Harput'un Fethinin 932. Yılı Kutlandı

Eşsiz tarihi ve kültürel mirasıyla şehrin geleceğine ışık tutan Harput'un fethedilişinin 932. yıldönümü,

Eşsiz tarihi ve kültürel mirasıyla şehrin geleceğine ışık tutan Harput’un fethedilişinin 932. yıldönümü, Elazığ Belediyesi ve Elazığ Kent Konseyi’nin düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Elazığ Belediyesi ve Elazığ Kent Konseyi tarafından Sarıhatun Meydanı’nda bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğe, Elazığ Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi Dönmez, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, Elazığ İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, Elazığ Kent Konseyi Başkanı Murat Ergen, Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, Muhtarlar, STK temsilcileri ve birçok vatandaş katıldı.

Programda ilk olarak konuşan Harput Mahalle Muhtarı Zülküf Demirpolat Harput’un tarihi ile yaşayan bir şehir olduğunu ancak kimsenin bunun farkında olmadığını söyleyerek Harput'un yerlilerinin en büyük isteklerinin Harput'a yerleşmek ve burada yaşamak olduğunu ifade etti. Harput Mahalle Muhtarı Zülküf Demirpolat,” Bu kadim şehri yeniden canlandırdığı için Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’a çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Daha sonra söz alan Memur Sen İl Temsilcisi İbrahim Bahşi ise, bu güne kadar mezarlıklar şehri olarak bilinen Harput’u bu tür etkinliklerle yaşayan bir kent olmasına katkıda bulunan herkese teşekkür ederek Harput’un fethedilişinin 932. Yıldönümünü kutladı.

 

Elazığ Kent Konseyi olarak, şehrimizin vizyonunu geliştirme, hemşerilik bilincini arttırma, şehrimize katkı sunabilme, şehrimizi daha iyi noktalara getirebilme noktasında birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini belirten Elazığ Kent Konseyi Başkanı Murat Ergen, bu faaliyetleri yaparken Kadim şehir Harput için proje yapmamak buraya için çaba göstermemenin mümkün olmadığını söyleyerek katkılarından dolayı Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’a teşekkür etti.

 

İl Kültür Ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ ise yaptığı konuşmada, Harput’un antik çağlardan günümüze ulaşan bir tarih, kültür kenti olduğunu, güzellikleri ile adeta bir açık hava müzesi olduğunu belirtti. Demirdağ; ” Harput farklı kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok önemli bir merkezdir. Farklı dinlerin farklı kültürlerin yıllarca bir arada sorunsuz bir şekilde yaşadığı bu aziz Kent binlerce şehidin kanıyla sulanmış ve yüzlerce evliyanın olduğu çok önemli merkezlerinden biridir.” Dedi.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise konuşmasında 4000 yıllık kadim bir kültürün yaşam tarzının bugüne kadar geldiği, medeniyetin hazırda bulunduğu bir şehirde olduklarını belirtti. Başkan Yanılmaz; “1085 yılında Çubukbey tarafından Fethi'nin 932 yıl dönümünü kutlamak üzere bir aradayız. Harput birçok ırklara, dinlere, medeniyetlere, mezheplere ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Harput'un mezarlıklar şehri ve yeme-içme şehri olmaktan kurtarıp bir yaşam merkezi olması gerekirdi ve bununla ilgili Harput'ta gereken çalışmaları yaptık.”dedi.

 

Daha sonra bir konuşma yapan Elazığ Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi Dönmez, Harput’un 932 yıl boyunca bu memlekette İslam'ın bayraktarlığını yürütmüş ve bugünlere gelmemizi sağlayan bir şehir olduğunu ifade etti. Dönmez ;”1085 yılında Anadolu'nun Türk İslam egemenliğine girmesini sağlayan başta Çubukbey olmak üzere bütün ecdadımızı minnetle yad ediyorum ve katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

Konuşmaların ardından Harput’un fethedilişinin 932. Yıldönümü etkinliklerinde İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya tarafından dualar edildi ve etkinliğe gelen vatandaşlara Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ile Elazığ Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi Dönmez tarafından aşure ikramı yapıldı.

Bakmadan Geçme