Medine Dönemi 3. Siyer Dersi Yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen Medine Dönemi Siyer Dersleri'nin 3'ncüsü gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen Medine Dönemi Siyer Dersleri’nin 3’ncüsü gerçekleştirildi. Dersi veren Prof. Dr. Mustafa Ağırman, “Mescidin Kurulması”nı anlattı.

Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen derse kalabalık dinleyici grubu katıldı. Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Hz. Peygamber Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) Medine’ye Hicretiyle birlikte yaptırdığı Mescid hakkında bilgiler verdi. Peygamberimizin Medine’ye girişi sonrası Mescid yerinin belirlendiğinin kaydeden Prof. Ağırman; Sahabeden Ebu Eyyüp El-Ensari’nin sözkonusu yere evi en yakın olanın kendisi olduğunu ifade edip Peygamberimizi evine davet ettiğini belirtti. Peygamberimizin, Mescid inşa edilene kadar Ebu Eyyüp El-Ensari’nin evinde misafir olduğunu dile getiren Prof. Ağırman, öncelikle Mescid arazisinin kime ait olduğunu sorduğunu ve sahiplerinin iki yetim çocuk olduğunu öğrenmesiyle onları davet edip araziyi satın almak için görüştüğünü anlattı. Prof. Ağırman, “İki erkek yetim çocuk, araziyi bağışlamak istiyorlar ancak Peygamberimiz kabul etmiyor. Fiyatını soruyor, söylemiyorlar. Bunun üzerine, Medine ileri gelenlerine yani aslında bilirkişilere arazinin değerini soruyor. Onlar da arazinin değerli bir arazi olduğunu ve yaklaşık değer aralığını söylüyorlar. Peygamber Efendimiz, o bedeli yetimlere takdim ederek araziyi satın alıyor. Ve burada Mescidin inşasına başlanıyor. Mescidin yapımında Sahabenin karşı çıkmasına rağmen bizzat kendisi de çalışıyor. Kerpiç döküp, duvarlarını inşa ediyorlar. Efendimiz, Sahabeye Allah için üzerim tozlanmasın mı diyor. Bunun üzerine Sahabe, tamam diyor. Mescidde ilim ehli için Suffa bölümü bulunuyor. Yine Mescide bitişik olarak oda yapılarak Efendimiz ailesiyle orada yaşıyor” dedi.

Prof. Ağırman, Medine Mescidinin fonksiyonunu da işaret ederek İslam Medeniyetinde Mescidin üstlendiği misyonu anlattı. Ağırman, Efendimiz’in son günlerindeki hastalığına kadar Namazları devamlı olarak Mescidde kıldırdığını belirtti. Hastalığında da güç getirebildiği birkaç vakitte Mescidde Hz. Ebubekir’in imamlığında Namaza durduğunu kaydetti.

İslam değerlerinin yaşanmasının önemi üzerinde duran Ağırman, Peygamberimizin örnekliğinin günümüze taşınması vurgusunda bulundu.

4’ncü ders, 28 Ekim Cumartesi günü

Medine Dönemi 4’ncü dersi, 28 Ekim 2017 Cumartesi günü saat 19.30’da aynı yerde Doç. Dr. Mustafa Hizmetli’nin anlatacağı “Pazarın Kuruluşu ve İslam İktisadi Hayatındaki Yeri” konusuyla gerçekleştirilecek.

15 günlük periyotlarla toplam 19 programdan oluşan derslere tüm vatandaşların davetli olduğu belirtildi.

 

Bakmadan Geçme