Pamuk hasadı

ÜRETİMİN ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Köşk Ziraat Odası Başkanlığı olarak Yavuzköy Mahallesi’nde pamuk üretimi yapan Kemal Şahin’e ait arazide tarla günü düzenlendik. Nisan ayında pamuk ekimi yapılan 360 dekar arazide ilk pamuk hasadı yapıldı. Eskiden pamuk üretimi yapan çiftçiler, eski günlerine geri dönmek istediklerini, ancak arazi yollarının bozuk olması nedeniyle pamuk toplama makinelerinin arazilere giremediği için pamuğa yönelemediklerini söyledi.

Köşk Kaymakamı Serdar Kaya, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gökçe, Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, Ziraat Bankası ve Denizbank şube müdürleri, Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Yağcı ve üreticilerin katıldığı etkinlikte pamuk toplama makinesi ile ilk hasat gerçekleştirildi. Daha önce pamuk toplama makinesi olmadığından elle yapılan hasat, yerini teknolojiye bıraktı. Dekarda ortalama 520 kilo pamuk elde edildiği bildirildi.

ÜRETİMİN ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR

Kaymakam Serdar Kaya, üreticilerden pamuk ekimi hakkında bilgi aldı. Kaya, üreticilere verimli bir yıl geçirmelerini diledi. Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, “Pamuğun kalitesini artırmak, üretimini teşvik etmek için ilk kez bu yıl tarım danışmanları aracılığıyla ekim yaptık. Pamukta makineleşme başladığı için çiftçiler pamuk üretimine yöneldi. İnşallah verimli bir yıl olur” dedi.

Köşk Ziraat Odası’nın Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Gözde Bağcı, devlet desteklemeleri ve makine ile hasat yapılması nedeniyle üreticilerin pamuğa yönelmeye başladığını söyledi.

"ÇİFTÇİ MISIRDAN PAMUĞA DÖNDÜ"

Yaklaşık 7 yıldır mısır üretimi yaparken pamuğa yöneldiğini söyleyen arazi sahibi Kemal Şahin, çiftçi arkadaşlara da verimli bir yıl olmasını diledi. Şahin, “360 dekarda hedefimiz 500-550 kilo ürün almak. Eskiden insan gücüyle hasat yapıldığı için işçi maliyeti de çok yüksekti. Bu yüzden üretici pamuğu terk etti. Ancak son yıllarda pamuk toplama makineleri sayesinde onlarca işçinin çalışıp aylarca sürecek olan işi makine sayesinde 3 güne bitirip maliyeti düşürmüş oluyoruz. Büyük bir kolaylık sağladığı için tekrar beyaz altına dönüş başladı. İşçi maliyeti olmadığı için pamuk, mısırdan daha iyi. Ayrıca devlet desteği de var” diye konuştu.

Tarla günü etkinliğine katılan üreticiler, eskiden olduğu gibi beyaz atına yönelmek istediklerini, ancak bozuk arazi yapısı yüzünden pamuğa yönelemediklerini söyleyerek, bir an evvel arazilerde toplulaştırma yapılmasını talep ettiler.

Bakmadan Geçme