STK Başkanları Vali Kaban'a Seslendi

BİZ NİYE ÇAĞRILMADIK?

Milyon Liralık Yardımlara İmza Atan Malatya Merkez Vakfı ve Battalgazi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Seçimleri Oldu Bittiye mi Getiriliyor?

Malatya’da Valiliğe Bağlı Merkez Vakfı ve Battalgazi Kaymakamlığına bağlı olan ve yıllık ortalama 3 Milyon TL’lik bir yardıma imza atan mütevelli heyeti seçimlerinde ilginç anlar yaşandı.

Battalgazi Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen seçimlerin STK Başkanlarını ilgilendiren kısmında akıllarda soru işaretleri kaldı.

SYDV'lerin Yapısı

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, 3294 sayılı kanunun amacına uygun çalışmalar yapmak ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ve ayni yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede kurulmuştur.
 
Vakıflar, devlet ile yoksul vatandaşlar arasında sosyal yardımların doğrudan ve en kısa sürede vatandaşa ulaştırılması açısından bir köprü görevi görmektedirler.
 
Vakıfların karar organları, "Vakıf Mütevelli Heyeti"dir. İl ve ilçelerdeki tüm yardım programları, bu mütevelli heyetlerin kararları ile yürürlüğe girmektedir.
 
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile Genel Müdürlük arasında hiyerarşi olmayıp, Vakıflar Özel Hukuk Tüzel Kişiliği şeklinde örgütlenmişlerdir.

 

VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİ DOĞAL ÜYELER

İL MERKEZLERİNDE

İLÇELERDE

Vali (Vakıf Başkanı)

Kaymakam (Vakıf Başkanı)

Belediye Başkanı

Belediye Başkanı

Defterdar

Mal Müdürü

İl Millî Eğitim Müdürü

İlçe Millî Eğitim Müdürü

İl Sağlık Müdürü

Sağlık Grup Başkanı

İl Tarım Müdürü

İlçe Tarım Müdürü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü
(İl SHÇEK Müdürü)

İlçe Müftüsü

İl Müftüsü

 


 

VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİ SEÇİLMİŞ ÜYELER

İL MERKEZLERİNDE

İLÇELERDE

Köy Muhtarı
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)

Köy Muhtarı
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)

Mahalle Muhtarı
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)

Mahalle Muhtarı
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)

STK Temsilcileri
(Kendi aralarından seçecekleri iki kişi)

STK Temsilcileri
(Kendi aralarından seçecekleri bir kişi)

Hayırsever Vatandaşlar
(İl genel meclisinin seçeceği iki kişi)

Hayırsever Vatandaşlar
(İl genel meclisinin seçeceği iki kişi)

 

 

SYDV uygulamalarını düzenleyen maddelerde sivil toplum kuruluşlarının çağırılması kanuni bir gereksimdir. İlgili maddede;’’ İlçede kurulu ve bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin kendi aralarından seçecekleri bir temsilci’’ İbaresi yer alır.

MALATYA’DA SÜREÇ NASIL İŞLİYOR

Yukarıdaki maddeye göre Malatya İl Genelinde ve Battalgazi ilçesinde faaliyet gösteren ve esas olarak yardımlaşmayı gözeten tüm derneklerin mütevelli heyet seçimine çağrılması gerekmektedir.

Malatya’da yapılan STK’LARI ilgilendiren SYDV Mütevelli heyeti seçimlerine ise yüzlerce kayıtlı dernekten sadece 18 dernek toplanarak seçim gerçekleştirildi.

Bu seçimin hangi kriterlere göre yapıldığı ise STK Başkanları tarafından merak edilen konular arasında yer aldı.

STK Başkanları Vali, Ali Kaban’dan Açıklama Bekliyor!

Vali Ali Kaban’ın veya Battalgazi Kaymakamı Abdulkadir Duran’ın konuya yaklaşımı ve neyi esas alarak sadece belirli STK’LARIN bu seçime çağrıldığı merak konusu oldu.

Üst üste 3 yıl boyunca Malatya'nın en çok konuşulan derneği olan bir dernek temsilcisinin geleneksel bir tavırla aynı şekilde seçimi kazanması ve bu derneğe yakın olan derneklerin özellikle seçime katılmış olması iddiası da gündemde konuşulanlar arasında yer aldı.

MURAT ALİ TUTAR

Bakmadan Geçme