'Özel çocuklar spor yapmalı'

Özel Çocuklar beden eğitimi öğretmeni Şadiye Yeliz Eroğlu, velilerin dikkatini çekerek Özel çocuklarda cimnastikin çok büyük faydaları olduğunu söyledi.

Engelli çocuklarda kas ve kemik yapısının kuvvetlenmesi, sinir kas koordinasyonunun mükemmel seviyeye ulaşabilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Yeliz öğretmen, “Cimnastik öğrencinin dikkat etme unsurunu harekete geçirecek ve bu dikkat konsantrasyonu artıracaktır.Bedenlerini daha bilinçli bir şekilde kullanabilecek ve esneklik kazanabileceklerdir.” Dedi.

Sporun özel çocukları daha sosyal ve dışa dönük bireyler yapabileceğine inandığınıda ifade eden Şadiye Yeliz öğretmen:  “Jimnastik, hiperaktif çocuklarda daha sakin davranış durumunu geliştirir,  duruş bozukluklarını düzelmesini sağlar, denge sorunu yaşayan çocuklarda olumlu yönde ilerleme gözlenir, İletişim kuramayan çocuklarda sosyalleşebilme, yaşıtları arasında daha aktif ve girişken olabilme, yaşıtlarına oranla her alanda daha fazla başarı gösterebilme, yine yaşıtlarına göre daha olgun ve sorumluluk sahibi olabilme özelliklerine sahip olur.” İfadelerini kullandı.

Öğrencilere cimnastik, bocce, bowling, masa tenisi, hemsball gibi spor branşları bilişsel beceriyide geliştirecek akademik anlamda da ileriye götürecek çalışmalarda yaptıklarına dikkat çeken Yeliz Eroğlu şöyle devam etti:

“Özel çocuklara spor eğitimi verilirken, bütün gelişim alanlarının desteklenmesine özen gösterilmelidir. Ve verilen spor eğitiminin yaşına ve gelişim dönemine uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yapılan spor dersleri sadece kas gelişimini desteklemeye yönelik olmayıp aynı zamanda bireyin zihnini aktif kullanabileceği şekilde uygulatılmalıdır. Bilinçsiz uygulanan spor eğitimi, özel çocuklarımızda gereksiz yorgunluğa sebep olacağı gibi aynı zamanda hareket eğitimine karşı bıkkınlık, öfke nöbetleri gibi tepkiler göstermesine sebep olabilmektedir. Amaç, stres hormonu değil, Endorfin hormonu salgılatarak daha mutlu ve daha üretken bireyler yetiştirmek olmalıdır. İyi bir spor eğitimi sırasında birey, kas kuvveti, koordinasyon, dayanıklılık gibi temel unsurlarını geliştirir. Dikkat etme, düşünceyi bir noktada toplama, problem çözme ve hayal gücü gibi yetenekleri geliştirir. Temel spor becerilerini geliştirir. Olumlu yönde iletişim kurmayı geliştirir. Verilen her spor eğitimi, spor eğitimi değildir, ayrıntılar ve zaman önemlidir boşa harcanmamalı..”

Yeliz öğretmen, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay’ın büyük destekleri ile İnönü Üniversitesi Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde çağa uygun eğitim verdiklerini de  sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme