliğimize giriş ve çıkış sağlanmıştır. Söz konusu sosyal medya ve haberlerde çıkan ve Valiliğimizde engelli rampalarının olmadığı yönündeki bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Denizli Valiliği yaşanan olayla ilgili açıklama yapıyor ve yaptığı açıklamada belirtilen gerekçe ise tamamen traji komik bir durumu ortaya koyuyor… Valiliğin yaptığı açıklamaya bakar mısınız?

“Bedensel engelli Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Valiliğimize girişi sırasında, engelli rampalarının bulunduğu belirtilmesine rağmen kendi isteği ile vakit kaybı yaşamamak adına koruma polislerinden yardım istemiş ve polislerin yardımı ile Valiliğimize giriş ve çıkış sağlanmıştır.”

Bakın valilik ne diyor burada, “Vakit kaybı yaşamamak adına” bu ne anlama geliyor biliyor musunuz? Valilik yaptığı açıklama ile demek istiyor ki, “Valilik binamıza engellilerin giriş çıkışı için yapmış olduğumuz rampa binanın arka kısmında bulunan (ki bu yan kapıda olabilir) kapıda olduğundan milletvekilinin oraya kadar gidip dolanması ve rampayı çıkması zaman alacaktı. Bu nedenle vakit kaybı olmaması için korumalara çıkarttı.”

Bunun tek izahı ve anlamı işte budur…

Bu duruma tekerlekli sandalye kullanan bizler yabancı değiliz... Kurumların kuruluşların içerisine yan kapılardan ya da arka kapılardan girilmesine alışkınız… İdarecilerin genelinde ki zihniyet, engelli vatandaşların bakanlıkların, genel müdürlüklerin, valiliklerin, belediyelerin ve diğer kurumların ana giriş kapısından diğer bir deyişle protokolün girdiği kapıdan girmelerine gerek yoktur şeklindedir...

İşte bu düşünceyi taşıyan yetkililer yasaları sağlıklı bir şekilde uygulamadıkları gibi uygulamaya çalıştıklarında ise böyle bir ötekileştirici, ayrımcı bir tutum ve davranış ortaya çıkarmış oluyorlar...

Sözün özü olarak, buradan o valiye ve diğer valilere sormak istiyorum... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o ziyaret esnasında ayağından rahatsızlık geçirmiş olsa ve geçici olarak tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalsaydı ne yapacaktınız? Binanın ana protokol girişini bir gecede erişilebilir hale getirmez miydiniz? Engellilere pozitif ayrımcılık sağlanmasıyla ilgili çıkarılan Anayasanın 10.maddesinden anladığınız pozitif ayrımcılık uygulanması bu mu? Bunun dışında engelli milletvekili Bennur Karaburun​'a da sormak istiyorum... Madem rampa var neden gidip kullanmadınız? Sizin kullanmadığınız o rampayı diğer engelliler kullanıyor, sizin o engellilerden farkınız sadece milletvekili olmanız mıdır? Akülü tekerlekli sandalyelerin ne kadar ağır olduğunu ve merdiven çıkaranların her an bellerinden ya da başka organlarından sakatlanabileceğini bilmiyor musunuz? Milletvekili dahi olsanız o insanların sağlığını ve hayatını tehlikeye atmaya hakkınız var mı?

Yazarın Diğer Yazıları