İspendere İçmelerinde Birinci Etap Çalışmalarda Sona Gelindi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Kınacı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Kınacı ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Belediyesi tarafından İspendere İçmeleri’nde devam  eden çalışmaları yerinde inceledi. Çalışmalarda birinci atabın sonuna gelindiği belirtildi.

 

Malatya’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Kınacı, beraberinde Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile birlikte sağlık turizmine kazandırılacak olan İspendere İçmeleri’nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Burada  konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İspendere İçmeleri’ni sağlık turizmine kazandırmak için çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Sayın müsteşarımızla birlikte çalışma mekanına geldik. Çalışmaları bizzat yerinde görüp incelemek amacıyla buradayız. Orman Su İşleri Bakanımızın değerli Müsteşarı Cumali Kınacı bey bugün bizleri onurlandırdı. İşleri bizzat yerinde takip etmek amacıyla buraya geldi. Burada biliyorsunuz Turizm Bakanlığı, İnönü Üniversitesi ve DAP ile birlikte ortak bir çalışma yapıyoruz. Şu anda buranın çevre düzenlemesi olsun, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi’nin inşaatı olsun, derelerin ıslahı ve yeni suların ve bu sularında şifa merkezi olarak insanlara sunumu noktasında gerekli sosyal alt yapı tedbirlerini alıp, ona uygun sosyal mekanlar inşası da yapılıyor. Orman Su İşleri Bakanlığımızda bin 217 dönümlük alan içinde sayın Bakanımızın o dönemde gelip bizim taleplerimiz doğrultusunda verdiği talimat doğrultusunda bu bin 217 dönümlük yerin Orman Müdürlüğü tarafından ağaçlandırılması talimatı verilmişti. Orman Müdürlüğümüz bu ağaçlandırma sürecine bahar aylarında başladı ve 70 kilometrelik bir teras çalışmasını da bitirdiler. İnşallah bu süreç devam edecek. Bu bin 217 dönümlük yerin Aabant’ın daha gelişmişi, yani şifalı suyu var artı değeri olarak güzel bir görüntü ve manzara eşliğinde, insanlarımızın gezmesi, piknik yapması, hem geleneksel tamamlayıcı tıp ünitelerinin yapılması, hem de orman yürüyüşleri anlamında güzel bir mekan olması için gayret gösteriyoruz.  Ayrıca sayın müsteşarımız bugün buraya geldiler. İleride taşkın koruma ve aynı zamanda da sulama maksatlı bir gölet yapılması noktasında daha önce verdikleri talimatlar çerçevesinde Bölge ve İl Müdürümüz gerekli etüt çalışmalarını yapmışlardı. O da bildiğim kadarıyla son merhaleye geldi. Sayın müsteşarımızı o konuda da bilgilendirdik. O konudaki çalışmaları da bizzat yerinde görüp inceleme yapmak ve ilgili yerlere gereken talimatları vermek için buraya geldiler” dedi.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Kınacı ise, İspendere İçmeleri’nin hak ettiği değere kavuşacağına dikkat çekerek, “Öncelikle sayın başkanıma teşekkür ediyorum. Burayı görüp planlama yapmaktan büypük mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Burası çölde vaha görüntüsüne bürünüyor. Güzel bir çalışma. Kendisi tebrik ediyorum. Gerçekten iyi düşünülmüş bir proje. Bizde bakanlık olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bizzat kendimde buradaki çalışmaları ve üzerimize düşen faaliyetleri yerine getirilmesini takip edeceğim. Bu planlama gerçekleştiği zaman ki inşaatlarda başlamış. Belirli bir noktaya gelmiş. Bu bölgeye büyük bir hizmet getireceğini umuyorum. İyi bir planlama olmuş. Geniş bir alan var. Ancak bu alanın ağaçlandırılması başta olmak üzere yine gölet yapımı gibi konular doğrudan bakanlığımızı ilgilendirdiği için bizzat başkanımızla irtibat halinde olarak bu işi takip edeceğim. Buraya gelmekten mutluluk duyduğumu da ifade etmek istiyorum. Başkanımızın çalışmalarında başarılar diliyorum” diyerek, Başkan Gürkan’a yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Kınacı ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, daha sonra etap etap devam edecek diğer alanlarda da incemelerde bulundu. Başkan Gürkan, inceleme gezisi esnasında şifalı suyun önemine de dikkat çekerek, “Sayın müsteşarım burada da saniyede 20 litrenin üzerinde sondaj suyu ve aynı zamanda şifalı su bulundu. Bu su şelale olarak görsel anlamda hemde buradaki havuzlar vesilesiyle egzama türü ve diğer deri hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanılacaktır. Aynı zamanda böbrek taşı ve parazitler anlamında faydalı bir su olması hasebiyle hem vücudumuzun dışı, hem de iç hastalıklarının tedavisinde önemli bir su kaynağı. Bu su kaynağı da bölgeye ve ülkemize faydalı olur” diye konuştu.

Bakmadan Geçme