Malatya'nın Suyu Maski İle Güvende

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün yaptığı güçlü altyapı çalışmaları sayesinde Kaptaj’ın su debisinin bir önceki aya göre düşmesine rağmen su arzında sorun yaşanmıyor.

 

Küresel Isınma Nedeniyle Su Kaynakları Azalıyor”

            Her geçen gün artan nüfus, gelişen ekonomi, çevre kirliliği ve ekolojik dengenin bozulması gibi nedenlerle küresel ısınma gerçekleşiyor. Sıcaklığın artmasına bağlı olarak kuraklık meydana geliyor. Türkiye için yapılan araştırmalara göre 2017 yılının, son 160 yılın en kurak yılı olması nedeniyle su kaynaklarında ciddi bir azalma görülüyor. Bu da ülkemizde kuraklık olacağı anlamına geliyor. Türkiye’de oluşacak kuraklıktan daha az etkilenmek için Türkiye’nin her bölgesindeki su kaynaklarının doğru bir şekilde yönetilerek kullanılması gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye’nin en kaliteli suyuna sahip olan Malatya’nın kaynak suyunun yönetimi MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından sağlanarak sağlıklı bir şekilde musluklara ulaştırılıyor.

 

“İklim Değişikliği Nedeniyle Yıllık Ortalama Sıcaklık Artıyor

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu İklim Değişikliği Projeksiyonları ile dünyadaki bütün iklim modelleri göz önünde bulundurularak, Türkiye’de 2100 yılına kadar hangi dönemlerde şiddetli yağış veya kuraklıklar olacağı tespit ediliyor. Yapılan araştırmalarla Türkiye’nin Dünya’da iklim değişikliğinden en fazla etkilenen 3 ülkeden biri olduğu belirleniyor. Bu nedenle Türkiye genelinde yıllık ortalama sıcaklık artıyor. 2100 yılına kadar Malatya’nın yıllık ortalama sıcaklığı en iyimser tahminle 2,5 derece en kötümser tahminle 5,5 derece artacağı ifade ediliyor. Geleceğe baktığımızda suyumuz hiçbir zaman bugünkü kadar bol olmayacak. Mevcut suyumuzu daha verimli bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu kapsamda MASKİ Genel Müdürlüğü kayıp-kaçak su kullanımını azaltmak için 3 yılda çok kapsamlı çalışmalar yaptı. 200 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek kadar su tasarrufu gerçekleştirdi Yapılan bu çalışmalarla Türkiye’de su kayıp kaçaklarının en hızlı azaltıldığı il Malatya. Su tasarrufu açısından MASKİ Genel Müdürlüğü üzerine düşen görev ve sorumlulukları en iyi şekilde yerine getiriyor. Malatya’da kaçak su kullanımı olmadığı, içmesuyu ile sulama yapılmadığı takdirde su problemi yaşanmayacaktır. Burada vatandaşlarımızın hassasiyet göstererek suyu israf etmeden kontrollü bir şekilde kullanmaları gerekiyor

Bakmadan Geçme