Vali Kaban, Seyyid Battalgazi Sempozyumuna Katıldı

Vali Ali Kaban, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Seyyid Battalgazi Sempozyumuna katıldı.

Sempozyumun açılışına Vali Ali Kaban ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, akademisyenler, vakıf, dernek ve oda başkanları, STK temsilcileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır’ın sempozyum açılış konuşmasının ardından, Vali Kaban yaptığı konuşmada Atalar kültürünün önemine değinerek, geleceğin geçmiş üzerinden okunduğunu söyledi. Vali Kaban, “Bunun belki tarih bilimi anlamında bir bilimi yapılmazdı ama insanlar ciğerlerine kadar tarihi günün içerisinde yaşarlardı. Bir dönemimizde maalesef modernleşmeyi ‘belki de yanlış anlamamızın sonucudur ki’ bu anlamda atalarımızı silmek büyük bir maharet gibi gözükmüştü gözümüze. Oysa bugün görüyoruz ki modern sonrası zamanlarda da küreselleşmenin alabildiğine yaygınlaştığı, her tarafı sardığı, gerek bir zihin durumu olarak, gerekse bir yaşam biçimi olarak hepimizi etkilediği zamanlarda bile atalar, yani tarih büyük önem taşıyor. Çünkü sizi oluşturan nüveyi yani genetiği bilmezseniz, geleceğinizi inşa etmek gibi bir imkânınız, ihtimaliniz yok. Bu anlamda geleceği inşa edebilmenin olmazsa olmazı, hakikaten tarihe dönüp, nerede ne yaptık, neyi doğru yaptık, neyi yanlış yaptık. Bunu da bilim adamlarımızın bize göstereceği tarzda o hatalara düşmeden o güzellikleri tekrar ihya ederek, geleceği yaşanabilir kılmamız ancak mümkün gözüküyor. Tarih tekerrür ediyor aslında, onun için tarihi bilmek zorundayız, onun için atalarımızı bilmek zorundayız. Bu anlamda biz, eğer sağlıklı bir Malatya inşa edeceksek, Malatya’yı bir şekilde ifade edeceksek, Malatya kendisini daha güzel günlere, daha iyi bir geleceğe hazırlayacaksa bunun olmazsa olmazı tarihindeki bu büyük zatı, bu büyük insanı artık efsaneleştiren sinema ürünlerinin ötesinde gerçeğiyle tanımaktır. Bunu da bize tanıtacak olan bilim adamlarımız, bu iş için ömrünü vermiş olan değerli uzmanlardır. Bunun bir parçası olarak bu gün buradaki bu çalışma hakikatten heyecan verici bu anlamda bu çalışmayı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyemizin bütün emektarlarını, Sayın Başkanımızın şahsında tebrik etmek istiyorum. İnşallah bu sonrasında gelecek diğer çalışmaların başlangıcı olur ” dedi.
 

Yapılan konuşmaların ardından Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Malatya tanıtım filmi gösterildi.

Malatya Tanıtım filminin gösteriminden sonra ‘Seyyid Battalgazi’ Sempozyumu başladı. 2 gün boyunca toplam 5 oturumun yapılacağı Sempozyumun 1. oturumunda Doç. Dr. Ahmet Güzel ‘Battal Gazi’nin Tarihi ve Menkıbevi Şahsiyeti’, Orhan Toğrulca ‘Battalgazi Döneminde Malatya’, Yrd. Doç. Dr. M. Ali Kapar ‘Battal Gazinin Şii Kaynaklara İntikali’, Araştırmacı-Tarihçi Yazar Resul Kefenceli de ‘Malatya’nın Fethi ve Anadolu’da İslam Kahramanları: Battalgazi ve Hasan Gazi’ konularında sunumlar yaptılar.

 

Bakmadan Geçme