Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Konuşuldu

İnönü Üniversitesi İstatistik ve Ekonometri Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde

İnönü Üniversitesi İstatistik ve Ekonometri Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde “Sosyal Bilimler Araştırma Yöntemlerinde Yeni Projeksiyonlar” konulu çevrim içi etkinlik düzenlendi.

Moderatörlüğünü İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Aladağ’ın yürüttüğü programın konuşmacısı Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kurnaz oldu.

Program başlamadan önce moderatör Ömer Faruk Aladağ, Zeynep Kurnaz’ın özgeçmişi hakkında dinleyicilere bilgi verdi.

Moderatör Ömer Faruk Aladağ’dan sonra söz alan Zeynep Kurnaz sunumunda sosyal bilimlerde araştırma yöntemlerini sınıflandırarak yeni araştırma yöntemlerinden bahsetti.

Öncelikle araştırma yöntemlerinde verinin anlaşılması gerektiğini belirten Kurnaz, verinin tanımını yaparak şunları söyledi:

‘‘Araştırmalarımız veriye dayanır. Dolayısıyla veri hakkında bir iç görüye sahip olmalıyız. Veri, sahadan topladığımız işlenmemiş ham bilgi demektir. Dolayısıyla biz araştırmamızı yaparken araştırma sorumuza cevap bulabilmek için ne tür veriye (nitel, nicel, anlık, hızlı, büyük vs.) ihtiyaç duyacağımızın da farkında olmalıyız. Böylece araştırmamızda hangi yöntemle ilerleyeceğimizi daha sağlıklı tespit edebiliriz.”

Veri çeşitleri hakkında bilgi veren Kurnaz, büyük verinin çağımızı anlamak noktasında önemine vurgu yaptı. Sözlerinin devamında Kurnaz ‘‘Büyük veri devrimi, sosyal araştırmacılar için internet tabanlı veriyi gündeme getirdi. Araştırmacılar bir araç olarak interneti kullanabildiği gibi bir saha olarak interneti kullanabiliyor. Araştırmacıların çağı yakalayabilmesi için büyük veri devrimini iyi anlaması gerekmektedir.’’ dedi.

Konuşmasının sonunda internet üzerinden veri toplama yöntemlerinin ipuçlarını da veren Kurnaz, veri toplarken karşılaşılabilecek tehditler karşısında da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Kurnaz, bot hesapların ve yalan haberlerin veri toplamada tehdit içerdiğini anlatarak bu konuda araştırmacılara çeşitli uyarılarda bulundu.

Program Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Kurnaz’ın dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırmasının ardından son buldu.

Bakmadan Geçme