Hizmette Adalet Olmalı, Yaşamda Adalet Olmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Enver Kiraz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Enver Kiraz ziyaret ettiği İkizce sınırları içerisindeki Koçdere, Kozdere ve Seyituşağı yerleşim yerinde yaptığı açıklama da, “Bizler bugün afet nedeniyle İkizce sınırlarına devlet tarafından yerleştirilmiş olan köylüler ile birlikteyiz. Buraya her sene geliyoruz. 2010 yılında geldik aynı sorun vardı, 2012 de de 2014 de de aynı sorun, 2017 yılında da geldik aynı sorunlarla karşı karşıyayız.

Buradaki insanların temel sorunu tabi ki şu; özellikle 14 yıldır buraya yerleşmişler ama bu yüzyılda bu çağ da altyapı sorunu çözülmeden ne kanalizasyonu, ne suyu hesap yapılmadan ne yolu, bu tür hiçbir hizmet yapılmadan köy böyle kara düzen bir anlayışla getirilmiş adeta buraya terkedilmiş durumda. Hayvanlarını nereye yayacakları belli değil. Kendilerine ait bir meraları, hazine arazileri yok. Geçimlerini sağlayabilmek için burada yapabilecekleri hiçbir işlem yok. Kendilerine çiftçilik yapabilecekleri hiçbir alan oluşturulmamış. Bunun yanında tüm bunlardan vazgeçmişler. Gidip başka yerlerde çocukları, gençleri iş bularak asgari ücretle evlerini geçindirmeye çalışıyorlar. Ama diğer taraftan bu tozu 14 senedir yutuyorlar.

VATANDAŞ KADERİ İLE BAŞBAŞA BIRAKILAMAZ”

Tabi arkadaşlarımızda özellikle hizmette ayrımcılığın yapıldığını iddia ediyorlar. Şehre çok uzak yerlere hizmet yapıyorlar ama şehrin dibindeki bu yerleşim yerine hizmet yapılmadığını iddia ediyorlar. Bizde bunun takipçisi olacağız. Bugün hem Yeşilyurt Belediyesiyle hem ilgili daire başkanıyla da bu yol konusunu görüştük. Bayramdan sonra buraya yolun yapılması asfaltın dökülmesi noktasında önemli bir adım atacağız gibi gözüküyor. Bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Buranın en önemli sorunlarından bir tanesi de tüm Malatya’da olduğu gibi su sorunu. Su sorunu da her yaz burayı kıvrandırıyor. Dolayısıyla bu yılda susuzluktan hayvanlarına su verememekte, su veremedikleri gibi ağaçlarına da su veremiyorlar. Tabi kendileri de içecek su bulamıyorlar. İçecek su bulamayan insanlar, belki ihtiyaç ve temizliklerini, insani şartlarda yaşayabilecek hiçbir şeyi sağlayamıyorlar. İnsanları getirip kaderiyle baş başa bırakmak devlete yakışmaz. Sosyal devletin görevi her vatandaşını nerede yaşarsa yaşasın en temel ihtiyaçlarını öncelikle çözmektir.

“SOSYAL DEVLETİN GÖREVİ VATANDAŞININ SORUNUNU ÇÖZMEKTİR”

Dolayısıyla bunların en temel ihtiyacı olan su problemi çözülememiş, yol problemi de çözülememiş ve burada geçimini sağlayacak bir şeyler oluşturulmamış, tamamen sefalet içinde bir hayata terk edilmişler. 2010 yılından beri söyledik, 7 yıl sonra tekrar söylüyoruz yetkililerden bir an önce buralara el atmalarını, bu hizmeti getirmelerini beklediğimizi köylüler adına ifade ediyoruz. Ve her kurumda da bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullanırken Koçdere köyünden Sait Karaçoban ise şunları söyledi.

“MALATYA SORUNLARLA BOĞUŞUYOR”

“14 senedir yerleştik bu köye, 14 senedir toz toprak içerisindeyiz. Asfaltımız yapılmadı. 13 km Malatya merkeze yakınız, 50 km dağın başında kimsenin oturmadığı yerde kilit taşı yapılıyor ama bizim köyümüze yapılmıyor. Her yıl su sıkıntısı yaşıyoruz. Bu suya bir çare bulunmadı. İçme suyunu kaçak kullanıyorlar, bahçe suluyorlar. Belediye yetkilileri geliyorlar, ilgilenmeden gidiyorlar. Hayvanlarımıza bile su bulamıyoruz. Biz hazır su içersek, hayvanlarımıza ne vereceğiz. Hepimiz perişanız, her yaz böyleyiz,” dedi.

Bakmadan Geçme