Meme Kanserinde Erken Teşhis İçin Ele Gelen Kitleyi Beklemeyin

Op. Dr. İlker Abcı

Memenizde ağrı ve ele gelen bir kitle varsa, kanser olduğunuzu düşünerek hemen endişelenmeyin. Memenin iyi huylu hastalıklarından biri olan kistleriniz olabilir. Ancak buna güvenerek de kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Meme kistleri ile ilgili merak edilenler hakkında Hisar Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı bilgi verdi.

Memede oluşan ağrı korkutmasın

Memede kistler hiçbir şikayete sebep olmayacakları gibi, memelerde özellikle adet öncesi dönemde olan ağrı, dolgunluk hissi ve hassasiyet veya memede ele gelen kitle ile kendilerini belli edebilirler. Özellikle meme ağrısı şikayeti veya ele gelen kitle kadınlarda hemen kanser korkusu uyandırır. Oysaki meme kanserinin yalnızca %5-10'u ağrıyla birliktedir. Ağrı şikayetine sıklıkla memenin iyi huylu hastalıklarından olan meme kistlerinde rastlanır.

Ultrasonografi ile takip edilebiliyor

Memenin kistik hastalığında teşhis ultrasonografi ile konur. Kistler tek olabildiği gibi yaygın olarak da bulunabilirler. İçerikleri homojen, düzgün kenarlı, milimetrik boyutlardaki ve hastada şikayet oluşturmayan kistler, biyopsi yapılmadan belli aralıklarla ultrasonografi ile takip edilebilirler. Şayet ultrasonografi takiplerinde büyüme, düzensizleşme görülüyorsa; iğne biyopsisi yapılabilir. Kistin boyutu 2 cm’yi aştığı durumlarda ultrasonografi eşliğinde kist içeriği iğne ile boşaltılabilir. Üç kez tekrarlayan boşaltma işlemine rağmen tekrarlayan kistlerde cerrahi ile o bölgeyi çıkartma yoluna gidilebilir.

Meme kistlerinde düzenli takip şart!

Meme kistlerinde takip, çoğu zaman yeterlidir. İhtiyaç duyulduğunda kistler ultrasonografi rehberliğinde boşaltılabilir. Ayrıca hastalara gece gündüz sutyen kullanmaları, kafeinsiz beslenmeleri, adet öncesi dönemde tuzsuz diyet yapmalarını öneririz. Ağrı kesiciler meme ağrısının yoğun olduğu durumlarda alınabilir. Özellikle adet öncesi karın ağrılarını da azaltan ve aynı zamanda memedeki kistleri küçülttüğü bildirilen bazı bitkisel ekstreler kullanılabilir.

Her ele gelen kitle kanser demek yanlış!

Memede her ele gelen doku kitle olmadığı gibi her kitle de kanser anlamına gelmez. Yaklaşık 10 kitleden biri kanser olasılığı taşır. Ancak iyi huylu olduğu ispatlansa bile her meme kitlesi belli aralıklarla takip edilmelidir. Fibrokistik hastalığın kendisi iyi huylu bir hastalıktır. Ancak yaşamının bir döneminde bu hastalığı geçirmiş olan kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı, geçirmemiş olanlara göre üç kat daha fazladır.

Her yıl düzenli olarak taramadan geçmeyi ihmal etmeyin

Meme kontrolü yaptırmak için ise memede ele kitle gelmesini beklemek yanlıştır. Çünkü meme kanserinde erken teşhis ancak tarama programları ile mümkündür. Tarama programlarının başında kişinin kendi kendisini elle muayenesi gelir. 20 yaşından itibaren elle muayenelere başlanabilir. Adet bittikten sonraki hafta ideal muayene zamanıdır. 35 yaşından sonra kişilerin yılda bir kez bir genel cerrahi uzmanına muayene olmaları ve ilk mamografilerini çektirmeleri gerekir. 40 yaşından sonra ise risk taşıyan kadınlar yılda bir, risk faktörü olmayan kadınlar iki yılda bir mamografi yaptırmalıdır. 50 yaşından sonra ise tüm kadınlara yılda bir mamografi yapılmalıdır. Sıklıkla mamografi ile birlikte ultrasonografi de yapılabilir.

Bakmadan Geçme