Türkiye'de 7 Milyondan Fazla Kişi Şeker Hastası

Hastaların yüzde 45'i diyabetli olduğunun farkında bile değil …

Yapılan araştırmalar dünyada yaklaşık 415 milyon kişinin diyabetli olduğunu ortaya koyarken, Türkiye'de ise diyabetin görülme sıklığının erişkin nüfusta yüzde 15'lere yükseldiği belirlendi. Interpress’in ‘Dünya Diyabet Günü’ nedeniyle Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun (IDF) hazırlamış olduğu Diyabet Atlası verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye, Avrupa'da diyabetin en fazla artış gösterdiği ülke olurken, diyabetli hastaların yaklaşık yüzde 45’nin ise hasta olduğunun farkında bile olmadığı saptandı.

Dünyada 6 saniyede bir kişi diyabetten ölüyor…

Dünyada yaşayan her 11 yetişkinden birinin  diyabetli olduğu görülürken, diyabetin dünyada her yıl 1,5 milyon kişinin ölümüne yol açtığı ve ölüm nedeni sıralamasında sekizinci sırada yer aldığı belirlendi. Her 7 doğumdan biri gebelik diyabetinden etkilenirken,  dünyada 500 binden fazla  çocuğun ise diyabet hastası  olduğu saptandı. Diyabet hastalarının dörtte üçü düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde yaşarken, şimdiye kadar 5 milyon kişinin öldüğü diyabet hastalığından her 6 saniyede 1 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi.

Yaklaşık 3,7 milyon kişide gizli şeker var …

Yapılan araştırmalar Türkiye’de 7 milyondan fazla diyabetli olduğunu ortaya koyarken yaklaşık 3,7 milyon kişinin de gizli şeker hastası olduğu belirlendi. Medyaya yılbaşından bu yana halk arasında şeker hastalığı diye de bilinen diyabet ile ilgili  90 bin 201 haber yansırken kandaki şeker oranının kontrol altında tutulmamasının kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, körlük, uzuvların ampütasyonu ve hamilelikte sorun gibi riskleri arttırdığı tespit edildi.

 

Bakmadan Geçme